Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläiset yleisurheilijat ulos Riosta – ”Kyseessä on erittäin merkittävä päätös”

Urheilun välitystuomioistuin CAS päätti, että venäläiset yleisurheilijat eivät saa osallistua Rion olympialaisiin.

Urheilu
 
Venäläiset tyrmistyivät dopingpäätöksestä – "sepitettä, poliittista painostusta"
Venäläiset tyrmistyivät dopingpäätöksestä – "sepitettä, poliittista painostusta"
Moskovassa tavalliset kaduntallaajat tyrmistyivät venäläisurheilijoiden kisakiellosta. Kansalaiset uskovat kiellon olevan poliittista painostusta eikä päätöksellä ole mitään tekemistä urheilun kanssa. Kuva: Reuters, editointi: Tomi Peurakoski.

Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS hylkäsi torstaina 68 venäläisen yleisurheilijan valituksen. Päätös merkitsee sitä, etteivät Venäjän yleisurheilijat saa osallistua Rion olympialaisiin.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti kesäkuussa jatkaa Venäjän sulkemista kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Jo silloin oli selvillä, että Venäjällä on jätetty tänä vuonna antamatta satoja testinäytteitä ja uhkailtu viranomaisia säännöllisesti.

IAAF linjasi, että yksittäiset urheilijat saavat osallistua olympialaisiin, jos he voivat osoittaa puhtautensa. He eivät saa kuitenkaan kisata Venäjän lipun alla, vaan ”neutraaleina urheilijoina.”

Venäjän olympiakomitea ja 68 urheilijaa valittivat ratkaisusta CASiin. Miksi heidän pitää itse todistaa puhtautensa saadakseen kilpailla, kuului kysymys.

CAS:n välimiehenä useissa tapauksissa toiminut varatuomari Olli Rauste pitää Venäjän yleisurheilijoiden sulkemista olympialaisista erittäin merkittävänä ratkaisuna.

”CAS ei antanut vielä perusteluja päätökselleen. Olisin toivonut perusteluja, jotta olisi nähty, mihin punninta perustui, mutta CASin aikataulu oli hyvin kiireinen”, Rauste sanoo.

Venäjän yleisurheiluliiton johto vakuuttaa, että he tekivät kaikkensa sen eteen, että maan yleisurheilijat voisivat kilpailla Riossa.

Venäjän urheiluministeri Vitaly Mutko ilmoitti Reutersin mukaan pohtivansa, millä askelin edetä. Mutkon mukaan asiat eivät voi jäädä näin.

Myös Kremlin tiedottaja totesi Reutersin mukaan, että venäläisten yleisurheilijoiden kollektiivista rangaistusta on mahdotonta hyväksyä. Tiedottaja lisäsi, että Venäjän hallitus aikoo käydä läpi CASin päätöksen.

Venäjän olympiakomitea, IAAF ja 68 venäläisurheilijaa suostuivat jo aiemmin noudattamaan CASin päätöstä.

”Venäjän on käytännössä mahdotonta valittaa päätöksestä. Lopullinen päätösvalta asiassa on Kansainvälisellä Olympiakomitealla”, Rauste sanoo.

KOK on jo aiemmin ilmoittanut puoltavansa IAAF:n päätöstä, joka koskee venäläisiä yleisurheilijoita.

KOK ilmoitti tiistaina, että CASin päätös auttaa olympiakomiteaa tekemään ratkaisunsa myös siitä, aikooko se sulkea koko Venäjän joukkueen olympialaisista. KOK tekee päätöstä asiasta myöhemmin tällä viikolla.

Koko Venäjän joukkueen kisoista sulkemisen taustalla on Kansainvälisen antidopingtoimisto Wadan maanantaina julkaisema raportti, joka vahvisti, että Venäjän valtio osallistui dopingnäytteiden manipulointiin Sotšin olympialaisissa talvella 2014.

Venäläisurheilijoiden kiellettyjä aineita sisältäviä näytteitä vaihdettiin puhtaisiin Sotšin talvikisoissa. Näytteiden vaihtamiseen osallistuivat sekä urheiluministeriö, Venäjän turvallisuuspalvelu FSB kuin laboratoriotkin Moskovassa ja Sotšissa.

Maailman Antidopingtoimisto Wada on vaatinut Venäjän sulkemista kisoista systemaattisen dopinginkäytön takia.

Fabrizio Bensch / Reuters
Venäjän naisten korkeushyppykilpailijat juhlivat kulta- ja pronssimitaleitaan maailmanmestaruuskisoissa Pekingissä elokuussa 2015.
Venäjän naisten korkeushyppykilpailijat juhlivat kulta- ja pronssimitaleitaan maailmanmestaruuskisoissa Pekingissä elokuussa 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?