Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meneekö pituushyppääjän peppuun hiekkaa ja yhdeksän muuta tyhmää kysymystä: Näin Tommi Evilä ja muut huippu-urheilijat vastasivat

HS selvitti vastauksen tähän ja yhdeksään muuhun ”tyhmään” kysymykseen huippu-urheilusta.

Anna von Hertzen HS

Huippu-urheilua seuratessa saattaa välillä tulla miettineeksi muutakin kuin senttejä, sekunteja ja maaleja.

Oletko esimerkiksi pohtinut, miksi jääkiekkoilijat räkivät vaihtoaitiossa? Tai kuinka usein huippu-uimari joutuu ajamaan ihokarvansa? Jos olet, nyt saat niihin vastauksen.

HS kysyi yhdeksältä eri lajin asiantuntijalta vastauksia kysymyksiin, joita lajia satunnaisesti seuraavat sohvaperunat saattavat miettiä.

Kuinka usein uimari höylää ihokarvansa?

”Itse höyläsin kaikki karvat pois isoimpiin kisoihin, eli kaksi kertaa vuodessa. Kisoja edeltävänä iltana höyläsin koko vartalon. Siihen kuluu paljon aikaa. Aamulla vielä ajelin yöllä kasvaneen sängen pois. Harjoituskaudella ei tarvinnut ajella ihokarvoja.

Karvat hidastavat tutkitusti uimista. Ajelulla on kaksi merkitystä: ei ole veden vastusta, ja kun höylää, pintaverenkierto paranee. Höyläämisen jälkeen saa myös erilaisen tuntumaan veteen, koska iho on paljon pehmeämpi ja liukkaampi. Siinä on iso ero ajamattomaan ihoon.”

Jani Sievinen,

entinen huippu-uimari

Kun nainen syöksyy pesäpallossa, sattuuko se rintoihin?

”Ei se ainakaan minua satu. Syöksyminen ei satu ylipäänsä ollenkaan, kun osaa tekniikan. Ensimmäisenä kädet ottavat vastaan, sitten rintakehä ja jalat olisi hyvä pitää ylhäällä, että ne eivät tömähdä maahan.”

”Itse opettelin tekniikan jo juniorina. Osa naisista ei syöksy ehkä sen takia, että heillä on arkuutta syöksymistä kohtaan.”

”Ainoa miinuspuoli syöksymisessä on, että kaudessa kuluu pari pelipaitaa, miehillä varmaan enemmänkin.”

Marjukka Urpelainen,

Kirittäret

Käsipallon on mitattu lähtevän kovimmilla heittäjillä jopa 140 kilometriä tunnissa. Miksi maalivahdilla ei ole suojia?

”Meillä ei tosiaan ole kuin alapääsuojat, muut suojat häiritsisivät liikkumista. Pallo ei yleensä satu, paitsi jos se osuu päähän. Minulta on murtunut nenä pari kertaa, ja olen saanut kaksi aivotärähdystä. Mustelmia tulee peleissä paljon, mutta ne huomaa vasta illalla, kun menee nukkumaan.

Ei pallon torjuminen kuitenkaan pelota, silloin pitäisi vaihtaa lajia. Maalivahdin hommaan myös tottuu. Kenttäpelaajia kyllä sattuu, jos he menevät maaliin. Siksi he eivät yleensä hirveän mielellään maaliin mene.”

Rony Levén,

SIF:n maalivahti

Meneekö pituushyppääjillä hiekkaa peppuun?

”Totta kai menee. Asut ovat huokoista materiaalia, ja hieno hiekka tunkeutuu joka paikkaan: korviin, hiuksiin ja silmiin. Peppuvakoon valuu hiekkaa myös selkää pitkin, kun korjailee paitaa ja housuja, mutta ei hiekka hyppäämistä häiritse.”

”Se välillä hymyilytti, kun kävin kilpailun jälkeen suihkussa ja valkoiset pyyhkeet olivat sen jälkeen hiekasta ruskeita. Siivoja varmaan mietti, enkö ymmärrä, mihin pyyhe on tarkoitettu.”

”Hiekka ei muuten lähde irti niin vain. Olen tuonut monesti maailmalla kilpaillessani kotiin hiekkaa hiuksissani.”

Tommi Evilä, entinen pituushyppääjä ja MM-pronssimitalisti

Miksi huippulentopalloilijoilla ei ole polvisuojia? Eikö se satu, jos joutuu menemään polvilleen nostaakseen pallon ylös?

”Ilman polvisuojia pelaaminen on henkilökohtainen tapa. Jotkut kokevat, että suojista on haittaa, enkä itsekään niitä urallani käyttänyt. Jos pelaaja osaa tehdä maahantulon eli tiikerin teknisesti oikein, silloin hän liukuu maahan rintakehällä eivätkä polvet ota maahan.”

”Lentopallo perustuu kykyyn lukea peliä, eli palloon pitäisi ehtiä jo hyvissä ajoin niin, että ei joudu tipauttamaan polvilleen. Jos joutuu, kyseessä on poikkeustilanne.”

Tuomas Sammelvuo,

Suomen maajoukkueen

päävalmentaja

Jalkapallon EM-turnauksessa pelaajat jäivät välillä pyörimään teatraalisesti maahan saatuaan iskun koiville. Onko pyörimisellä mitään vaikutusta erotuomariin?

”Ei hirveästi, koska tuomarit tietävät, että liioiteltu pyöriminen on yleinen tapa esimerkiksi eteläeurooppalaisessa pelikulttuurissa. Suomessakin näkee jonkin verran liioittelua, mutta ei niin paljon.”

”Jos pelaajaa sattuu oikein pahasti, hän ei silloin yleensä kieriskele ja meuhkaa, vaan on ihan paikallaan.”

”Monesti kieriskelyn tarkoituksena on myös se, että pelaaja haluaa pelata aikaa ja levätä. Tuomari tietää nämä jutut ja tekee päätökset yleensä saman tien, kun on tilanteen nähnyt. Eli jo ennen kierimisten alkamista.”

Jari Vanhanen,

erotuomariasiantuntija

Kun pyörii rekillä kova vauhtia, tuleeko koskaan paha olo?

”Pää ja kroppa tottuvat harjoittelun ansiosta pyörimiseen, joten ei siinä tule paha olo. Katseella pystyy myös hakemaan kiintopisteen, eli kyseessä ei ole holtiton pyöriminen.”

”Ilmavolteissa ja kierteissä voi tosin joskus tulla musta hetki, jolloin ei tiedä, missä on taivas ja maa. Silloin saattaa mätkähtää maahan.”

”Uskon, että jokainen pystyy oppimaan ja sietämään pyörimistä oikeanlaisella harjoittelulla.”

”Itse en ole enää samassa vireessä kuin ennen. Menin jokin aika sitten lasten kanssa karuselliin, ja pääni oli pyörällä jo parin pyörähdyksen jälkeen. Sellaista ei ole ennen tapahtunut.”

Jani Tanskanen,

entinen telinevoimistelija

ja maailmanmestari

Tenniksessä pelaajat ottavat uuden mailan usein käyttöönsä. Mitä ”vanhoille” mailoille tapahtuu?

”Huiput vaihtavat nykyään herkästi mailaa, mutta jos maila tuntuu hyvältä, sillä saatetaan pelata koko turnaus. Jarkko Nieminen käytti mailojaan tosi pitkään, hän saattoi pelata samoilla mailoilla puoli vuotta.”

”Jarkon mailat jäivät autotalliin, ja hän antoi niitä eteenpäin. Olen saanut häneltä useita mailoja esimerkiksi hyväntekeväisyyteen.”

”Muutkin urheilijat antavat käytettyjä varusteitaan eteenpäin. Minulla on itselläni säästössä yleensä pari hyvää mailaa, joita olen vaihtanut TPS:n liigakiekkoilijoiden kanssa heidän vanhoihin luistimiinsa.”

Henrik Johansén,

Jarkko Niemisen

entinen valmentaja

Minkä vuoksi jääkiekkoilijat räkivät usein vaihtoaitiossa?

”Kun vetää itsensä äärirajoille, suuhun kertyy limaa ja sylkeä. Samalla tavalla esimerkiksi hiihtäjillä valuu kuolaa, kun he vetävät 50 kilometriä perinteisellä. Nopein keino on sylkeä se pois.”

”Ottelun aikana ei viitsi litkiä paljon vettä, koska iso vesimäärä tuntuu epämiellyttävältä vatsassa, kun painaa kentällä sata lasissa. Suun voi putsata vedellä ja sylkeä vaihtoaition lattialle.”

Juuso Puustinen,

HIFK:n hyökkääjä

Hannes Heikura / HS
Jani Sievinen kilpa-altaassa vuonna 2000.
Jani Sievinen kilpa-altaassa vuonna 2000.
Vesa Koivunen
Patrik Laine ja Jani Lajunen Leijonien vaihtoaitiossa kevään MM-kisoissa.
Patrik Laine ja Jani Lajunen Leijonien vaihtoaitiossa kevään MM-kisoissa.
Mikko Stig / Lehtikuva
Virpi Hukka syöksyy pesään Itä–Länsi-ottelussa heinäkuussa.
Virpi Hukka syöksyy pesään Itä–Länsi-ottelussa heinäkuussa.
CHARLES PLATIAU / Reuters
Portugalin Cristiano Ronaldo kieriskeli loukkaantuneena EM-jalkapallon loppuottelussa.
Portugalin Cristiano Ronaldo kieriskeli loukkaantuneena EM-jalkapallon loppuottelussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!