Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset urheiluvaikuttajat valmiita sulkemaan Venäjän olympialaisista – ”En olisi voinut kuvitellakaan tällaista systeemiä”

Wadan raportin paljastukset toivat Arto Bryggarelle mieleen vanhat ajat ja yllättivät Lauri Tarastin täysin.

Urheilu
 
Mika Ranta / HS
Wadan raportti asettaa Lauri Tarastin mukaan Sotšin olympiakisojen tulokset keinulautaan.
Wadan raportti asettaa Lauri Tarastin mukaan Sotšin olympiakisojen tulokset keinulautaan. Kuva: Mika Ranta / HS

”Ei mitään kummallista”, Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä toteaa Wadan maanantaina julkaisemasta raportista.

Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada julkaisi maanantaina raportin, jonka mukaan Venäjän valtio osallistui dopingnäytteiden manipulointiin Sotšin olympialaisissa talvella 2014. Toiminta oli Venäjän urheiluministeriön johtamaa ja valvomaa.

”Raportti vain varmensi sen, mitä asiasta tiedettiin. Jo aikaisemmat asian tiimoilta julkaistut raportit olivat vakuuttavia”, Seppälä sanoo.

Peter Jansson
Timo Seppälä sulkisi Venäjän pois Rion kisoista, koska Venäjän toimilla pitää olla hänen mielestään seuraksia.
Timo Seppälä sulkisi Venäjän pois Rion kisoista, koska Venäjän toimilla pitää olla hänen mielestään seuraksia.

Yksi yllätys raporttiin Seppälän mukaan kuitenkin sisältyi. Se, että venäläiset olivat keksineet tavan, jolla idioottivarmoina pidetyt dopingnäytepullon korkit saadaan auki ilman, että korkit menevät rikki.

Näin venäläiset onnistuivat vaihtamaan osaan näytepulloista puhdasta virtsaa.

”Tutkimusta varten lähetettiin tarkistettavaksi 11 pulloa. Ne tutkittiin mikroskooppien avulla ja selvisi, että pullot oli tosiaan avattu ja niissä oli naarmuja”, Seppälä sanoo.

”Pullojen valmistajat kiinnittävät asiaan varmasti huomiota ja pyrkivät järjestämään jonkin lisäturvalaitteen, joka estää jatkossa pullon avaamisen.”

Selvitysmiehenä useissa urheilun doping-tapausten yhteydessä toiminut Lauri Tarasti oli puolestaan täysin yllättynyt Wadan raportin sisällöstä.

”Olen ollut paljon mukana eri doping-asioissa, mutta en olisi voinut kuvitellakaan tällaista systeemiä, mitä Venäjällä on ollut. Metodit olivat niin yllättäviä”, Tarasti sanoo.

Dopingnäytteitä näpelöitiin muun muassa laboratorion seinään poratun reiän kautta.

Seppälä olisi valmis sulkemaan Venäjän kokonaan Rion olympialaisista, mutta Tarasti pitää kysymystä hankalana.

”Kaikkien lajien sulkeminen olympialaisista on vaikea päätös, koska olympialaisissa on myös lajeja, joissa dopingilla ei ole olennaista merkitys. Esimerkiksi purjehdus”, Tarasti pohtii.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF linjasi jo aikaisemmin, että yksittäiset venäläisurheilijat, jotka voivat osoittaa puhtautensa, voivat kilpailla Riossa erikoisluvalla ”neutraaleina urheilijoina.” He eivät siis kilpaile Venäjän lipun alla.

”Tämä käytäntö voi laajeta koskemaan koko Venäjän joukkuetta”, Tarasti sanoo.

Myös entinen aitajuoksija Arto Bryggare kertoo järkyttyneensä Wadan raportista.

”Kun kuulin aikaisemmin huhuja venäläisten kuvioista Sotšin olympialaisissa, en uskonut niitä”, Bryggare sanoo.

Maanantain paljastukset toivat viisinkertaiselle arvomitalistille mieleen vanhat ajat.

”Viimeiset vuodet osoittavat, että Venäjällä on taas otettu askel kohti komentotaloutta, yksipuoluejärjestelmää ja niin sanottua vanhaa aikaa, jolloin urheilijat valjastettiin järjestelmällisesti valtion tavoitteiden saavuttamiseen”, Bryggare sanoo.

Hän ottaa vertailuksi Moskovan olympialaiset 1980, jolloin Neuvostoliitto haki menestystä räikeillä keinoilla.

Kiekonheitossa venäläisen kiekonheittäjän heitto mitattiin toisesta pompusta, ja venäläisten keihäänheittäjien heiton aikana heidän takanaan avattiin iso portti, josta syntyi tuulitunneli, Bryggare muistelee.

”Omassa lajissani meitä pidettiin ennen finaalia kuumassa huoneessa, ja neuvostoliittolaiset aitajuoksijat olivat jossain muualla. En voi sitä todentaa, mutta varmaan saivat jotain hermomyrkkyä tai vastaavaa. Yksi kaveri meni finaalissa niin sekaisin, että ei pystynyt juoksemaan.”

Leena Koskela
Arto Bryggare muistuttaa, että tilanteesta kärsivät ennen kaikkea puhtaat urheilijat.
Arto Bryggare muistuttaa, että tilanteesta kärsivät ennen kaikkea puhtaat urheilijat.

Myös Bryggaren mukaan Venäjä tulisi nykyisten tietojen perusteella sulkea kisoista. Hän kuitenkin muistuttaa, että kyseessä olisi erittäin kova veto, koska urheilu on osa maailmanpolitiikkaa.

Bryggare uskoo, että olympialaisiin lähtevät urheilijat eivät anna tapahtuneen häiritä liikaa itseään. Bryggare itse keskittyisi vain omaan suoritukseensa.

”Urheilijoilla on toisaalta lojaalisuutta toisiaan kohtaan, koska urheilijat ovat samaa perhettä. Jos yhden maan urheilijat revitään väkisin pois, niin kyllä se myös harmittaa muita urheilijoita.”

RICARDO MORAES / Reuters
Olympialaisten doping-laboratorio Rio de Janeirossa Brasiliassa.
Olympialaisten doping-laboratorio Rio de Janeirossa Brasiliassa.

Entä miten tästä eteenpäin? Kansainvälinen Olympiakomitea pitää tiistaina Venäjän dopingkohuun liittyvän hätäkokouksen, jossa pohditaan, suljetaanko Venäjä kokonaan kisoista.

Timo Seppälä uskoo, että dopingkohulla tulee olemaan laajempaakin vaikutusta.

”Wada on tähän asti olettanut, että doping on yksilön hairahdus tai tietyn valmentajan urheiluryhmän ongelma. Siihen ei ole kiinnitetty huomiota, että tällaista voisi tapahtua valtion tasolla”, Seppälä huomauttaa.

Wada tulee Seppälän mukaan todennäköisesti kehittämään järjestelmän, jolla pystytään tarkastelemaan puolueettomasti eri maiden antidopingtoimikuntia, laboratorioita, urheilujärjestöjä sekä urheilijoita joka maassa.

”Siitäkin on puhuttu, että Wada ottaisi antidoping-järjestelmät haltuunsa kaikissa maissa, mutta se olisi hirveän vaikeaa järjestää käytännössä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?