Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä katkerana Rio-päätöksestä – Isinbajeva: ”Kiitos kaikille yleisurheilun hautajaisista”

Nykyiset ja entiset venäläisurheilijat ja poliitikot arvostelivat jyrkästi päätöstä sulkea Venäjän yleisurheilijat Rion olympialaisista. Urheiluministerin eroakin alettiin vaatia.

Urheilu
 
Venäläiset tyrmistyivät dopingpäätöksestä – "sepitettä, poliittista painostusta"
Venäläiset tyrmistyivät dopingpäätöksestä – "sepitettä, poliittista painostusta"
Moskovassa tavalliset kaduntallaajat tyrmistyivät venäläisurheilijoiden kisakiellosta. Kansalaiset uskovat kiellon olevan poliittista painostusta eikä päätöksellä ole mitään tekemistä urheilun kanssa. Kuva: Reuters, editointi: Tomi Peurakoski.

Katkeruus paistoi Venäjällä ensimmäisissä kommenteissa sen jälkeen, kun urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS hylkäsi torstaina Venäjän olympiakomitean ja 68 venäläisurheilijan valituksen kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n aiemmasta päätöksestä. IAAF sulki Venäjän yleisurheiluliiton ja venäläiset yleisurheilijat kansainvälisestä urheilusta. Siten he eivät voi osallistua Rion olympialaisiin.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko kuvaili sitä ”subjektiiviseksi, hieman politisoiduksi päätökseksi, jolla ei ole minkäänlaisia oikeudellisia perusteita”.

”CAS:n päätös on ennenkuulumaton ja tuottaa häpeää koko urheilulle. IAAF on likaantunut korruptiossa, eikä voi ymmärtää, miksi tätä kysymystä ei tutkita lainkaan”, Mutko sanoi uutistoimisto Tassille.

Mutko myös totesi, että Venäjä ei hyväksy väitettä, jonka mukaan Venäjällä olisi ollut valtiojohtoinen doping-ohjelma. Lisäksi Mutko sanoi, että Venäjä on valmis uusintatesteihin Sotšin olympialaisista.

Seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva vertasi päätöstä yleisurheilun hautajaisiin.

”Kiitos kaikille yleisurheilun hautajaisista. Tämä on puhtaasti tilattu poliittinen [päätös]. Kaikki johtopäätökset on suunnattu Venäjän yleisurheiluliittoa vastaan eikä mitään konkreettista urheilijoita vastaan. Selvästi ”tilaus”, Isinbajeva sanoi uutistoimisto Tassin mukaan.

Hän toivoi silti edelleen, että kansainvälinen olympiakomitea KOK voisi päästää venäläiset yleisurheilijat Rion olympialaisiin. KOK:n päätöstä koko Venäjän joukkueen sulkemisesta Riosta odotetaan viikonloppuna. Maailman antidopingtoimisto Wada vaatii, että koko Venäjän joukkue suljettaisiin olympialaisista Riossa valtiojohtoisen ja järjestelmällisen dopingin käytön takia.

Pika-aitajuoksija Sergei Šubenkov puolestaan kertoi odottaneensa myönteistä päätöstä.

Entinen pikaluistelija ja olympiavoittaja vuodelta 2006, nykyinen duuman edustaja Svetlana Žurova totesi, että urheilijoita rangaistiin toisten synneistä.

”Jos minä olisin urheilija, tämä olisi neljän vuoden tuomio. Tuomio, jota ei annettu sinun synneistäsi, ei sinun virheistäsi. Vaan virheistä, joihin sinulla ei ole mitään yhteyttä. Se on kaikkein epämiellyttävintä”. Žurova sanoi uutistoimisto R-Sportille.

”Luulen, että kaikille näille ihmisille tämä on šokki ja heitä tulee kaikin tavoin tukea”, hän jatkoi.

Samoilla linjoilla oli ensireaktiossaan myös Kreml.

”Yksiselitteisesti voi pahoitella tätä yleisurheilijoitamme koskevaa päätöstä, sillä meidän näkökulmastamme yhteisvastuu tuskin voi olla hyväksyttävä”, Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi torstaina uutistoimisto Ria Novostin mukaan.

”Kyse on yleisurheilijoista, jotka valmistautuivat olympialaisiin ja joilla ei ole mitään tekemistä dopingin kanssa, ei syytösten tai epäilysten kanssa. Ulkomaalaiset antidopingjärjestöt ovat tutkineet heidän dopingnäytteensä”, hän jatkoi.

Venäläispoliitikot lisäsivät kierroksia katkeriin kommentteihin.

”Häpeällistä, hävettävää, alentavaa”, kommunistipuolueen johtaja Gennadi Zjuganov totesi R-Sportille.

Urheiluministeri Vitali Mutko on toistaiseksi säilyttänyt ministerinpaikkansa, vaikka Wadan raportissa todetaan urheiluministeriön vastanneen Venäjän järjestelmällisestä dopingin toteuttamisesta.

Torstaina hänen eroonsa jo välillisesti vihjattiin joissain puheenvuoroissa.

Duuman varapuhemies Igor Lebedev vaati Venäjän urheilujohtoa eroamaan ja Venäjää boikotoimaan Rion olympialaisia. Lebedev on kansallismielisen populistipuolue LDPR:n johtajan Vladimir Žirinovskin poika.

”Meitä lyödään joka puolelta, mutta me vaikenemme ja odotamme, kuka lyö seuraavaksi. Pitää lopettaa koko sotku ja antaa vastaisku: Ellette halua meitä –hyvä on, emme tule luoksenne. Painukaa helvettiin olympialaistenne kanssa”, Lebedev sanoi R-Sportille.

Venäjän olympiakomitean kunniapuheenjohtaja Leonid Tjagatšov ilmoitti, että Mutko ja Venäjän olympiakomitean johtaja Aleksandr Žukov ovat vastuussa siitä, että yleisurheilijat eivät pääse Rioon.

Sergei Karpukhin / Reuters
Jelena Isinbajeva.
Jelena Isinbajeva.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?