Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hannu Torvisesta olisi voinut tulla maajoukkuetason jääkiekkoilija – alkoi raviohjastajaksi

Urheilu
 
Seppo Sirkka
Veljekset Hannu (vas.) ja Jukka Torvinen ajoivat useissa lähdöissä viikonlopun ravitapahtumassa Mikkelissä.
Veljekset Hannu (vas.) ja Jukka Torvinen ajoivat useissa lähdöissä viikonlopun ravitapahtumassa Mikkelissä. Kuva: Seppo Sirkka

Mikkeli

Jämsäläinen Hannu Torvinen, 24, on siitä harvinainen urheilija, että hän on vaihtanut jääkiekon yksilölajiin. Yleensä suunta tahtoo olla toisin päin.

Torvinen on toisen polven raviohjastaja, josta olisi voinut kehittyä maajoukkuetason jääkiekkoilija. Kaudella 2007–2008 hän pelasi yhden alle 16-vuotiaiden maaottelun.

Seuratasolla hän pelasi A-nuorten SM-liigaa JYPissä ja SaiPassa. ”Sitten ei aika enää riittänyt molempiin lajiin. Olen tyytyväinen, kun ravihomma on mennyt hyvin”, sanoo Torvinen, joka on muutamassa vuodessa noussut maan huippuohjastajien joukkoon.

Myös hänen pikkuveljensä Jukka, 21, ohjastaa. Hannu ajoi raviviikonloppuna Mikkelissä yksitoista lähtöä, Jukka lähes yhtä monta.

Pikkuveli pelasi nuorena jalkapalloa. ”Meillä on ollut omia juttuja, mutta aina ollaan oltu ravitallilla”, Hannu Torvinen sanoo.

Poikien isä Heikki Torvinen on tunnettu suomenhevosmies.

Veljekset ajavat eri hevosia, mutta heillä on paljon samoja asiakkaita, hevosten omistajia ja valmentajia. Kilpailumatkat taittuvat samassa autossa.

Mikkelissä Torvisen veljekset ottivat tiukasti yhteen kahdessa lähdössä. Hannu voitti lämminveristen St. Michelin Tammatähden Moonlight Lovella ennen Jukan ohjastamaa Agnesea. Veljekset lähtivät vierekkäisiltä radoilta.

Toisessa lähdössä osat vaihtuivat: Jukka voitti Prin Holzilla, ja Hannu oli Dreambow’lla toinen.

”Automatkalla pystyy keskustelemaan hevosista ja niiden ajotavoista, mutta radalla ajamme aina kilpaa toisiamme vastaan. Mitään yhteistyötä ei voi tehdä”, Hannu Torvinen sanoo.

Harvassa lajissa kilpailijoiden ikähaitari on niin iso kuin raviurheilussa. Pekka Korven kaltainen 66-vuotias konkari kävisi Torvisille isoisäksi.

”Lajiin on tullut paljon nuoria, ja hyvin on päästy sisään piireihin. Ajaminen on elämäntapa ja urheilua siinä missä muutkin lajit. Toki reissataan paljon enemmän kuin muut, kun raveja on lähes joka päivä”, sanoo Torvinen, joka palkittiin vuoden ohjastajana 2013.

Hän ajaa vuodessa noin 320 iltaraveissa. Samalle illalle osuu yleensä monta lähtöä, tänäkin vuonna niitä on ollut jo yli 1 500.

Tahti on kova, mutta nuorena jaksaa. ”Jossain vaiheessa voi helpottaa. Ensin pitää vakiinnuttaa paikkansa ajajien joukossa.”

Millainen on hyvä raviohjastaja?

”Pitää olla rauhallinen eikä saa hätäillä.”

Entä hyvä hevonen?

”Nopea ja jaksava. Mielekkäin on hevonen, jonka kehitystä on voinut seurata alusta asti, kuten Moonlight Lovea.”

Torvinen on ajanut puolet voitokkaan tamman 72 lähdöstä. Palkintorahaa se on juossut omistajilleen yli 144 000 euroa.

Hänen yhtenä tavoitteenaan on voittaa Suomen ajajaliiga, jota yleensä on hallinnut Mika Forss.

”Tyhmä luetella, mitä isoja kilpailuja haluaa voittaa, kun niitä on paljon. Ulkomailla olisi hienoa pärjätä. Oma ajaminen voisi riittää sielläkin.”

Ruotsin ja Norjan lisäksi hän on ajanut Venäjällä Ufassa, jossa hän sijoittui nuorten oppilaiden kilpailussa kolmanneksi.

”Oli siisti homma olla siellä. Touhu on vielä lapsenkengissä, mutta ravirata oli uskomattoman hieno.”

Vieläkö aika riittää kaiken tämän jälkeen jääkiekkoon?

”Hävettää sanoa, että talvella tuli käytyä jäällä vain pari kertaa. On pakko ajaa tosi paljon kilpaa, että kehittyy.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!