Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KOK päättää venäläisurheiljoiden kohtalosta viikon sisällä – ratkaiseva näytös nähdään kuitenkin jo torstaina

Kansainvälinen oikeustuomioistuin CAS ratkaisee torstaina, mitä yksittäisen urheilijan oikeusturva painaa dopingskandaalissa.

Urheilu
 
SERGEI KARPUKHIN
Seiväshypyn kaksinkertainen olympiavoittaja Jelena Isinbajeva on kuvannut IAAF:n langettamaa kieltoa loukkauksesi ihmisoikeuksia kohtaan.
Seiväshypyn kaksinkertainen olympiavoittaja Jelena Isinbajeva on kuvannut IAAF:n langettamaa kieltoa loukkauksesi ihmisoikeuksia kohtaan. Kuva: SERGEI KARPUKHIN

Pitääkö syyttömän itse todistaa syyttömyytensä?

Vastaus tähän kysymykseen tulee vaikuttamaan ratkaisevasti siihen, miten urheilumaailmaa järisyttäneessä Venäjän dopingskandaalissa edetään.

Wada julkisti maanantaina raportin Venäjän dopingjärjestelmästä, ja raportista kuoriutui urheiluhistorian suurin dopingpaljastus. Venäjä muun muassa peitteli valtiojohtoisesti urheilijoidensa dopinginkäyttöä Sotšin olympialaisissa 2014.

Kansainvälinen olympiakomitea tutkii paraikaa, onko kaikkien venäläisurheilijoiden sulkeminen Rion kesäkisoista laillisesti mahdollista.

Ratkaisevassa roolissa on urheilun kansainvälisen oikeustuomioistuin CAS:n torstaina julkistama päätös, joka koskee venäläisten yleisurheilijoiden hyllytystä kisoista.

Palataan ajassa hetki taaksepäin. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti kesäkuussa, että venäläiset yleisurheilijat eivät saa osallistua Rion olympialaisiin. Jo silloin oli selvillä, Venäjällä on jätetty tänä vuonna antamatta satoja testinäytteitä ja uhkailtu viranomaisia säännöllisesti.

IAAF linjasi, että yksittäiset urheilijat saavat osallistua olympialaisiin, jos he voivat osoittaa puhtautensa. He eivät saa kuitenkaan kisata Venäjän lipun alla, vaan ”neutraaleina urheilijoina.”

Yhteensä 68 venäläisurheilijaa valitti IAAF:n päätöksestä. Miksi heidän pitää itse todistaa puhtautensa saadakseen kilpailla?

”Peruslähtökohta on, että urheilija on syytön, jos lajiliitto ei pysty osoittamaan, että urheilija on käyttänyt dopingia. IAAF käänsi todistustaakan Venäjän osalta ympäri. Voidaanko kaikkia venäläisiä urheilijoita rangaista kollektiivisesti?”, CAS:n välimiehenä useissa tapauksissa toiminut varatuomari Olli Rauste linjaa ongelmaa.

CAS päättää torstaina, onko IAAF:n linjaus laillinen vai toimitaanko kuten dopingsäännöissä lukee: jokainen, joka ei ole jäänyt kiinni dopingista, saa kilpailla.

Venäjän olympiakomitea, IAAF ja 68 venäläisurheilijaa ovat suostuneet noudattamaan CAS:n päätöstä.

”Päätös on lopullinen. Siitä ei voi valittaa mihinkään brasilialaiseen alioikeuteen,” Rauste tarkentaa.

KOK odottaa CAS:n päätöstä ja tekee sen jälkeen ratkaisunsa siitä, mikä on Venäjän kohtalo Rion olympialaissa.

KOK tiedotti perjantaina tekevänsä oman päätöksensä venäläisurheiljoiden osallitumisesta olympialaisiin viikon sisällä.

”En lähde ennakoimaan, mitä CAS päättää. Kyseessä on niin vaikea kysymys”, Rauste sanoo.

Torstain päätös on kaiken kaikkiaan hyvin merkittävä, koska siinä linjataan yksilön oikeusturvaa. Rauste huomauttaa myös, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun puhutaan koko maan sulkemisesta kisoista dopingin takia.

”Venäjä ei ehkä ole ainut maa, jossa on harjoitettu manipulaatiota. Nämä tapahtumat johtavat muidenkin maiden tarkasteluun.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?