Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Tämä on kuin työntäisi käden vessanpönttöön” – Miksi Rio de Janeiron vedet ovat niin likaisia?

Rio de Janeiro lupasi puhdistaa jätevetensä ennen olympialaisia, mutta vain vähän sanotusta toteutui. HS kävi Riossa kortteleissa, joista jätevesi valuu suoraan kaupungin Guanabaralahteen.

Maria Manner HS

Olympialaisten mainoskuvissa Brasilian Rio de Janeiro näyttää hurmaavan kauniilta: vihreiden sademetsien peittämät vuoret, meri ja hiekkarannat.

Mutta on jotain, mitä useimmat kaupunkiin tulevat kisaturistit eivät voi välttää, nimittäin haju.

Se kantautuu nenään, kun ajaa lentokentältä keskustaan johtavaa pikatietä pitkin. Tien läheltä jätevesi kulkee avoimen taivaan alla kaupungin Guanabaralahteen. Elokuussa samoissa vesissä kisataan olympialaisten purjehduslajeja.

Tietä reunustaa meluaita. Sen takana on laaja Marén favela, pienituloinen asuinalue, jonka asukkaiden viemärivesiä laskee käsittelemättä lahteen. Alueen läpi kulkevan kapean kanavan vedessä kelluu roskia, levää ja jopa huonekaluja. Jätelavat tursuavat yli äyräiden.

“Kaupunki lupasi muuttaa Marén jätevesijärjestelmän”, sanoo Thaís Cavalcante, paikallinen media-aktivisti, joka on kirjoittanut alueen jätehuollon ja viemäröinnin puutteista. “Se oli suuri valhe.”

Rio de Janeiro lupasi puhdistaa jätevesistään 80 prosenttia olympialaisiin mennessä. Nyt kisoihin on alle kuukausi, ja luku on vähän yli 20 prosenttia.

Päivittäin kaupungin lahteen valuvat usean miljoonan ihmisen jätevedet. Vuosikausien laiminlyöntien seurauksena lahti on pahoin saastunut, sitä reunustavat mangrovemetsät surkastuneet ja delfiinit lähes kadonneet.

Puhdistusveneet keräävät lahdelta kelluvaa roskaa. Ne eivät riitä korjaamaan sitä, että vedestä on mitattu hälyttäviä bakteeri- ja viruspitoisuuksia.

”Ei ole pienintäkään epäilystä, etteikö veden laatu olisi riski olympiaurheilijoille. Etenkin lahteen valuvan jäteveden välityksellä leviää tauteja”, sanoo Rion valtionyliopiston ympäristötekniikan professori Adacto Ottoni.

Guanabaralahteen laskee yli 50 jokea. Ne tuovat mukanaan jätevettä ja roskia laajalta alueelta. Lisäksi lahtea saastuttavat teollisuuden jätteet. Riossa on iso satama ja muun muassa öljyteollisuutta.

Lahden puhdistamiseen on upotettu vuosien saatossa satoja miljoonia euroja. Niillä on rakennettu esimerkiksi uusia vedenpuhdistuslaitoksia. Vaikka tilanne on kohentunut jonkin verran, monin paikoin putkia ei ole vedetty taloihin asti.

“Poliitikot rakentavat mieluummin näyttäviä rakennuksia. Viemäröinti on työlästä ja kallista, eikä se tuo ääniä”, Ottoni sanoo.

80 prosentin puhdistustavoite oli alkujaankin ongelmallinen. Sen pohjana oleva selvitys perustui liian optimistiseen käsitykseen lähtötilanteesta. Kun kotitalouksilta kysyttiin, onko heillä jätevesihuolto, monet vastasivat myönteisesti. Se tarkoitti usein, että heillä oli kotona putki joka kuljetti veden vessasta pois, menipä se sitten suoraan jokeen ja sieltä mereen.

Saastuneiden vesien yksi syy on kaupungin hallitsematon kasvu.

Marén favela on siitä esimerkki. Kuten monet favelat, Maré syntyi etenkin Koillis-Brasiliasta muuttaneiden siirtotyöläisten asuttamana. Alueen nimi tarkoittaa vuorovettä: aikoinaan puutönöt sijaitsivat tolppien päällä rannan tuntumassa.

Nykyisin talot on tehty tiilestä ja betonista. Monet ovat asukkaiden omin päin rakentamia, ja niin on niiden viemäröintikin. Kujat ovat usein kapeita, eikä jäteauto mahdu kulkemaan niillä.

”Sateella jätevesi tulvii kaduille. Täällä on valtavan isoja rottia, ja lapset leikkivät likaveden keskellä”, Cavalcante sanoo.

Maréssa on paljon aktiivisia kansalaisjärjestöjä, mutta viranomaiset ovat perinteisesti pitkälti laiminlyöneet faveloita. Ennen jalkapallon maailmanmestaruuskisoja armeija valtasi Marén sitä hallitsevilta huumejengeiltä. Nyt sotilaat ovat poissa, ja aluetta pitävät hallussaan raskaasti aseistautuneet jengiläiset. Kadunkulmissa seisoskelee haastattelupäivänäkin nuoria miehiä rynnäkkökiväärit olalla.

Jäte- ja vesihuolto on asukkaiden mukaan kohentunut entiseen nähden, jolloin niitä ei ollut lainkaan. Ihmiset eivät välttämättä myöskään halua maksaa saadakseen talonsa viralliseen viemäriverkkoon.

”Äitini mielestä tilanne on nyt paljon parempi kuin aiemmin. Nykyään taloihin tulee juokseva vesi. Ennen vesi piti kantaa kaivosta”, Cavalcante sanoo.

Ongelmat eivät johdu vain faveloista. Myös rikkaiden alueilta ja ostoskeskuksista lasketaan jätevettä suoraan luontoon.

Guanabaralahdella suomalaispurjehtijat odottelevat tuulta.

Harjoitusleirille Rioon tulleet Joonas ja Niklas Lindgren nostavat vedestä veneen peräsimeen tarttuneen suuren muovin.

”Tuntuu kuin laittaisi käden vessanpönttöön”, Joonas Lindgren sanoo.

Veljesten mukaan lahden roskaisuus on kuitenkin selvästi vähentynyt aiempaan nähden. Lahden suulla ja meren puoleisilla rannoilla tilanne on ylipäätään parempi, koska saasteet leviävät aavalle merelle. ”Satamassakaan ei enää haise, kun siihen johtanut avoviemäri tukittiin”, Joonas Lindgren sanoo.

Suomalaiset eivät tahdo murehtia vettä liikaa, jotta se ei vaikuttaisi suoritukseen. Lindgrenien mukaan vedenlaadusta ovat puhuneet paljon etenkin brasilialaiset purjehtijat, jotka ovat halunneet panna julkisuudessa painetta vesien puhdistamiseksi. Nyt se peli näyttää hävityltä.

Rio de Janeiro on hyvin haastava paikka purjehtijoille, sanovat suomalaisveljekset
Rio de Janeiro on hyvin haastava paikka purjehtijoille, sanovat suomalaisveljekset
Suomalaispurjehtijat Niklas ja Joonas Lindgren kertovat HS:lle Rio de Janeirossa, mikä tekee olympialaisten purjehdusoloista niin vaativat ja miltä paljon puhuttu vedenlaatu heistä vaikuttaa. Toimittaja: Maria Manner, kuvaus ja leikkaus: Rio Gandara.
Rio Gandara / HS
Jätteiden keruupaikka tursusi tavaraa Marén favelassa.
Jätteiden keruupaikka tursusi tavaraa Marén favelassa.
Rio Gandara / HS
Jätettä ja viemärivettä Marén favelassa, josta kotitalouksien likavedet valuvat suoraan Guanabara-lahteen.
Jätettä ja viemärivettä Marén favelassa, josta kotitalouksien likavedet valuvat suoraan Guanabara-lahteen.
Rio Gandara / HS
Opiskelija ja media-aktivisti Thaís Cavalcante loikkaa vesilätäkön yli Marén favelassa.
Opiskelija ja media-aktivisti Thaís Cavalcante loikkaa vesilätäkön yli Marén favelassa.
Rio Gandara / HS
Näkymä Kristus-patsaalle Guanabara-lahdelta.
Näkymä Kristus-patsaalle Guanabara-lahdelta.
Rio Gandara / HS
Purjeveneitä Rio de Janeiron Guanabara-lahdella.
Purjeveneitä Rio de Janeiron Guanabara-lahdella.
Rio Gandara / HS
Joonas Lindgren löysi ison muoviroskan veneensä peräsimestä Suomen purjehdusmaajoukkueen harjoitusleirillä Riossa.
Joonas Lindgren löysi ison muoviroskan veneensä peräsimestä Suomen purjehdusmaajoukkueen harjoitusleirillä Riossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!