Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mestarihiihtäjä jäi kiinni dopingrikkeestä – näin toimii uljas norjalainen ”reilu peli”

Urheilu
 
Vesa Koivunen / Lehtikuva
Martin Johnsrud Sundby Rukalla viime vuoden marraskuussa.
Martin Johnsrud Sundby Rukalla viime vuoden marraskuussa. Kuva: Vesa Koivunen / Lehtikuva

Maailman tämän hetken kenties parhaan mieshiihtäjän Martin Johnsrud Sundbyn dopingrike on Norjan huippu-urheilulle erittäin kiusallinen.

Samalla se on merkki kaksinaamaisuudesta, ovatpa norjalaiset ajatuksesta itse mitä mieltä hyvänsä.

Norjalaiset vaalivat kuvaa hiihtäjiensä puhtaudesta ja omasta rehtiydestään. Muiden dopingkäryt he tuomitsevat kärkkäästi ja voimakkaasti. Flirttailua kuuluisan ”harmaan alueen” kanssa ei sallita.

Viime tammikuussa Norjan olympiakomitean pääsihteeri Inge Andersen kritisoi HS:ssä tiukasti suomalaishiihtäjien happinaamarilla tekemiä testejä ja antoi ohjeita miten täällä pitäisi toimia.

Keskiviikkona Norjan hiihtoliitto esitteli oman mallinsa tiedottaessaan kolminkertaisen Tour de Ski-voittajan dopingkärystä. Siitä oli avoimuus ja reilu peli kaukana.

Pikavauhdilla kokoon kutsumassaan tiedostustilaisuudessa Norjan hiihtoliitto kertoi Sundbyn käyttäneen liikaa Suomessakin yleisesti tunnettua Ventoline-astmalääkettä.

Yllättävää oli, että dopingrike oli peruja jo kaudelta 2014–15, mutta siitä kuultiin nyt vasta ensimmäisen kerran. Käryn myötä Sundby menettää kyseiseltä kaudelta maailmancupin kokonaiskilpailun ja Tour de Skin voitot.

Sundby sai dopingrikkeestään kahden kuukauden kilpailukiellon, koska ei rikkonut sääntöjä tarkoituksella. Sundbylla on diagnosoitu astma jo lapsena ja hän toimi lääkärin ohjeiden mukaan.

Suomalaisesta näkökulmasta Sundbyn käry on merkillinen. Se tuli nimittäin julkisuuteen puolitoista vuotta näytteen antamisen jälkeen.

Tällainen on mahdollista, koska dopingasioissa tiedotusvastuu on kansallisilla lajiliitoilla. Osansa sopassa on myös Norjan antidopingtoimikunnalla, joka ei Sundbyn rikettä rankaisemisen arvoiseksi myöskään katsonut.

Kansainvälinen antidopingkunta Wada ei tähän tyytynyt, vaan vei asian urheilun välitystuomioistuimen CAS:n käsiteltäväksi. Sieltä tuli nyt tuomio, joskin lievä.

Sitten Norjan hiihtoliitto tiedotti kärystä, kun oli pakko.

Suomessa tällainen ei olisi mahdollista, sillä Hiihtoliitto toimisi jo historiansa takia päinvastoin. Todennäköisesti tieto huippuhiihtäjän epäilyttävästä näytteestä vuotaisi jostain kuitenkin julkisuuteen.

Norjalainen media sen sijaan keskittyi ensi reaktioissaan lähinnä puolustamaan hiihtoyhteisöä.

Kyse voi olla eri tavoista toimia, mutta käytännössä Norjan hiihtoliitto suojeli dopingista kärynnyttä urheilijaa. Niin teki myös paikallinen antidopingväki.

Muiden maiden kohdalla norjalaiset tuskin sulattaisivat vastaavaa toimintaa.

Eivätkä myöskään kaikki huippu-urheilijat lämpeä norjalaiselle tavalle. Aino-Kaisa Saarinen vaati avoimuutta ja reilua peliä ja ihmetteli miten Sundbyn rike tuli julki vasta CAS:n käsittelyn jälkeen.

Käsittelyn aikana Sundby voitti Tour de Skin kolmannen kerran urallaan.

Norjan olympiakomitean pääsihteeri, entinen hiihtovalmentaja Inge Andersen syytti viime talvena keinotekoisten apuvälineiden käytöstä, kun suomalaiset testasivat happimaskejaan. Eivät norjalaiset itsekään ole pulmusia.

Sundby käytti Norjan hiihtoliiton lääkärin suosituksesta astmalääkettä moninkertaisen määrän sallittuun nähden. Perusteluna oli se, että tutkimusten mukaan vain osa siitä imeytyy elimistöön.

Olikohan kaikki tarpeen astman hoitamiseksi?

Dopingtestin perusteella ainetta oli Sundbyn elimistössä liikaa.

Antidopingasiantuntija Timo Seppälä neuvoi HS:n haastattelussa Sundbytä vaihtamaan lääkettä, jos se ei tehoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!