Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen olympiavalinnat saivat sinetin

Oskari Mörö antoi olympianäyttönsä viimeisten yleisurheilijoiden joukossa.Hän lähtee Rioon leirin kautta.

Urheilu
 
Akseli Valmunen / HS
Oskari Mörön tavoite on oma ennätys.
Oskari Mörön tavoite on oma ennätys. Kuva: Akseli Valmunen / HS
Fakta

Suomi Riossa

Ampumaurheilu: Satu Mäkelä-Nummela (trap), Vesa Törnroos (trap)

Golf: Noora Tamminen, Ursula Wikström, Mikko Ilonen, Roope Kakko

Jousiammunta: Samuli Piippo, Taru Kuoppa

Judo: Juho Reinvall

Nyrkkeily: Mira Potkonen

Paini: Petra Olli, Rami Hietaniemi, Tero Välimäki

Painonnosto: Milko Tokola, Anni Vuohijoki

Purjehdus: Camilla Cedercreutz ja Noora Ruskola (49er FX), Tuuli Petäjä-Sirén (RS:X), Tuula Tenkanen, (Laser radial), Joonas Lindgren ja Niklas Lindgren (470), Tapio Nirkko (Finnjolla), Kaarle Tapper (Laser)

Pyöräily: Lotta Lepistö (maantiepyöräily)

Pöytätennis: Benedek Oláh

Ratsastus: Elmo Jankari (kenttäratsastus)

Sulkapallo: Nanna Vainio

Taekwondo: Suvi Mikkonen

Uinti: Mimosa Jallow (100 m su, 4x100 metrin sekauintiviesti), Tanja Kylliäinen ( 200 m sku), Jenna Laukkanen (100 m ru, 200 m ru ja 4x100 metrin sekauintiviesti), Emilia Pikkarainen (4x100 metrin sekauintiviesti), Hanna-Maria Seppälä (4x100 metrin sekauintiviesti), Ari-Pekka Liukkonen (50 m vu), Matti Mattsson (100 ja 200m ru), Matias Koski (200 m vu ja 400 m vu)

Voimistelu: Ekaterina Volkova (rytminen voimistelu), Oskar Kirmes (telinevoimistelu)

Yleisurheilu: Sandra Eriksson ( 3 000 m esteet), Anne-Mari Hyryläinen (maraton), Ari Mannio/Teemu Wirkkala, Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen (keihäänheitto), Wilma Murto ja Minna Nikkanen (seiväshyppy), Kristiina Mäkelä (kolmiloikka), Oskari Mörö (400 metrin aidat), Nooralotta Neziri (100 metrin aidat), Jarkko Kinnunen, Aleksi Ojala ja Veli-Matti Partanen (kävely), Linda Sandblom (korkeushyppy), David Söderberg (moukarinheitto), Sanni Utriainen (keihäänheitto).

 Ari Mannio ja Teemu Wirkkala karsivat kolmannesta miesten keihäspaikasta Kalevan Kisoissa.

Aitajuoksija Oskari Mörö antoi Rio-näyttönsä viimeisten yleisurheilijoiden joukossa. Kuun alun EM-kisoissa Amsterdamissa Mörö paineli 400 metrin aitajuoksun välierissä ajan 49,37.

Se alitti olympiarajan ja varmisti Mörön paikan maanantaina julkaistulla lopullisella Rion-lähtijöiden listalla. Rajan alittamisen jälkeen Mörö juoksi finaalissa neljänneksi.

”Taktisesti ei kannata sorkkia juoksua, koska taktiikka toimii. Nyt viritetään kunto niin, että se näkyy ajassa. Amsterdamissa olisi tullut ennätys, jos kelit olisivat olleet otollisemmat. Riossa on stadion ympärillä, ja tuuli ei pääse sinne. Niissä olosuhteissa on hyvä tehdä tulos”, Mörö sanoi joukkueen viimeisten nimien julkistustilaisuudessa.

Kaksi vuotta sitten Mörö juoksi Zürichin EM-kisoissa finaalipaikan ja yhä voimassa olevan Suomen ennätysajan 49,08. Sen jälkeen tie ei ole ollut helppo.

Viime talvena vaivannut lonkkavaiva oli vähällä viedä 23-vuotiaan juoksijan leikkauspöydälle.

Leikkaukselta vältyttiin, mutta Mörö joutui tekemään taktisia muutoksia juoksuunsa. Pyrkimys on päästä ylittämään aitoja vasen jalka edellä. Hän aitoo ensimmäiset kaksi aitaväliä 14 askeleella, seuraavat kaksi 13:lla. Sitten on vuorossa paluu 14:ään, kunnes kolme viimeistä väliä mennään 15:llä.

Normaalisti taktiikka on mennä viisi ensimmäistä väliä 13:lla, jonka jälkeen lisätä askelia loppua kohti.

”Rytminvaihtoja joutuu tekemään, mutta loppuun säästyy hyvin energiaa, ja yleensä siellä ratkaistaan.”

”Kevääseen asti vamma häiritsi, ja muutaman kerran joutui pistämään kortisonipuudutetta. Se laukaisi tilan, ja kisoissa voi aika kivuitta vetämään. Amsterdamin alkuerissä muutama aita tuli vähän heikommin ja lonkka otti osumaa, mutta muuten ollut hyvä tilanne.”

Ennen olympialaisiin lähtöä Mörö kilpailee ensi viikonloppuna Kalevan kisoissa Oulussa.

Aitamatkalle hän ei lähde, vaan juoksee sileän ratakierroksen. Siinä tavoitteena on ennätys.

Aitakierrokselle Mörö lähtee seuraavan kerran vasta Riossa. Ennätys on selvä tavoite, mutta sitä espoolainen ei kommentoi, millainen lukema on tavoitteena.

”En lähde lukemaa heittämään. Oma ennätys on lähdettävä uudelle sekuntiluvulle samalla. Se on hyvä, jos saa kauden tärkeimmässä kisassa uuden ennätyksen samalla. Enempää ei paljoa voi vaatia. Sitä kautta ollaan aika korkealla sijoituksissa.”

Olympialaisiin Mörö valmistautuu yleisurheilumaajoukkueen leirillä. Ainoastaan neljä kisoihin valmistautuvaa yleisurheilijaa jättää leirityksen väliin.

”En ole ollut ennen pidemmällä, että olisi joutunut pitkää valmisteluleiriä tekemään. Aina siitä on etua, että pääsee aikaeroon ja ilmastoon totuttelemaan ennemmin. Poistaa sen riskin, että valmistumisessa menisi jokin pieleen, kun jokin asia maassa tulee yllätyksenä.”

Amsterdamissa Mörölle tuli juoksuja kovalla tahdilla. Alkuerä, välierä ja finaali olivat perättäisinä päivinä.

Mörö juoksi kaikissa toisin kuin osa finalisteista, sillä välieräpaikkoja jaettiin tilastojen perusteella.

”Riossa on alkuerät ja välierät perättäisinä päivinä, sitten välipäivä ennen finaalia. Hyvä, että on samat säännöt kaikille eikä tilastoilla mennä jatkoon”, Mörö sanoi.

Korjaus kello 8.31: Artikkelin lopussa julkaistiin aluksi haastattelun editoimattomia osuuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!