Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallinen paljastus Venäjän valtiojohtoisesta dopingista

Valtio osallistui dopingnäytteiden manipulointiin Sotšin olympialaisissa. KOK harkitsee Venäjän sulkemista Rion olympialaisista.

Joska Saarinen HS
Fakta

Dopingraportin päätulokset

 Moskovan laboratorio vastasi kiellettyjä aineita käyttäneiden venäläisurheilijoiden suojelusta. Laboratorion tehtävänä oli kadottaa positiivisia dopingnäytteitä.

 Sotšin laboratorio kehitti ainutlaatuisen menetelmän, jolla näytteitä vaihdettiin.

 Venäjän urheiluministeriö johti näytteiden manipulointia yhteistyössä turvallisuuspalvelu FSB:n, maajoukkueen urheilijoiden valmistautumisesta vastaavan järjestön CSP:n sekä Moskovan ja Sotšin laboratorioiden kanssa.

Kanadalaisen oikeustieteen professorin Richard McLarenin johtaman riippumattoman työryhmän raportti Venäjän dopingjärjestelmästä julkaistiin maanantaina.

Raportti paljastaa, että venäläisurheilijoiden dopinginkäyttöä peiteltiin valtiojohtoisesti Sotšin olympialaisissa. Toiminta oli Venäjän urheiluministeriön ohjaamaa ja valvomaa.

Venäläisurheilijoiden kiellettyjä aineita sisältäviä näytteitä vaihdettiin puhtaisiin Sotšin talvikisoissa.

”Sotšin laboratorio käytti ainutlaatuista menetelmää näytteiden vaihtamiseen, jotta kiellettyjä aineita käyttäneet venäläisurheilijat pystyivät kilpailemaan talvikisoissa”, McLaren kertoi lehdistötilaisuudessa.

McLarenin työryhmä tutki yhteensä 95 urheilijan dopingnäytettä, joita luultiin puhtaiksi. Niistä 11 lähetettiin Lontooseen tutkimuksiin, joissa näytepulloista löytyi naarmuja sekä merkkejä siitä, että pullot olisivat avattu ja näytteet vaihdettu.

Tutkimuksissa selvisi, että positiivisia dopingnäytteitä on peitelty Venäjällä muutenkin kuin Sotšin kisojen yhteydessä.

Raportin mukaan vuosina 2012–15 Venäjällä katosi 643 positiivista dopingnäytettä. Sen lisäksi Venäjän antidopingkeskuksen entinen johtaja Grigori Rodtšenkov kehitti steroidicocktailin, josta ei jäänyt testeissä kiinni.

Venäläisurheilijat käyttivät ainetta jo vuoden 2012 Lontoon olympialaisissa.

Kyseessä on historiallinen paljastus. Koskaan aikaisemmin yksittäinen maa ei ole jäänyt tuoreeltaan kiinni näin laajamittaisesta ja systemaattisesta dopingjärjestelmästä, joka on valtion ohjaama.

Edes Itä-Saksan kuuluisasta dopingohjelmasta ei saatu kerättyä näin päteviä todisteita maan olemassaolon aikana.

Tämän johdosta Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada julkaisi maanantaina kannanoton, jossa se vaatii kaikkien venäläisurheilijoiden sulkemista elokuussa alkavista Rion olympialaisista. Se on jo varmaa, ettei Venäjän yleisurheilijoita nähdä Riossa.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach kuvaili dopingtestien manipulointia ”järkyttäväksi ja ennenäkemättömäksi hyökkäykseksi urheilun ja olympialaisten rehellisyyttä kohtaan”.

KOK:n hallitus pitää tänään tiistaina puhelinkonferenssin siitä, minkälaisia sanktioita raportin tulokset Venäjälle mahdollisesti aiheuttavat.

”KOK tutkii huolellisesti yksityiskohtaiset väitteet liittyen etenkin Venäjän urheiluministeriöön”, Bach sanoi. ”Emme epäröi antaa kovimpia mahdollisia sanktioita tähän sekaantuneille organisaatioille tai yksityishenkilöille.”

McLarenin raportin mukaan dopinghuijauksen valmistelut alkoivat vuonna 2007, kun kisat myönnettiin Venäjälle.

Järjestelmän kehitystä vauhditti Venäjän huono menestys Vancouverin talvikisoissa 2010.

Dopingohjelmaa johti varaurheiluministeri Juri Nagornik, joka raportoi suoraan ministeri Vitali Mutkolle.

Kiellettyjen aineiden käytön peittelyyn valjastettiin isot resurssit. Mukana oli myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB.

Sotšissa huijaus toteutettiin niin, että dopingohjelmaan kuuluneet urheilijat antoivat näytteen normaalisti, mutta ottivat kännykällä kuvan näytepullon sarjanumerosta.

Kuva päätyi antidopingtoimintaa valvoneelle Rodtšenkoville, joka välitti eteenpäin tiedon, mitkä näytteet pitäisi vaihtaa.

Yöaikaan Sotšin laboratoriossa työskennellyt lääkäri antoi pullot seinään poratun reiän kautta Rodtšenkoville, joka toimitti ne edelleen FSB:n agentille Jevgeni Blohinille.

Putkimiehen valepuvussa olleella Blohinilla oli oikeus kulkea laboratoriossa, ja hän palasi myöhemmin yöllä tuomaan puhtaat näytteet poisvietyjen tilalle.

Samankaltaista menetelmää käytettiin McLarenin raportin mukaan myös yleisurheilun MM-kisoissa 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!