Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antidopingjohtaja Syväsalmi ihmettelee USA:n Venäjä-vaatimuksia: ”Onko heillä parempaa tietoa?”

Urheilu
 
Nenad Lalovic
Jussi Helttunen / Lehtikuva
Harri Syväsalmi
Harri Syväsalmi Kuva: Jussi Helttunen / Lehtikuva

Antidopingasioista vastaavan urheilun eettisen keskuksen Suekin pääsihteeri Harri Syväsalmi ihmettelee Kansallisten antidopingtoimistojen yhteistyöelimen iNADO:n toimintaa.

New York Times kertoi sunnuntaina haltuunsa saamastaan sähköpostiviestistä, jossa iNADO:n johtaja Joseph de Pencier kehotti kansallisia antidopingtoimistoja allekirjoittamaan vetoomuksen Venäjän sulkemisesta kisoista kokonaan.

Vetoomuksen takana ovat ainakin Yhdysvaltain ja Kanadan antidopingtoimistot sekä kolme eurooppalaista antidopingtoimijaa.

iNADO:n vetoomus liittyy maanantaina iltapäivällä Suomen aikaan julkistettavaan Wadan raporttiin. Siinä selvitetään, manipuloiko Venäjän valtiojohto vuonna 2014 Sotšin olympialaisissa otettuja dopingnäytteitä suojellakseen omia urheilijoitaan.

Syväsalmi on Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan entinen pääsihteeri. Hän kuvailee vetoomuksen laatijoiden ja kirjoittajien toimintaa ammattitaidottomaksi.

”Wadan on ensin itse otettava kantaa raporttinsa. Vasta sen jälkeen sitä voivat kommentoida kansalliset antidopingjärjestöt”, Syväsalmi huomauttaa.

”Herää myös kysymys, onko Yhdysvaltain ja Kanadan antidopingtoimistoilla raportin sisällöstä parempaa tietoa kuin muilla”, hän pohtii.

Syväsalmi ei ole vetoomusta allekirjoittanut, vaan on sen sijaan lähettänyt iNADO:lle kriittistä palautetta.

Wadan hallituksen jäsen arvioi jo sunnuntaina uutistoimisto Reutersille, että Kansainväliselle olympiakomitealle KOK:lle osoitettu vetoomus heikentää Wadan raportin painoarvoa. Raportin on tehnyt kanadalainen oikeustieteen professori Richard McLaren.

”Raportti keskittyy selvästi Venäjän tilanteeseen, mutta emme voi yleistää helposti.”

”Raporttia on totta kai nyt vahingoitettu. Kukaan ei ota sitä enää yhtä vakavasti, kun näyttää siltä, että moni tuntee sen sisällön jo etukäteen.”

Hän kehotti Usadaan ja Tygartia huolehtimaan oman maan urheilijoiden terveydestä.

”Nyt näyttää siltä, että Usada ja kanadalaiset hoitavat Wadan velvollisuuksia. Kukaan ei ole antanut heille sellaista oikeutta.”

Usadan johtaa Travis Tygart, jolla oli merkittävä rooli pyöräilijä Lance Armstrongin dopingvyyhden paljastamisessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!