Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset haluavat Venäjälle tuntuvia rangaistuksia

Kaikkien venäläisten urheilijoiden rankaisemista pidetään kuitenkin hyvin vaikeana.

Urheilu
 
Juhani Niiranen / HS
Ari-Pekka Liukkonen toivoo puhtaiden venäläisuimareiden pääsevän olympialaisiin.
Ari-Pekka Liukkonen toivoo puhtaiden venäläisuimareiden pääsevän olympialaisiin. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Venäjän dopingskandaalin laajuus yllätti monet suomalaiset urheilutoimijat.

Kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan maanantaina julkaiseman raportin mukaan Venäjän valtio on peitellyt urheilijoidensa dopingin käyttöä systemaattisesti.

”Huhuja oli liikkunut jo aikaisemminkin, mutta dopingskandaalin laajuus yllätti”, Rion olympialaisiin valmistautuva Ari-Pekka Liukkonen sanoi HS:lle puhelimitse.

Liukkonen olisi valmis sulkemaan Venäjän pois Rion olympialaisista.

”Dopinginkäytön salailu on ollut niin laajaa. On vaikea nähdä muita vaihtoehtoja, jos halutaan taistella sen puolesta, että urheilijoilla on kaikissa lajeissa tasavertaiset mahdollisuudet puhtaaseen urheiluun”, Liukkonen sanoo.

Riossa 50 metrin vapaauinnissa kilpaileva Liukkonen lisää, että hän ei aio aiheella päätään vaivata, vaan keskittyy omaan suoritukseensa.

Liukkonen toivoo myös, että venäläiset urheilijat, jotka pystyvät todistamaan puhtautensa, saisivat mahdollisuuden kilpailla olympialaisissa erikoisluvalla.

”Esimerkiksi uinnissa on paljon urheilijoita, jotka ovat asuneet muualla kuin Venäjällä. He ovat esimerkiksi opiskelleet amerikkalaisissa yliopistoissa. Voi hyvinkin löytyä urheilijoita, jotka pystyvät todistamaan, että he eivät ole olleet venäläisen järjestelmän piirissä.”

”Ei mitään kummallista”, Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä toteaa Wadan maanantaina julkaisemasta raportista.

Kansainvälinen antidopingtoimisto Wada julkaisi maanantaina raportin, jonka mukaan Venäjän valtio osallistui dopingnäytteiden manipulointiin Sotšin olympialaisissa talvella 2014. Toiminta oli Venäjän urheiluministeriön johtamaa ja valvomaa.

”Raportti vain varmensi sen, mitä asiasta tiedettiin”, Seppälä sanoo.

Timo Seppälä sulkisi Venäjän pois Rion kisoista, koska Venäjän toimilla pitää olla hänen mielestään seurauksia.

Yksi yllätys raporttiin Seppälän mukaan kuitenkin sisältyi. Se, että venäläiset olivat keksineet tavan, jolla idioottivarmoina pidetyt dopingnäytepullon korkit saadaan auki ilman, että korkit menevät rikki.

”Pullojen valmistajat kiinnittävät asiaan varmasti jatkossa huomiota.”

Selvitysmiehenä useissa urheilun dopingtapausten yhteydessä toiminut Lauri Tarasti oli puolestaan täysin yllättynyt Wadan raportin sisällöstä.

”Olen ollut paljon mukana eri dopingasioissa, mutta en olisi voinut kuvitellakaan tällaista systeemiä, mitä Venäjällä on ollut. Metodit olivat niin yllättäviä”, Tarasti sanoo.

Seppälä olisi valmis sulkemaan Venäjän kokonaan Rion olympialaisista, mutta Tarasti pitää kysymystä hankalana.

”Kaikkien lajien sulkeminen olympialaisista on vaikea päätös, koska olympialaisissa on myös lajeja, joissa dopingilla ei ole olennaista merkitys. Esimerkiksi purjehdus”, Tarasti pohtii.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF linjasi jo aikaisemmin, että yksittäiset venäläisurheilijat, jotka voivat osoittaa puhtautensa, voivat kilpailla Riossa erikoisluvalla ”neutraaleina urheilijoina.” He eivät siis kilpaile Venäjän lipun alla.

”Tämä käytäntö voi laajeta koskemaan koko Venäjän joukkuetta”, Tarasti sanoo.

Myös entinen aitajuoksija Arto Bryggare kertoo järkyttyneensä Wadan raportista.

”Kun kuulin aikaisemmin huhuja venäläisten kuvioista Sotšin olympialaisissa, en uskonut niitä”, Bryggare sanoo.

Maanantain paljastukset toivat viisinkertaiselle arvokisamitalistille mieleen vanhat ajat.

”Viimeiset vuodet osoittavat, että Venäjällä on taas otettu askel kohti komentotaloutta, yksipuoluejärjestelmää ja niin sanottua vanhaa aikaa, jolloin urheilijat valjastettiin järjestelmällisesti valtion tavoitteiden saavuttamiseen”, Bryggare sanoo.

Hän ottaa vertailuksi Moskovan olympialaiset 1980.

Kiekonheitossa venäläisen kiekonheittäjän heitto mitattiin pompusta, ja venäläisten keihäänheittäjien heiton aikana heidän takanaan avattiin iso portti, josta syntyi tuulitunneli, Bryggare muistelee.

”Omassa lajissani meitä pidettiin ennen finaalia kuumassa huoneessa, ja neuvostoliittolaiset aitajuoksijat olivat jossain muualla. En voi sitä todentaa, mutta varmaan saivat jotain hermomyrkkyä tai vastaavaa. Yksi kaveri meni finaalissa niin sekaisin, että ei pystynyt juoksemaan.”

Roni Rekomaa
Arto Bryggaren mielestä Venäjällä on palattu vanhaan aikaan.
Arto Bryggaren mielestä Venäjällä on palattu vanhaan aikaan.
Vesa Moilanen
Lauri Tarasti yllättyi venäläisten käyttämistä metodeista.
Lauri Tarasti yllättyi venäläisten käyttämistä metodeista.
Antti Aimo-Koivisto
Timo Seppälä ihmettelee, että näytepullot saatiin auki ehjinä.
Timo Seppälä ihmettelee, että näytepullot saatiin auki ehjinä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?