Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt Susijengiin tulee kolmas Murphy: ”Toivottavasti jonain päivänä olen meistä paras”

Tomasta, 18, pidetään Murphyn veljeskatraan lahjakkaimpana koripalloilijana. Lauantaina hänellä on arvokisadebyytti alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa, kun Suomi kohtaa Israelin kello 18.30.

Joska Saarinen HS
Joonas Kuisma HS
Kuka?

Tomas Murphy

 Syntynyt 1. heinäkuuta vuonna 1998.

 204 cm/88 kg.

 Iso laitahyökkääjä.

 Seura: Northfield Mt. Hermon.

 Debytoi alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa harjoitusottelussa Valko-Venäjää vastaan tänä kesänä.

 Unelmoi NBA:sta, mutta ”siitä puhuminen on vielä liian aikaista”.

Muutaman vuoden kuluttua Suomen miesten koripallomaajoukkueessa saattaa pelata kolme Murphya.

Strasbourgissa pelaava Erik Murphy, 25, kuuluu jo Susijengin runkopelaajiin. Floridan yliopistossa palloileva Alex Murphy, 23, kolkuttelee maajoukkueen portteja.

”Meidän tavoitteemme on olla jonain päivänä kentällä yhdessä. Suomen maajoukkueessa pelaaminen lienee ainoa tapa toteuttaa se”, sanoo veljessarjan nuorin, 18-vuotias Tomas Murphy.

Tomasin arvokisadebyytti Suomen paidassa on tänään lauantaina, kun alle 20-vuotiaiden maajoukkue kohtaa Israelin Helsingissä järjestettävissä EM-kisoissa.

”Veljeni ovat kehuneet suomalaisia koripallofaneja, joten en malta odottaa pelaamista heidän edessään”, Murphy kertoo.

Suomen EM-joukkueen nuorimmalta pelaajalta ei vielä odoteta ihmetekoja, mutta hän tuo ryhmään pohjoisamerikkalaista suoraviivaisuutta ja kovuutta.

”Hän on hyvä levypalloissa ja viimeistelemään hyökkäyspäässä. Puolustusalueella hänen pitää pelata aggressiivisesti”, päävalmentaja Anton Mirolybov luonnehtii.

Murphy tuskin kuuluu joukkueen avausviisikkoon. Peliaikaa on luvassa päivän kunnon mukaan.

”Näen Tomasin tilanteen prosessina, kaksikymppisten osalta kolmen vuoden juttuna”, Mirolybov toteaa.

Murphy on todellisen koripalloperheen kuopus. Hänen äitinsä Päivi pelasi koripalloa Suomessa ja Ruotsissa, isä Jay oli parhaimmillaan NBA-pelaaja.

Lapsena Tomas vieraili Suomessa usein. Hän muistaa niistä ajoista Muumimaailman ja mukavat kesät Naantalissa.

Välissä vierähti 6–7 vuotta ennen kuin Murphy palasi Suomeen tänä kesänä.

”Nyt olen ollut täällä yli kuukauden. Olen oppinut tuntemaan Helsinkiä ja haluan tulla tänne takaisin tulevina vuosina”, perheen ystäviä ja sukulaisia juhannuksena Naantalissa tavannut Murphy kertoo.

Äiti on ollut Tomasin mukana Suomessa. Isä saapuu paikalle katsomaan EM-pelit.

Koko ikänsä Yhdysvalloissa asunut Tomas osaa suomeksi vain muutaman sanan, mutta kansainvälisessä koripalloperheessä se ei ole ongelma.

”Kaupungilla asioidessa se aiheuttaa joskus haasteita, mutta joukkueessa suurin osa kavereista puhuu hyvää englantia.”

Tulevien kesien maajoukkueleirit ovat paras mahdollisuus kehittää sanavarastoa, sillä Murphya tuskin nähdään pelaamassa Suomen pääsarjassa.

Syksyllä hän aloittaa viimeisen kautensa lukiojoukkue Northfield Mount Hermonissa.

”Meillä on loistava valmentaja John Carroll. Lukiossa on ehkä Yhdysvaltojen paras yhdistelmä koulutusta ja urheilua.”

Se on Tomasille tärkeää, koska hän haluaa panostaa myös koulutukseen. Lukion jälkeen hän aikoo jatkaa yliopistoon pelaamaan koripalloa ja opiskelemaan fysioterapiaa.

Jos asiat etenevät hyvin, koulutuksella ei lähivuosina ole niin väliä. Joidenkin yhdysvaltalaisarvioiden mukaan Tomas on veljeskatraan lahjakkain.

”Haluaisin sanoa, että se on totta. Ihmiset puhuvat niin, mutten halua antaa sen nousta päähän”, Murphy sanoo. ”Toivottavasti jonain päivänä olen meistä paras.”

Isoveljet ovat olleet Tomasille esikuvia ja mentoreita, joilla on ollut valtava merkitys hänen kehitykseensä.

”Olen aina ollut tekemisissä koripallon kanssa ja katsonut heitä ylöspäin. Nyt on minun vuoroni astua esiin.”

Puolet Suomen joukkueesta on märskyläisiä

Mäkelänrinteen lukio on vahvasti edustettuna Suomen alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkueessa. Peräti kuusi kahdestatoista pelaajasta edusti viime kaudella ykkösdivisioona A:ssa pelannutta lukiojoukkuetta, HBA Märskyä.

Mäkelänrinteeläisistä EM-kisoissa pelaavat Fiifi Aidoo, Lauri Markkanen, Samuli Nieminen, Lassi Nikkarinen, Remu Raitanen ja Joonas Tahvanainen. Ryhmä on vahvan ja pitkäaikaisen helsinkiläisen koripallotyön tulosta: Nikkarinen ja Raitanen ovat ToPon kasvatteja, Aidoo aloitti Visa-Basketissa ja Tahvanainen HNMKY:ssä. HBA:n valmennuskaksikko Antti Koskelainen Hanno Möttölä on hionut ryhmänsä sopimaan erinomaisesti maajoukkueiden aggressiiviseen ”susipuolustukseen.”

Parhaiten kuusikosta tunnetaan jyväskyläläinen Markkanen, maajoukkueen tähti. Markkasella on pitkälle kehittynyt korisäly, ja hän on 211-senttiseksi äärimmäisen taitava iso laituri, joka pystyy myös syöttämään ja upottamaan kolmosia.

Tahvanainen aloitti Suomen harjoitusotteluissa Markkasen parina korin alla. Valmennus luottaa pelikykyjen lisäksi Tahvanaisen johtamistaitoihin, sillä hänet on valittu joukkueen kapteeniksi turnauksessa.

Atleettinen Aidoo on avausviisikon heittävä takamies. Hänen heittopelissään on puutteita, mikä voi kisojen kovia puolustajia vastaan vaikeuttaa myös korille ajamista. Aidoo korvaa puutteensa intensiivisellä puolustuksella. Pomppu on hurja.

Isokokoinen Nieminen pelaa pienen laitahyökkääjän paikkaa. Hän repii levypalloja ja osaa myös hyökätä.

Tulisieluisen pelintekijän Nikkarisen otteita oli ilo seurata viime kauden divarissa. Hän riistää, repii, filmaa ja näyttää tunteensa. Näissä kisoissa 1997 syntynyt Nikkarinen on vielä vaihtopelaaja, kun Kouvojen Tuomas Hirvonen johtaa peliä.

Raitanen pelaa isona laitahyökkääjänä. 204-senttinen laituri tulee kisoissa penkiltä vääntämään vuotta vanhempien miesten kanssa. Divarissa hän levitti peliä, mutta kolmosprosentti jäi alle kolmenkymmenen.

Kuudesta märskyläisestä viisi pelaa ensi kaudella Yhdysvalloissa, yliopistosarja NCAA:ssa. Vain Nikkarinen jatkaa Suomessa.

Mainittujen pelaajien lisäksi maajoukkuepaidan pukevat tänään ylleen Salon Vilppaan Okko Järvi, Kouvojen Arttu Saarijärvi, FoKoPo:n Aapeli Alanen ja Juho-Matti Henttonen sekä Northfield Mt. Hermonin Tomas Murphy.

Emilia Kangasluoma / HS
Tomas Murphy pussittaa harjoituksissa korin alta.
Tomas Murphy pussittaa harjoituksissa korin alta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!