Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tour de Ski-voittaja Sundby käytti liikaa astmalääkettä ja sai kilpailukiellon – ”Pahin painajainen”

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Martin Johnsrud Sundby joutuu kilpailukieltoon.
Martin Johnsrud Sundby joutuu kilpailukieltoon. Kuva: Vesa Koivunen

Norjalaishiihtäjä Martin Johnsrud Sundby on asetettu kahden kuukauden kilpailukieltoon, kertoo Norjan hiihtoliitto.

Sundby on käyttänyt liikaa Ventoline-astmalääkettä kaudella 2014–15 ja hän menettää maailmancupin kokonaiskilpailun voiton ja Tour de Skin voiton kyseiseltä kaudelta. Sundby sai tuomionsa urheilun välitystuomioistuimelta CASilta, jonka mukaan Sundby on rikkonut Wadan säännöstöjä.

Norjan hiihtoliiton mukaan Sundby on toiminut asiassa Norjan hiihtoliiton lääkärin ohjeiden mukaan. Hiihtoliitto otti tapahtuneen omalle kontolleen.

”Olemme pettyneitä päätökseen ja olemme sitä mieltä, että se kohtelee Martin Johnsrud Sundbytä kohtuuttomalla tavalla. Tapaus osoittaa, että säännöt ovat epäselvät”, sanoi Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Røste.

Tiedotteessa Norjan hiihtoliitto sanoo Sundbyn kärsineen astmasta lapsuudesta asti. Joulukuussa 2014 oireet pahenivat, ja joukkueen lääkäri Knut Gabrielsen suositteli Sundbytä ottamaan kolme annosta Ventolineä vuorokauden aikana.

Jokainen annos sisälsi 5 000 mikrogrammaa salbutamolia, joka vaikuttaa keuhkoihin ja helpottaa hengitystä. Sopimuksensa mukaan Sundbyn on noudatettava lääkärin antamia ohjeita.

Wadan ohjeiden mukaan korkein sallittu määrä on salbumatolia 1600 mikrogrammaa vuorokaudessa. Norjan hiihtoliitto perustelee määrää sillä, että tutkimusten mukaan vain kymmenen prosenttia aineesta päätyy kehoon asti.

Sundby antoi raja-arvot ylittäneet näytteet kisojen yhteydessä Davosissa 13.12.2014 ja Toblachissa 8.1.2015.

Norjan hiihtoliitto ilmoittaa korvaavansa Sundbylle 1,1 miljoonan Norjan kruunun, eli noin 114 000 euron palkintorahojen menetyksen. Viime kauden tuloksiin päätöksellä ei ole merkitystä.

Sundby itse sanoo tiedotteessa, että tuomiota on vaikea ymmärtää.

”Olen aina ollut varovainen lääkitykseni kanssa ja seurannut hiihtoliiton ohjeita ja lääkärin suosituksia tarkalleen. Maailman parhaiden lääkärien tukemana minulla ei ollut syytä epäillä heidän tietämystään.”

Sundby sanoo toivovansa keskittymisrauhaa tämän päivän kommenttiensa jälkeen.

”Olen tietoinen, että tämä tapaus kerää suurta mielenkiintoa. Kerron näkemyksistäni tänään lehdistötilaisuudessa medialle, joka on kiinnostunut kuulemaan näkemykseni. Sen jälkeen pyydän ymmärrystä sille, että pyrin keskittymään kahteen keskeisimpään asiaan elämässäni: perheenseeni ja hiihtouraani.”

”Tilanne on urheilijan pahin painajainen. Olen aina kilpaillut puhtaana ja rehellisesti. Uskon ja toivon, että tällä tapauksella ei ole suurta vaikutusta urani jatkoon tai kauden valmistumiseen”, Sundby sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?