Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippuhevosia St. Michel -raveihin etsitään eri puolilta Eurooppaa: ”Tämä on headhunttausta”

Ravureiden etsintä Mikkeliin alkaa jo tammikuussa Ranskasta. Aina sattuu yllätyksiä.

Urheilu
 
Seppo Sirkka
Gabriel Pou Pou ohjasti Trebolin voittoon Kymi GP:ssä.
Gabriel Pou Pou ohjasti Trebolin voittoon Kymi GP:ssä. Kuva: Seppo Sirkka

Mikkeli

Mikkelin ja Lappeenrannan raviratojen toimitusjohtajan Kari Tiaisen kämmenet ovat rakoilla. Entinen keskimatkojen juoksija osallistui viikko sitten Sulkavan soutuihin, ja tulos näkyy muuallakin kuin tulosluettelossa.

”Ei kuitenkaan pahoja rakkoja”, Tiainen, 54, näyttää käsiään.

Henkisesti isompia vaurioita sen sijaan tuli St. Michel -ravien aattona. Kaksi huippuhevosta perui viime hetkillä osallistumisensa keskikesän suurraveihin Mikkelissä.

Ensin maan paras suomenhevonen ja hallitseva ravikuningas Jokivarren Kunkku sairastui, ja torstaina lämminveristen päälähtöön tulossa ollut Vincennes päätti jäädä pois.

Ranskalaisen Fabrice Souloyn tallin hevonen on tunnettu ”ohareistaan”. Mikkelissä se sai arvonnassa kahdeksannen lähtöradan, mikä saattoi edesauttaa kotiin jäämistä. Tallin mukaan hevonen ei ollut kunnossa.

Kokeneen raviohjastajan Jorma Kontion piti ajaa Mikkelissä molempia poisjääneitä huippuhevosia. Hän olisi hakenut Jokivarren Kunkulla jo viidettä Suurmestaruusajon voittoaan.

Hevosten sairastumiset ja poisjäännit ovat ikäviä ravikisojen järjestäjille. ”Yllätyksiä sattuu aina. Niille ei voi mitään”, Tiainen sanoo.

Kahdeksanvuotiaan Vincennesin piti lentää Suomeen lauantai-iltana yhdessä päälähdön neljän muun ulkomaalaisen hevosen kanssa.

Järjestäjille kallis lentorahti tuo nyt Ranskasta Un Mec d’Heripren, Trebolin ja Univers de Panin. Kone tekee välilaskun Jönköpingiin. Sieltä kyytiin nousee ruotsalainen Royal Fighter, jota ohjastaa St. Michel -ajon ensimmäinen naiskuski Jennifer Tillman.

Vaikka Vincennes jäi pois, St. Michelin suosikki on silti Fabrice Souloynin tallista. Kahdeksanvuotias ori Un Mec d’Heripre on juossut lähes 1,4 miljoonaa euroa palkintorahaa. Mikkelissä se tavoittelee 70 000 euron pääpottia. Souloy oli jo ilmoittanut hevosiaan Mikkeliin, kun hän meinasi tulla toisiin aatoksiin. Hän ilmoitti, ettei hän tule lainkaan, jos hevosille ei järjesty suoraa lentoa Deauvillesta Normandiasta.

Lopulta asia hoitui, kun Un Mec d’Heripre jää paluumatkalle Malmöön kilpailemaan.

”Lisäehtona oli, että Souloy saa ottaa mukaan oman kengitysseppänsä”, Tiainen sanoo.

Suomalaisia hevosia sunnuntain päälähdössä on kolme: Express Duo, Twigs Voici ja Surprise Lord. Miksi vain kolme?

”Suomalaiset kokevat olevansa huonommassa asemassa kuin ulkomaalaiset, kun heitä kutsutaan kisaan myöhemmin. Tulee tunne, että he saavat vain täytepaikkoja. Tosiasia on, ettei Suomessa ole tällä hetkellä lämminveristä, joka olisi säväyttänyt. Brad De Veluwen aikana oli toisin. Sitä suorastaan jahtasimme Mikkeliin”, Tiainen sanoo.

Isoihin ravikisoihin ei enää pelkästään odoteta ilmoittautumisia, kuten ennen. Nykyään radat etsivät sopivia hevosia ympäri vuoden eri puolelta Eurooppaa.

”Tämä on headhanttausta [kykyjenetsintää]”, sanoo Tiainen, jonka ravivuosi alkaa Pariisin Prix d'Amérique -kisasta tammikuun viimeisenä sunnuntaina.

Alustavia sopimuksia Mikkeliin tulemisesta solmitaan jo silloin. Toinen tärkeä paikka solmia kontakteja on Elitloppet Tukholmassa.

”Mikkelillä on hyvä maine maailmalla. St. Micheliin tullaan mielellään, jos tarjoamme lentokuljetuksen.”

Hevosten rahti maksaa Mikkelin raviradalle noin 60 000 euroa.

Tillman ja Un Mec d’Heripren ruotsalaisohjastaja Örjan Kihlström lentävät takaisin yksityiskoneella. Sekin kulu jää järjestäjien maksettavaksi.

Seppo Sirkka
Trebol on espanjalaisen raviurheilun lippulaiva. Suomessa se on voittanut kahtena vuonna peräkkäin Kymi GP:n. St Michel -ajossa se hakee täysosumaa kovalla loppukirillään.
Trebol on espanjalaisen raviurheilun lippulaiva. Suomessa se on voittanut kahtena vuonna peräkkäin Kymi GP:n. St Michel -ajossa se hakee täysosumaa kovalla loppukirillään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?