Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliannos astmalääkettä toi pannan Sundbylle

ADT:n puheenjohtaja Timo Seppälä ei usko, että astma vaatii jättiannosta.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Martin Johnsrud Sundby lehdistötilaisuudessa Rukalla marras kuussa 2015.
Martin Johnsrud Sundby lehdistötilaisuudessa Rukalla marras kuussa 2015. Kuva: Vesa Koivunen

Joulukuussa 2014 Martin Johnsrud Sundby sai Norjan hiihtomaajoukkueen lääkäriltä Knut Gabrielsenilta ohjeet ottaa astmalääkkeenä käytettävää Ventolineä.

Ohjeistus oli ottaa kolme annosta vuorokaudessa, jokainen niistä sisälsi 5 000 mikrogrammaa salbutamolia, joka vaikuttaa keuhkoihin ja helpottaa hengitystä. Ventoline on yksi eniten astman hoitoon käytetyistä lääkkeistä.

Davosissa 13. 12. 2014 ja Toblachissa 8. 1. 2015 Sundby antoi kilpailun jälkeen dopingnäytteet, joissa salbutamolin raja-arvot ylittyivät.

Sen jälkeen alkoi puolentoista vuotta jakso, jonka aikana asia eteni vaiheittain Kansainvälisen hiihtoliiton dopingpaneelista aina Urheilun välitystuomioistuimeen CASiin asti. Ennen CASia rangaistusta ei annettu, sillä sääntöjä pidettiin epäselvinä.

Julkisuuteen käry tuli vasta keskiviikkona, kun CAS-päätös julkaistiin. Sundbylle annettiin kahden kuukauden kilpailukielto.

Lisäksi häneltä vietiin Tour de Skin ja maailmancupin kokonaiskilpailun voitot kaudella 2014–15.

Norjan hiihtoliitto otti käryn kontolleen ja lupasi esimerkiksi korvata hiihtäjälle yli miljoonan Norjan kruunun palkintorahojen menetykset.

”Olemme pettyneitä päätökseen ja olemme sitä mieltä, että se kohtelee Martin Johnsrud Sundbytä kohtuuttomalla tavalla. Tapaus osoittaa, että säännöt ovat epäselvät”, sanoi Norjan hiihtoliiton puheenjohtaja Erik Røste.

Sundby itse vakuutti toimineensa aina rehellisesti.

”Olen aina ollut varovainen lääkitykseni kanssa ja seurannut hiihtoliiton ohjeita ja lääkärin suosituksia tarkalleen. Maailman parhaiden lääkärien tukemana minulla ei ollut syytä epäillä heidän tietämystään”, Sundby sanoi Norjan hiihtoliiton tiedotteessa.

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä sanoi, että käyttämällä Ventolineä suosituskokoisina annoksina ainetta päätyy virtsaan huomattavasti ylärajaa vähemmän.

Seppälä kyseenalaistaa ylisuurista annoksista tulevat hyödyt sairaudenhoidossa.

”Epäilen, että näin suuria määriä ei tarvitse käyttää astman hoitona. Ennemmin kannattaa vaihtaa toiseen lääkkeeseen”, Seppälä arvioi.

”Kahden kuukauden rangaistus tuntuu jopa aika lievältä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?