Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Top 5: Seuraa näitä pelaajia koripallon nuorten EM-kotikisoissa

Koripallon 20-vuotiaiden miesten EM-kisat alkavat lauantaina Helsingissä. Turnaus kiinnostaa myös NBA-seuroja, sillä Euroopan koripallon arvostus on kovassa nousussa.

Urheilu
 
Laitahyökkääjä Lauri Markkanen on yksi suomalaisen koripallon suurimmista lahjakkuuksista.
Laitahyökkääjä Lauri Markkanen on yksi suomalaisen koripallon suurimmista lahjakkuuksista.

Alle 20-vuotiaiden miesten koripallon Euroopan-mestaruuskilpailut alkavat huomenna lauantaina Helsingissä. Luonnollisesti myös Suomi osallistuu isännöimiinsä kisoihin. Nuori susijengi joutuu jo alkulohkossa kovan paikan eteen, sillä se kohtaa kolme perinteistä korismaata: Israelin, Espanjan ja Ranskan.

Nuorten EM-kisat ovat korisfaneille ja laajemmalle yleisölle loistava tapa päästä tutustumaan eurooppalaisen koripallon tulevaisuuteen. Nordenskiöldinkadun parketilla nähdään vuonna 1996 ja sen jälkeen syntyneiden kirkkainta parhaimmistoa.

Kisat kiinnostavat myös Atlantin toisella puolella, sillä eurooppalaisen koripallon arvostus lajin kattoliigassa NBA:ssa on ollut tasaisessa nosteessa. Kesän 2016 NBA:n varaustilaisuus oli historian kansainvälisin. Eurooppalaisia pelaajia valittiin draftin kahdella kierroksella peräti 16. Se tarkoittaa, että joka neljäs arvokkaan varauksen saaneista pelaajista tuli vanhalta mantereelta.

EM-kisoissa pelaavien maiden 1996–1997-ikäluokista NBA:han varattiin ensimmäisellä kierroksella Liettuan Domantas Sabonis (Orlando Magic, vaihdettiin Oklahoma City Thunderiin) ja Turkin Furkan Korkmaz (Phildalphia 76ers). Ranskan Isaia Cordinier meni toisella kierroksella Atlanta Hawksiin. Tätä kolmikkoa ei valitettavasti tosin nähdä EM-kisoissa. Liettua ja Ranska valmistautuvat Rion olympialaisiin, ja NBA:n kesäliigat ovat käynnissä.

Nuoret eurooppalaispelaajat keräävät varauksia, sillä he ovat viime kausina osoittaneet voivansa pärjätä NBA:ssa myös draft-tilaisuuden jälkeen.

Liigan pelikirjat ovat muuttuneet eurooppalaisemmiksi esimerkiksi Golden State Warriorsin ja San Antonio Spursin syöttötyöskentelyyn, joukkuepeliin ja kolmosheittoihin perustuvien hyökkäysten ansiosta.

New York Knicksin latvialainen Kristaps Porzingis pelasi viime kaudella upean tulokasvuoden ja loikkasi kerralla sarjan tähtiryhmään. Kenties suomalaisyleisöllä on mahdollista nähdä kotikisoissa seuraava Porzingis.

Ainakin seuraavaa pelaajaviisikkoa kannattaa seurata lauantaista lähtien tarkasti EM-kisoissa. Heidän odotetaan luovan kansainvälisesti laadukas ura vähintään Euroliigassa.

Lauri Markkanen, Suomi

211-senttinen iso laitahyökkääjä on yksi kotimaisen koripallon suurimmista lahjakkuuksista. Viime vuonna alle 18-vuotiaitten kisoissa laituri voitti korikuninkuuden.

Seuratasolla Markkanen edusti viime kaudella lukiojoukkue HBA Märskyä. Ensi kaudeksi hän siirtyy Yhdysvaltain yliopistosarja NCAA:han, jossa pelaa Arizonan joukkueessa.

Sports Illustrated -lehti on povannut hänestä jo sarjan parasta kansainvälistä tulokasta.

EM-kisat ovat vuonna 1997 syntyneelle Markkaselle tilaisuus pelata itsensä suuremman yleisön tietoisuuteen Suomessa. Samalla päästään seuraamaan, miten äärimmäisen taitava 19-vuotias pärjää fyysisesti maanosan vuotta vanhempaa parhaimmistoa vastaan.

Marc Garcia, Espanja

198-senttinen laituri edustaa FC Barcelonaa, mutta vietti viime kauden lainalla ACB-pääsarjan Manresassa. Vuonna 2015 hän pelasi sekä 19-vuotiaiden MM-kisoissa että 20-vuotiaiden EM-kisoissa. Vuonna 1996 syntynyt Garcia kuului molemmissa turnauksissa joukkueensa parhaimmistoon.

Espanjan joukkue on perinteisesti ollut tasokas, sillä se on ollut yhdeksän perättäistä vuotta 20-vuotiaiden miesten EM-kisojen kärkikolmikossa. Vuonna 2011 se voitti kultaa.

Suomi kohtaa Espanjan ensi sunnuntaina.

Diego Flaccadori, Italia
Roberto Serra / Iguana Press
Diego Flaccadori kuuluu Italian huippulupauksiin.
Diego Flaccadori kuuluu Italian huippulupauksiin.

Serie A:n Dolomiti Energia Trento -seuran 193-senttinen heittävä takamies kuuluu Euroopan kuumimpiin lupauksiin 1996-ikäluokassa. Päättyneellä Serie A -kaudella hän pussitti 5,3 pistettä per ottelu ja esiintyi myös Eurocupissa.

Viime vuoden 19-vuotiaiden MM-kisoissa Flaccadori teki pisteitä 17,6:n keskiarvolla. Hän ilmoittautui NBA:n varaustilaisuuteen keväällä, mutta veti nimensä pois. Flaccadori on siten automaattisesti varattavissa ensi kesänä.

Italia on yksi EM-kisojen mitalisuosikeista. D-lohkossa sen haastavat Tšekki, Belgia ja Ruotsi.

Egemen Güven, Turkki

Turkin Superliigassa pelaavan Pınar Karşıyaka -joukkueen 209 senttiä pitkä Güven on yksi kisojen kovimmista sentterijärkäleistä.

Syyskuussa 20 vuotta täyttävä Güven on voittanut kolme nuorten Euroopan mestaruutta peräkkäin: 2012 alle 16-vuotiaissa, 2013 ja 2014 alle 18-vuotiaissa. 2014 hänet valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Tulossarake oli väkevä: 13,8 pistettä, 6,9 levypalloa ja 1,8 torjuntaa.

Turkki pelaa EM-kisojen A-lohkossa Liettuaa, Saksaa ja Unkaria vastaan.

Sviatoslav Mikhailyk, Ukraina

Tasan kaksimetrinen heittävä takamies on yksi ikätoveri Markkasen tulevista NCAA-vastustajista. Mikhlailyk edustaa yliopistosarjassa Kansasin joukkuetta, joka tosin pelaa eri konferenssissa kuin Arizona.

Kesäkuussa 19 vuotta täyttänyt Mikhlailyk pelasi viime kaudella Yhdysvalloissa 35 ottelua, joissa teki pisteitä 5,4:n keskiarvolla. Hän upotti yli 40 prosenttia kolmeen pisteen heitoistaan. Vuoden 2014 miesten MM-kisoissa vasta 17-vuotias Mikhailyk teki Suomea vastaan neljä pistettä.

Ukraina kohtaa kisojen C-lohkossa Slovenian, Serbian ja Latvian.

Suomen joukkue esitellään lauantain HS:ssa.

EM-kisat kiinnostavat kykyjenetsijöitä – NBA panostaa nykyään voimakkaasti eurooppalaispelaajien tarkkailuun

Nordenskiöldinkadun ja Pasilan lehtereillä istuu lauantaista alkaen kymmeniä kansainvälisiä kykyjenetsijöitä, jotka tarkkailevat nuorten EM-kisojen lupaavia koripalloilijoita. Helsinkiin saapuu lukuisia kykyjenetsintäsivustojen toimittajia ja niin Euroliiga- kuin NBA-seurojenkin edustajia. Turnaus on kansainvälistä uraa ajatellen yksi isoimmista näyttöpaikoista myös suomalaispelaajille.

”18- ja 20-vuotiaitten kisat kiinnostavat kykyjenetsijöitä. Jos tällaisissa kisoissa pelaa hyvin, se on pääsylippu ties minne”, luonnehtii Hippo Taatila, Suomen alle 20-vuotiaitten miesten maajoukkueen tiedottaja.

Koripallon huippuliiga NBA panostaa paljon resursseja kansainvälisten pelaajien tarkkailuun, sillä se on oppinut virheistään. Vuosituhannen vaihteessa liigassa oli trendinä, että joukkueet varasivat riveihinsä paljon eurooppalaisia. Monella varatuksi tulleella ei ollut lopulta mitään asiaa yhdysvaltalaisille parketeille.

”Nykyään seurat ovat todella huolellisia ja seuraavat pelaajia 16-vuotiaasta asti. Ne tietävät tarkasti, missä vaiheessa pelaajat ovat omilla kehityskaarillaan”, Taatila kertoo.

”NBA:n lonkerot ovat kaikkialla, eikä yhtään kiveä jätetä kääntämättä.”

Parhaat EM-kisojen koripalloilijoista pelaavat rotaatiominuuteja Euroopan huippuliigoissa. Vaihtopenkillä pelaajien todellinen luonne ja kyvyt eivät kuitenkaan pääse täysin esiin. Nuorten kisoissa he joutuvat joukkueittensa tärkeimpinä pelaajina paljon suurempaan rooliin.

”Kykyjenetsijät haluavat nähdä, minkä verran pelaajalla on johtajan ominaisuuksia ja pystyykö hän kantamaan vastuuta.”

Kisat voivat olla ponnahduslauta urakehitykselle myös omassa kotimaassa.

”Vuosittain nähdään, että nuorten kisoissa hyvin pelanneet nostetaan mukaan miesten maajoukkuerinkiin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?