Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiskaksikko elämänsä kuntotestissä – juosten läpi Pyreneiden vuoriston

Juha Jumisko ja Janne Marin kuluttavat Transpyrenea-kisassa päivän aikana tuhansia kilokaloreita: ”Syömme suklaata ja irtokarkkeja”

Urheilu
 
Alppi Mentorit
Janne Marin ja Juha Jumisko ovat valmistautuneet kisaan Ranskassa.
Janne Marin ja Juha Jumisko ovat valmistautuneet kisaan Ranskassa. Kuva: Alppi Mentorit

Jos päättää juosta Pyreneiden vuoriston halki, niin urakassa on ainakin yksi hyvä puoli: saa ahmia suklaata ja irtokarkkia.

”Ensimmäiset kuusi patukkaa maistuu kisassa yleensä hyvälle, mutta sen jälkeen suklaan syöminen käy työstä. Konvehtia tekee seuraavan kerran mieli vasta jouluna,” Juha Jumisko sanoo puhelimitse Ranskasta.

Ultrajuoksijat Jumisko, 34, ja Janne Marin, 47, osallistuvat tiistaina alkavaan TransPyrenea-juoksukilpailuun, jossa juostaan Pyreneiden halki idästä länteen 866 kilometriä. Perthusista Ranskasta starttaavaan kisaan kuuluu lähes 65 kilometriä nousua.

Kyseessä on kaksikon uran kovin fyysinen ponnistus. Päivittäinen kalorinkulutus huitelee 6 000–10 000 kilokalorissa.

”Syömme suklaata ja irtokarkkeja, koska niistä saa nopeiten energiaa. Pyrimme syömään kylissä kunnon ruokaa. Meidän on lähes mahdotonta syödä sen verran, mitä kisassa kulutamme”, Jumisko sanoo.

Ensimmäistä kertaa järjestettävään TransPyrenea-kisaan on valittu hakemusten perusteella 300 juoksijaa. Suomalaiskaksikko osallistuu kisaan siksi, että kyseessä on huikea ja hauska seikkailu. Fyysisestä rääkistä saa myös kontrastia arkeen.

”Syöminen, juominen, nukkuminen ja vessassa käyminen ovat tärkeimpiä asioita seuraavat päivät”, Jumisko pohtii.

Jumisko ja Marin aikovat juosta kisan alkuun yhtä soittoa noin 35 tuntia. Sen jälkeen he nukkuvat 5–6 tuntia yössä. Tavoitteena on selvitä matkasta 12–14 päivässä.

”Hölkkäämme tasaiset välit ja alamäet. Ylämäet kävelemme, koska se säästää energiaa”, Marin sanoo. Etenemisvauhti vuoristossa tulee olemaan 4–5 kilometriä tunnissa.

Kaksikko on valmistautunut kisaan tekemällä muun muassa mäkivetoja Suomessa ja juoksemalla 650 kilometrin pituisen matkan Sveitsissä.

”Meillä on paljon kokemusta vuorilta ja pitkistä kisoista. Se auttaa eniten”, Marin uskoo.

Keli voi vaihdella kisan aikana pakkasesta jopa 40 asteen helteisiin. Juoksijoilla on selässään seitsemän kilon reput, joista löytyy ruokaa, vaatteita joka säähän, makuupussi ja ensiaputarvikkeet. Kisan aikana on myös huoltopisteitä, joissa voi täyttää reppua. Jumisko otti kisaan mukaan neljät juoksulenkkarit.

”Kisa on valtava rasitus keholle, ja kengät hajoavat ensimmäisenä. Jalkojen kanssa tulee varmasti ongelmia, ainakin rakkoja ja hiertymiä.”

Entä varpaankynnet?

”Niitä minulla ei enää ole. Ovat jo irronneet harjoituksissa ja kisoissa”, Jumisko naurahtaa.

Marinin mukaan vaikeinta ultrajuoksussa ei ole loppu, vaan kisa alku, jolloin kaikki viuhtovat ja huitovat ja energiaa riittää. Parin päivän jälkeen juoksijat hajaantuvat, kisa rauhoittuu ja tunne kilpailemisesta häviää.

”Siitä eteenpäin on vain etenemistä, syömistä, nukkumista. Kotiasioiden miettiminen jää, ja muu maailma häipyy. Juoksijasta tulee yhtä maiseman kanssa.”

Jumisko on samaa mieltä. Kolmen päivän jälkeen kaikki menee mössöksi ja aika häviää.

”Kisan aikana kokee kaikkia tunteita totaalisesta epätoivosta onnensa kukkuloille. Se on tämän lajin suola.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!