Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle tekee TV2:sta ympärivuorokautisen olympiakanavan – Pikku Kakkonen lähtee evakkoon Teemalle

Lisäksi olympialähetyksiä nähdään television puolella Yle Fem -kanavalla, jossa keskitytään pitkäkestoisiin lajeihin, kuten golfiin ja purjehdukseen.

Urheilu
 
UESLEI MARCELINO / Reuters
Rio de Janeiron olympiastadion tulee tutuksi tv-katsojille elokuussa.
Rio de Janeiron olympiastadion tulee tutuksi tv-katsojille elokuussa. Kuva: UESLEI MARCELINO / Reuters
Fakta

Yli 600 tuntia tv-lähetyksiä

 Ylen TV2:sta tulee olympialähetyksiä 380 tuntia ja Yle Femmalta 285 tuntia.

 Verkon digitaalinen Rio Areena tarjoaa olympialaisia 3 300 tuntia.

 Radio Puheen lähetysmäärä on 220 tuntia. Ruotsiksi radiossa kisoja voi seurata Yle Vegan taajuudella.

Rion kesäolympialaiset näkyvät Ylen kanavilla ja digipalvelu Rio Areenassa laajemmin kuin mikään muu urheilutapahtuma koskaan aiemmin. Suurin muutos aiempiin urheilun suurtapahtumiin on se, että TV2 valjastetaan kisojen ajaksi (5.–21. elokuuta) ympärivuorokautisesti olympialähetysten välittämiseen.

”Tämä oli alunperin Robertin ( Portman, Ylen kisaprojektin päätuottaja) ajatus. Kisa-ajat menevät siten, että hirveästi ei jää aikaa, jolloin ei tapahdu mitään”, sanoo Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen.

”Tämä on hieno urheiluteko.”

Suomen aikaero Rioon on kuusi tuntia eli kun miesten keihäänheiton finaali alkaa Riossa kello 20.55, Suomessa kello on 02.55. Toisin sanoen Rion päiväkilpailut näkyvät Suomessa ilta-aikaan ja iltakilpailut yöllä. Väliin jää aamupäivä ja varhainen iltapäivä, jolloin kerrataan yön lähetysten tapahtumia.

Koska TV2:sta siivotaan pois kaikki muut lähetykset reiluksi kahdeksi viikoksi, moni vakio-ohjelma siirtyy muualle. Perinteisesti närkästystä on aiheuttanut Pikku Kakkoseen kajoaminen, mutta menneistä vuosista on opittu, sillä ohjelma ei suinkaan poistu ohjelmistosta kisojen ajaksi.

Jo jalkapallon EM-kisojen aikana Pikku Kakkonen siirtyi useina päivinä Yle Teemalle.

”Se ei aiheuttanut myrskyä. Pienille katsojille ei ole niin väliä, miltä kanavalta ohjelma tulee, kunhan se vain tulee”, Pokkinen toteaa.

Vaikka TV2 on kisojen ajan pelkkää olympiaurheilua, se ei suinkaan riitä riittävän kattavaan kisojen välittämiseen. Lisäksi lähetyksiä nähdään television puolella Yle Fem -kanavalla, jossa keskitytään pitkäkestoisiin lajeihin, kuten golfiin ja purjehdukseen. Radiossa Yle Puhe välittää kisoja päivittäin iltapäivästä aamuyöhön.

Kahdelta tv-kanavalta tulee olympialähetyksiä yhteensä yli 600 tuntia, mutta se on vain murto-osa kesäolympialaisissa tapahtuvista kilpailuista. Kovimmille urheilufaneille Yle tarjoaa digitaalisessa Rio Areenassa lähes kaikki kilpailutapahtumat, joista osa on myös suomeksi selostettuja.

Vaikka digitaaliset, tv-kanavista riippumattomat lähetykset jatkuvasti laajenevat, Pokkinen ei usko niiden syrjäyttävän perinteisiä tv-kanavia.

”Uskon, että kanavatyyppiselle valinnalle on tulevaisuudessakin kysyntää. Ihmiset kaipaavat valintaa.”

Samalla kun Rio on Ylelle laajin urheiluponnistus ikinä, se voi myös sellaiseksi jäädä pitkäksi aikaa. Tulevien vuosien olympiakisojen tv-oikeudet on Discovery Networks Finlandilla, jonka kanssa Yle on toki tehnyt sopimuksen eli vuodesta 2018 alkaen olympiaurheilua näkyy sekä Ylellä että kaupallisilla kanavilla. Se on jo varmaa, että yleisurheilu näkyy myös Tokion kesäolympialaisista vuonna 2020 Ylellä.

”Discovery varaa itselleen kaksi lajia kesäkisoista. Näistä kumpikaan ei ole yleisurheilu”, Pokkinen kertoo.

Vielä Discovery ei ole ilmoittanut, mitkä lajit se ottaa kesäkisoista itselleen yksinoikeudella. Vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympialaisista Discovery näyttää yksinoikeudella jääkiekon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!