Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KOK rankaisi Venäjää, päätös Riosta siirtyi

Tiistaina alkanut dopingsotkun jälkipyykki johtanee mitalien uusjakoon monessa lajissa .

Joska Saarinen HS
Tästä on kyse

Venäjän dopingraportti

 Richard McLarenin työryhmän raportti paljasti, että venäläisurheilijoiden kiellettyjä aineita sisältäviä näytteitä vaihdettiin puhtaisiin Sotšin talvikisoissa.

 Venäjän urheiluministeriö johti operaatiota, jota valtion turvallisuuspalvelu FSB avusti.

 Vuosina 2012–15 Venäjällä katosi 643 positiivista dopingnäytettä.

 Dopinghuijauksen valmistelut alkoivat vuonna 2007, kun Sotšin talvikisat myönnettiin Venäjälle.

Kansainvälisen olympiakomitean hallitus piti tiistaina hätäkokouksen, jossa käsiteltiin Richard McLarenin johtaman työryhmän dopingraporttia.

Raportti paljasti Venäjän manipuloineen valtiojohtoisesti dopingtestien tuloksia Sotšin olympialaisissa 2014 ja yleisurheilun MM-kisoissa Moskovassa 2013.

KOK:n hallitus linjasi tiistaina useita Venäjään kohdistuvia väliaikaisia kurinpitotoimia, jotka ovat voimassa tämän vuoden loppuun asti. Kurinpitotoimien jatkoa käsitellään joulukuussa.

Venäjälle ei toistaiseksi myönnetä KOK:n alaisia urheilutapahtumia. KOK pyytää myös talviolympialajien liittoja keskeyttämään kaikkien Venäjällä järjestettävien kilpailujen valmistelut. Tämä koskee arvokisoja, maailmancupia ja muita kansainvälisiä kilpailuita.

Mikäli Kansainvälinen jääkiekkoliitto noudattaa KOK:n ohjeistusta, esimerkiksi jääkiekon Euro Hockey Tourin joulukuussa pelattava Moskovan turnaus täytyy siirtää toiseen maahan.

Päätöstä venäläisurheilijoiden sulkemisesta elokuussa alkavista Rion olympiakisoista lykättiin. KOK haluaa kuulla ensin urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuimen CAS:n päätöksen Venäjän yleisurheilijoiden sulkemisesta olympiakisoista.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF linjasi jo aikaisemmin, etteivät venäläiset yleisurheilijat saa osallistua Rioon. CAS tekee asiasta lopullisen päätöksen huomenna torstaina.

KOK tutkii, onko kaikkien venäläisurheilijoiden sulkeminen Riosta lainmukaista, vai rikkooko se yksilön oikeusturvaa.

Lopulliseen Rio-päätökseen vaikuttavat myös maailman antidopingsäännöstö ja olympialiikkeen peruskirja.

Venäjän urheiluministeriön virkamiehet ja kaikki McLarenin raportissa mainitut henkilöt suljetaan Rion olympialaisista.

Venäjän urheilijoiden sulkemista Riosta vaativat muun muassa KOK:n urheilijakomissio ja Maailman antidopingtoimisto Wada.

Urheilijakomissio on jo aiemmin ehdottanut Venäjän sulkemista Riosta ja Pyeongchangin talvikisoista 2018. Ehdotus koskee myös paralympialaisia.

”On suunnatonta, että maalla on valtiojohtoinen dopingjärjestelmä ja testituloksia turmellaan”, kommission jäsen, uusiseelantilainen kelkkailija Ben Sandford sanoi Reutersille. ”He kehittivät tämän ohjelman ja heidän täytyy kestää seuraukset.”

Komissioon kuuluva brittiläinen kelkkailija Adam Pengilly sanoi, että KOK menettää uskottavuuttaan, jos Venäjää ei suljeta Riosta.

”Nouskaa esiin ja tehkää, mikä on oikein”, Pengilly vaati.

Venäläisurheilijoiden kannalta tilanne on kimurantti. Osa huipuista käyttää kiellettyjä aineita, mutta joukossa on varmasti myös puhtaita urheilijoita. Heidän sulkemisensa Riosta on epäreilua.

Yleisurheiluliitto IAAF:n päätöksestä raivostui esimerkiksi seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva, joka pyörsi lopettamispäätöksensä kilpaillakseen vielä kerran olympialaisissa.

Isinbajevan projekti kirkastaa vuoden 2012 Lontoon olympialaisten pronssimitali kultaiseksi karahti Venäjän dopingskandaaliin.

Jatkotutkimuksissa Isinbajeva saattaa tosin menettää mitalinsa, jos hänen todetaan syyllistyneen kiellettyjen aineiden käyttöön.

Dopingsotkun jälkipyykissä venäläisurheilijat joutuvat tarkan luupin alle niin Lontoon ja Sotšin olympialaisten kuin yleisurheilun Moskovan MM-kisojenkin osalta.

KOK perusti tiistaina kurinpitokomission, joka käynnistää tutkimukset liittyen kaikkiin venäläisurheilijoihin, jotka osallistuivat Sotšin talvikisoihin. Tutkimukset koskevat myös urheilijoiden valmentajia ja taustajoukkoja. Urheilijoiden dopingnäytteet analysoidaan uudelleen.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF aloittanee tutkimukset Moskovan MM-kisojen manipuloiduista dopingnäytteistä.

Lontoossa venäläisurheilijat käyttivät McLarenin raportin mukaan steroidicocktailia, josta ei jäänyt testeissä kiinni.

Dopingsotkun jälkipyykki johtaa todennäköisesti mitalien uusjakoon.

Sotšissa Venäjä voitti mitalitaulukon 33 mitalilla. Lontoon kesäkisoissa mitaleita tuli 82, mutta lukema on jo vähentynyt kolmella dopingkäryjen vuoksi.

KOK pyysi tiistaina Wadaa jatkamaan McLarenin toimeksiantoa, jotta tämä voi toimittaa Venäjän dopingohjelmaan osallistuneiden urheilijoiden nimet ja tiedot Sotšin laboratorion manipuloiduista testeistä kansainvälisille lajiliitoille ja KOK:lle.

Myös lentopalloilija Aleksandr Markin käytti meldoniumia.
Myös lentopalloilija Aleksandr Markin käytti meldoniumia.
Vesa Koivunen
Kävelijä Sergei Kirdjapkin menetti olympiakultansa dopingin vuoksi.
Kävelijä Sergei Kirdjapkin menetti olympiakultansa dopingin vuoksi.
Phil Noble / Reuters
Juoksija Nadežda Kotljarova (kesk.) jäi maaliskuussa kiinni meldoniumista.
Juoksija Nadežda Kotljarova (kesk.) jäi maaliskuussa kiinni meldoniumista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?