Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi kukisti trillerissä Ranskan – tänään vastassa pudotuspeleissä Liettua

Suomi voitti koripallon nuorten EM-kisoissa Ranskan pistein 70–65.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Juho-Matti Henttonen (numero 13) ja muut suomalaiset tuulettivat voittoa Ranskasta.
Juho-Matti Henttonen (numero 13) ja muut suomalaiset tuulettivat voittoa Ranskasta. Kuva: Vesa Koivunen
Suomi–Ranska 70–65

Suomi voitti peräkkäisissä alle 20-vuotiaiden koripallo-otteluissa Euroopan mahtimaat Espanjan ja Ranskan. Se on lause, jota ei aiemmin ole saatu kirjoittaa.

Maanantaina pelatussa EM-kisojen alkulohkon päätöskamppailussa Ranskaa vastaan Suomelta vaadittiin nousu vaikeuksien kautta voittoon.

Espanja-pelin menestys oli vetänyt korisfanit kesämökin lämmöstä Helsingin jäähalliin. Maanatain yleisömäärä oli peräti 6 979, mutta kotiyleisöön ladattu energia pysyi ottelun alussa piipussa. Suomi aloitti ottelun erittäin hermostuneesti ja heittokädet kohmeessa. Tukun helppoja virheitä tehnyt joukkue teki avausneljänneksellä vain kahdeksan pistettä. Atleettinen Ranska eteni nopeasti kymmeneen pisteen johtoon.

Suomi pystyi kuitenkin pitämään pelin tiukkana puolustuksensa avulla ja selviytyi tauolle vain neljä pistettä tappiolla. Vaikka joukkueen peli perustuu pitkälti kolmen pisteen heittoihin, ei se upottanut avauspuoliskolla ainuttakaan neljästä yrityksestään.

Hyökkäyspäässä Suomen johtopelaaja Lauri Markkanen (27 pistettä/12 levypalloa) pidettiin lujilla ja häneen kohdistettiin fyysisiä virheitä. Ison laitahyökkääjä tekikin lähes puolet pisteistään vapaaheittoviivalta.

Ottelu kääntyi toisella puoliskolla. Penkiltä hurjaa energiaa tuonut Kannelmäen kasvatti Lassi Nikkarinen vei Suomen johtoon joukkueen ensimmäisellä onnistuneella kolmosella.

”Ranskan pojat eivät tainneet olla kuulla Kannelmäestä”, kaukoheitolla osumisesta helpottunut Nikkarinen totesi ottelun jälkeen.

Luoteishelsinkiläinen asenne auttoi Suomen taistelemaan itsensä viimeiselle kymmenminuuttiselle viiden pisteen johdossa. Trillerin loppuhetkillä esiin nousi Suomen kapteeni Joonas Tahvanainen (10/4). Hän teki kolme isoa stoppia, joista komein päättyi lebronjamesmäiseen torjuntaan. Fiifi Aidoo ja Okko Järvi naulasivat Suomen voiton vapariviivalta.

Suomen päävalmentajan Anton Mirolybovin mukaan alun tahmeus ei johtunut ylilatautumisesta tai jännityksestä.

”Ranska otti palloskriinipelaamisestamme heittäjät pois. Pelintekijät pakotettiin ajamaan korille”, hän kommentoi.

”Meillä on joukkue, joka äärimmäisen sitoutunut tekemään yhdessä töitä. Se ei pelkää mitään”, Mirolybov luonnehti takaa-ajoasemasta noussutta ryhmäänsä.

Tahvanainen myönsi katsoneensa LeBron Jamesin kesäkuisen finaaliblokin Andre Iguodalaa vastaan ”muutamia” kertoja Youtubesta.

”Se oli tuoreena mielessä. Aika vastaavanlainen nähtiin tänään”, Tahvanainen naurahti. Hänen mukaansa tämä oli peli, jossa kapteenin piti nousta esiin.

”Jos pystyn joukkueen sytyttämään, niin se pitää tehdä.”

”Tahvanainen on joukkueen kapteeni, koska hänen sydämensä sykkii tälle joukkueelle. Hän juoksee tuosta seinästä läpi, jos pyydän”, Mirolybov sanoi.

Suomi pelaa uudelleen jo keskiviikkona. Se kohtaa neljännesvälierässä Liettuan kello 18.30.

Jos joukkue etenee puolivälieriin, se pääsee pelaamaan kaikki ottelunsa jäähallissa.

Vesa Koivunen
Lassi Nikkarinen (oik.) toi energiaa Suomen pelaamiseen.
Lassi Nikkarinen (oik.) toi energiaa Suomen pelaamiseen.
Vesa Koivunen
Fiifi Aidoo työskenteli korin edessä.
Fiifi Aidoo työskenteli korin edessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!