Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravihevosetkin sairastavat kesäflunssaa

Hevosten sairastumisella kilpailukaudella voi olla merkittävä taloudellinen vaikutus.

Urheilu
 
Seppo Sirkka
Antti Ojanperä sai tuotua Mikkeliin vain kaksi hevosta, koska kotitallissa jylläsi kesäflunssa. Josveis oli 5. lähdössä neljäs.
Antti Ojanperä sai tuotua Mikkeliin vain kaksi hevosta, koska kotitallissa jylläsi kesäflunssa. Josveis oli 5. lähdössä neljäs. Kuva: Seppo Sirkka

Mikkeli

Jokivarren Kunkun piti putsata palkintopöytä ravilauantaina Mikkelissä.

Artikkeliin liittyvät

Kannattajiensa ja valmentajansa harmiksi viime vuoden ravikuningas sairastui eikä voinut puolustaa Suomen Suurmestaruusajon voittoaan viime vuodelta.

”Ei ole ideaalitilanne, kun hevoset sairastuvat”, kahdeksanvuotiaan oriin valmentaja Antti Ojanperä sanoo.

Pihtiputaalainen toi Mikkelin raviviikonloppuun vain kaksi hevosta. Kesäflunssa oli vienyt voimia myös muilta hevosilta. Kun tallissa yksi hevonen pärskii, toisetkin sairastavat.

Sairasteluilla on myös merkittävä taloudellinen vaikutus Ojanperän kaltaisen ravitallin talouteen. Suurmestaruusajon pääpalkinto oli 15 000 euroa, josta valmentaja saa ohjastajan ja omistajien ohella osansa.

”Vaikutus vielä korostuu, kun Kunkulla ei ajeta juuri ollenkaan talvella. Se on kesän isojen lähtöjen hevonen”, Ojanperä sanoo. ”Ei tämä silti mikään katastrofi ole.”

Tänä vuonna Kuninkuusravit järjestetään Turussa. Kunkku on hallitseva ravikuningas, ja sen poisjäänti olisi valtava takaisku järjestäjille.

Ojanperä uskoo, että Kunkku on täydessä kunnossa kahden viikon päästä. Ilmoittautuminen päättyy ensi maanantaina.

”Tulehdusarvot ovat laskussa. Kunkkarit eivät ole vaarassa, mutta kaikki on mahdollista.”

Keskikesä on parasta raviaikaa. Kuinka paljon hevosten sairastelu stressaa valmentajaa?

”Eihän se ole kiva tilanne. Laji opettaa, ettei ihan joka asiaa kannata murehtia”, sanoo Ojanperä.

Hänen ja Jutta Ihalaisen pitämässä tallissa on seitsemäntoista hevosta. Ammatikseen Ojanperä on valmentanut kahdeksan vuotta, mutta kotona on aina ollut hevosia.

Ojanperän luottokuskina on ravitaiteilija Jorma Kontio. Hän vakiintui Jokivarren Kunkun ajajaksi viime kesänä. ”Jomppe innostui Kunkusta. Jomppe on hieno kuski. Hänelle käy kaikki”, Ojanperä, 35, kehuu 62-vuotiasta Kontiota.

Kontio antaa takaisin samalla mitalla. ”Ojanperä on omistautunut työlleen. Hän on tarkka hevosistaan, ei juoksuta niitä sairaana. Valmentajana hän on askelia monen muun edellä”, Kontio sanoo.

Mestari Kontio ja kisälli Ojanperä ovat kasvaneet hyväksi pariksi. Kun Ojanperä syntyi, Kontio oli ajanut jo lähes tuhat voittoa.

Hyvät hevoset eivät tule talliin itsestään, mutta tuleeko eteen Kunkun kaltaista tähteä?

”Todennäköisesti ei enää tule toista Kunkun veroista. Se on kylmä tosiasia. Toivotaan, että tulisi vaikka lämminverinen”, Ojanperä sanoo ja lähtee lämmittämään hevosiaan. Kontio ajaa viidennessä lähdössä Josveisin neljänneksi ja tuo talliin 750 euroa. Yhdeksännessä lähdössä Kontio on Herbie Sisulla toinen, 2 500 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!