Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ari-Pekka Liukkoselta ei heru ymmärrystä Venäjälle: ”skandaalin laajuus yllätti”

Suomalaiset dopingtestaajat ovat kertoneet Ari-Pekka Liukkoselle jo aiemmin ongelmista Venäjällä.

Urheilu
 

Maanantaina julkistettu raportti, jonka mukaan Venäjän valtio on peitellyt dopingin käyttöä systemaattisesti, yllätti Rion olympialaisiin valmistautuvan uimari Ari-Pekka Liukkosen.

”Huhuja oli liikkunut jo aikaisemminkin, mutta dopingskandaalin laajuus yllätti. Se, että toiminta on ollut laajemmin hyväksyttyä ja järjestelmällistä”, Liukkonen sanoi HS:lle puhelimitse.

Venäjä salaili valtiojohtoisesti urheilijoidensa dopinginkäyttöä Sotšin olympialaisissa 2014. Positiivisia dopingnäytteitä on peitelty Venäjällä muutenkin kuin vain talvikisojen yhteydessä.

Liukkonen olisi valmis sulkemaan Venäjän pois Rion olympialaisista.

”Dopinginkäytön salailu on ollut niin laajaa. On vaikea nähdä muita vaihtoehtoja, jos halutaan taistella sen puolesta, että urheilijoilla on kaikissa lajeissa tasavertaiset mahdollisuudet puhtaaseen urheiluun”, Liukkonen sanoo.

”Jos Venäjä ei pysty hoitamaan valvontaa niin kuin kuuluisi, niin täytyy kehittää muita toimia kansainvälisesti.”

50 metrin vapaauinnissa Riossa kilpaileva Liukkonen tosin lisää, että hän ei aio aiheella pahemmin päätään vaivata, vaan keskittyy omaan suoritukseensa.

”Ei ole minun asiani pohtia, minkälaisiin toimiin mikäkin taho ryhtyy. Toki toivon, että jatkossa ei olisi enää kannattavaa eikä mahdollista rakentaa tällaisia järjestelmiä mihinkään maahan.”

Liukkonen toivoo myös, että venäläiset urheilijat, jotka pystyvät todistamaan puhtautensa, saisivat mahdollisuuden kilpailla olympialaisissa erikoisluvalla.

”Esimerkiksi uinnissa on paljon urheilijoita, jotka ovat asuneet muualla kuin Venäjällä. He ovat esimerkiksi opiskelleet amerikkalaisissa yliopistoissa. Voi hyvinkin löytyä urheilijoita, jotka pystyvät todistamaan, että he eivät ole olleet venäläisen järjestelmän piirissä.”

Suomessa Liukkosen mukaan dopingkäytön valvonta toimii hyvin. Liukkonen ilmoittaa testaajille kolme kuukautta etukäteen, missä on minäkin päivänä. Myös jokaiselta päivältä on merkittävä olinpaikka yhden tunnin ajan.

”Merkkaan monesti tunnin aamukuudesta seitsemään, koska olen silloin kotona nukkumassa. Tänään viimeksi soi aamulla kuudelta ovisummeri, ja testaajathan siellä olivat.”

Liukkosella on välillä aikaa jutella testaajien kanssa. He ovat kertoneet, että antidopingjärjestelmä ei Venäjällä toimi.

”Urheilijan pitää antaa tarkka osoite, missä on tunnin verran päivässä. Esimerkiksi Moskovassa saattaa olla kolme hyvin samankaltaista osoitetta. Testaajien pitäisi ehtiä käymään tunnin aikana mahdollisesti jopa kolmessa eri osoitteessa”, Liukkonen sanoo.

”Suomessa asiat ovat hyvällä tasolla. Minua testataan enemmän kuin joka toinen kuukausi. Keväällä oli kuuden päivän sisään kolme testiä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!