Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän pääsyssä Rioon kyseessä yksilön oikeusturva

CAS päättää, voidaanko puhdas urheilija sulkea olympialaisista.

Urheilu
 

Pitääkö syyttömän itse todistaa syyttömyytensä?

Vastaus kysymykseen tulee vaikuttamaan ratkaisevasti siihen, miten urheilumaailmaa järisyttäneessä Venäjän dopingskandaalissa edetään.

Maailman antidopingtoimisto Wada julkisti maanantaina raportin Venäjän dopingjärjestelmästä, ja raportista kuoriutui urheiluhistorian suurin dopingpaljastus. Venäjä muun muassa peitteli valtiojohtoisesti urheilijoidensa dopinginkäyttöä Sotšin olympialaisissa 2014.

Kansainvälinen olympiakomitea tutkii paraikaa, onko kaikkien venäläisurheilijoiden sulkeminen Rion kesäkisoista laillisesti mahdollista.

Erittäin ratkaisevassa roolissa on Urheilun kansainvälisen välitystuomioistuimen CAS:n tänään torstaina tuleva päätös, joka koskee venäläisten yleisurheilijoiden hyllytystä kisoista.

Lakimiehet tutkivat lisäksi, voidaanko Venäjä sulkea olympialaisista KOK:n ja Wadan peruskirjoihin kohdistuneiden rikkomusten perusteella. KOK:n lopullista päätöstä odotetaan viikon kuluessa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti kesäkuussa, että venäläiset yleisurheilijat eivät saa osallistua Rion olympialaisiin. IAAF linjasi, että yksittäiset urheilijat saavat osallistua olympialaisiin, jos he voivat osoittaa puhtautensa.

Yhteensä 68 venäläisurheilijaa valitti IAAF:n päätöksestä.

Miksi heidän pitää itse todistaa puhtautensa saadakseen kilpailla?

”Peruslähtökohta on, että urheilija on syytön, jos lajiliitto ei pysty osoittamaan, että urheilija on käyttänyt dopingia. IAAF käänsi todistustaakan Venäjän osalta ympäri. Voidaanko kaikkia venäläisiä urheilijoita rangaista kollektiivisesti?” CAS:n välimiehenä useissa tapauksissa toiminut varatuomari Olli Rauste pohtii.

Osapuolet ovat suostuneet noudattamaan CAS:n päätöstä.

”Päätös on lopullinen. Siitä ei voi valittaa mihinkään brasilialaiseen alioikeuteen,” Rauste tarkentaa.

KOK odottaa CAS:n päätöstä ja ratkaisee sen jälkeen, mikä on Venäjän kohtalo Rion olympialaissa.

Torstain päätös on kaiken kaikkiaan hyvin merkittävä, koska siinä linjataan yksilön oikeusturvaa. Rauste huomauttaa myös, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun puhutaan koko maan sulkemisesta kisoista dopingin takia.

”Venäjä ei ehkä ole ainut maa, jossa on harjoitettu manipulaatiota. Nämä tapahtumat johtavat muidenkin maiden tarkasteluun.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!