Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskan ympäriajo ei suojele urheilijoita edes faneiltaan, onko Tour turvallinen?

Urheilu
 
Joonas Kuisma Helsingin Sanomat
POOL
Chris Froome Mont Ventoux’lla 14. heinäkuuta.
Chris Froome Mont Ventoux’lla 14. heinäkuuta. Kuva: POOL

Torstai oli eriskummallinen päivä Ranskan ympäriajon historiassa. Pyöräilijät kilpailivat Ranskan kansallispäivän kunniaksi legendaarisella Mont Ventoux’n vuorella. Belgialainen Thomas De Gendt voitti, mutta etappi muistetaan täysin muista asioista.

Ympäriajon odotetuimmasta osuudesta muodostui täysi farssi. Kilpailun järjestäjät, johtajanaan Christian Prudhomme, epäonnistuivat täydellisesti.

Etapin maaliintuloa siirrettiin ennen lähtöä kuusi kilometriä alemmas Ventoux’n rinnettä, kuin mitä alunperin oli suunniteltu. Syynä reittimuutokseen olivat vuoren huipulla mitatut, jopa sata kilometriä tunnissa puhaltaneet tuulet, joiden koettiin olevan vaaraksi pyöräilijöille.

Todellinen vaara piili kuitenkin muualla. Ripeän aikataulun johdosta uuteen maaliin johtavaa tietä ei ehditty kunnolla suojaamaan. Vain etapin viimeiset 600 metriä oli aidattu, vaikka normaalisti yleisö on suljettu tieltä etappien viimeisellä noin 2,5 kilometrillä.

Ventoux’n lukemattomat pyöräilyfanit pakkautuivat kuusi kilometriä tavallista lyhyemmälle alueelle. Koska aitoja ei ollut, tielle syntyi ihmispaljoudesta johtunut kaaos. Sillä oli ikäviä seurauksia.

BMC-tallin Richie Porte törmäsi moottoripyörään, joka joutui tekemään äkkipysähdyksen, jottei olisi ajanut katsojien päälle. Porte kaatui ja veti mukanaan hänen peesissään ajaneen, yhteiskisaa johtaneen Chris Froomen.

Froomen takana ajanut moottoripyörä tuhosi britin oman kulkuvälineen. Hän joutui juoksemaan keltapaidassaan ylös vuoren rinnettä ennen kuin sai sopivan varapyörän alleen. Se oli ennennäkemätön hetki, joka koristi perjantaiaamuna myös L’Equipe-lehden kantta.

Prudhomme teki kovan päätöksen. Froome ja Porte saivat etapilta saman ajan kuin rytäkässä mukana ollut Bauke Mollema, joka onnistui ajamaan pahemmitta kolhuitta loppuun. Samalla Froome sai pitää kokonaiskisan johtonsa.

Myöhemmin torstaina Ranskaa kohtasi kolmas maansuru 1,5 vuoden aikana, kun Nizzassa tehtiin hirvittävä, yli 80 uhria vaatinut terrori-isku. Se sai näkemään myös Tourin tapahtumat uudessa valossa.

Ympäriajo on yksi Ranskan suurista symboleista, ja urheilu yhdistää maan kovia kokeneita ihmisiä. Pyöräkilpailussa kansa pääsee perinteisesti kosketusetäisyydelle sankareittensa kanssa.

Siksi Tour on otollinen kohde myös terroristeille. Muistissa ovat viime marraskuun Pariisin iskut, joissa terroristien suunnitelmissa oli hyökätä Ranskan jalkapallomaajoukkueen otteluun Stade de France -stadionille.

Tourin suojaksi on kuitenkin osoitettu 23 000 poliisia. Ensimmäistä kertaa mukana ovat myös terrorismiin erikoistuneet poliisin eliittijoukot.

Olo ei silti ole erityisen turvallinen. Prudhomme kumppaneineen ei torstaina pystynyt suojaamaan Touria ja sen urheilijoita faneilta, jotka olivat aseistautuneet viinillä ja pyöräilijöitä kannustavilla kylteillä. Miten voisi luottaa siihen, että he ovat valmistautuneet riittävästi järjestäytyneen terrorismin varalle?

Perjantaina ympäriajossa ajetaan henkilökohtainen aika-ajoetappi. Sen voittaja tuntuu tällä hetkellä toissijaiselta. Isoin kysymys kuuluu: onko Tour turvallinen?

Lue lisää Nizzan terrori-iskusta tästä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?