Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wadan dopingraportti: Venäjän valtio systemaattisen dopingin peittelyn takana

Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada julkaisi maanantaina oikeustieteen professorin Richard McLarenin raportin.

Urheilu
 
PETER POWER / Reuters
Tutkimusryhmää johtanut Richard McLaren.
Tutkimusryhmää johtanut Richard McLaren. Kuva: PETER POWER / Reuters

Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan maanantaina julkaisema raportti vahvistaa, että Venäjän valtio osallistui dopingnäytteiden manipulointiin Sotšin olympialaisissa talvella 2014.

Wadan raportin tehnyttä itsenäistä ryhmää johti kanadalainen oikeustieteen professori Richard McLaren. Se julkaistiin lehdistötilaisuudessa Kanadan Torontossa.

McLarenin raportti paljastaa, että venäläisurheilijoiden dopinginkäyttöä peiteltiin valtiojohtoisesti Sotšin olympialaisissa. Toiminta oli Venäjän urheiluministeriön johtamaa ja valvomaa.

Venäläisurheilijoiden kiellettyjä aineita sisältäviä näytteitä vaihdettiin puhtaisiin Sotšin talvikisoissa. Urheiluministeriö ja Venäjän turvallisuuspalvelu FSB sekä laboratoriot Moskovassa ja Sotšissa osallistuivat dopingnäytteiden vaihtamiseen.

”Sotšin laboratorio käytti uniikkia menetelmää näytteiden vaihtamiseen, jotta kiellettyjä aineita käyttäneet venäläisurheilijat pystyivät kilpailemaan talvikisoissa”, McLaren kertoi tiedotustilaisuudessa.

Samanlaista toimintaa tehtiin myös yleisurheilun MM-kisoissa vuonna 2013 Moskovassa.

Yhdysvaltain ja Kanadan antidopingtoimistot ovat jo panneet alulle vetoomuksen, joka vaatii kaikkien venäläisurheilijoiden sulkemista Rion olympialaisista.

Venäjän yleisurheilijat ovat suljettu Riosta jo aikaisemmin systemaattisen dopingin takia.

McLaren sanoi, että on muiden tehtävä päättää, minkälaisiin toimenpiteisiin maanantaina julkaistu raportti johtaa.

”Minun tehtäväni oli tutkia tätä asiaa ja tehdä raportti pohjautuen faktoihin.”

Wadan maanantaina julkaistu kanta oli, että Venäjä pitäisi sulkea Rion olympialaisista kokonaan. Kansainvälinen olympiakomitea keskustelee aiheesta tiistaina.

Tutkimus sai alkunsa Venäjän antidopingkeskuksen entisen johtajan Grigori Rodtšenkovin väitteistä. Rodtšenkovin mukaan 15 venäläismitalistin dopinginkäyttöä peiteltiin Sotšin talvikisoissa.

Rodtšenkov valvoi antidopingtoimintaa Sotšissa. McLaren luonnehti nykyisin Yhdysvalloissa asuvaa Rodtšenkovia ”luotettavaksi ja rehelliseksi ihmiseksi”.

McLarenin työryhmä tutki yhteensä 95 urheilijan dopingnäytettä, joita luultiin puhtaiksi. Niistä 11 lähetettiin Lontooseen tutkimuksiin, joissa näytepulloista löytyi naarmuja sekä merkkejä siitä, että pullot olisivat avattu ja näytteet vaihdettu.

Raportti paljastaa, että positiivisia dopingnäytteitä on peitelty Venäjällä muutenkin kuin Sotšin talvikisojen yhteydessä.

Raportin mukaan vuosina 2012–15 Venäjällä katosi 643 positiivista dopingnäytettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?