Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssikärki Daniel Ricciardo innoissaan ohitusten lisääntymisestä

Ohitusten määrä on nyt korkeampi kuin koskaan F1-kisoissa.

Urheilu
 
Andrew Boyers / Reuters
Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo Kuva: Andrew Boyers / Reuters

Budapest

Ohitukset ovat kilpa-autoilun suola. Tällä kaudella määrät ovat kasvaneet huimasti. Kymmenen ensimmäisen kisan jälkeen ohitusmäärä on rehevöitynyt 75,8 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Kun viime vuonna koko kaudella keskiarvo oli 26,8 ohitusta kisaa kohti, nyt se on korkeampi kuin koskaan – 47,1 per kisa.

Epävirallisen ohituspörssin kärjessä kiitää Red Bullin Daniel Ricciardo, joka on kymmenessä kisassa onnistunut tekemään 40 puhdasta ohitusta niin sanotuilla lentävillä kisakierroksilla. Ricciardo voitti tuon samaisen pörssin jo 2014. Viime vuoden kärkimies oli Toro Rossolla ajanut Max Verstappen.

HS kertoi Ricciardolle ohitusmäärien huimasta kasvusta.

”Todellako? Kun ajaa itse, ei noihin määriin kiinnitä sillä tavoin huomiota”, Ricciardo innostui.

Aivan erityisen iloinen hän oli kuultuaan johtavansa ohituspörssiä ennen kakkosena tulevaa tallikaveriaan Verstappenia.

Mistä ohitusmäärien ennätysmäinen kasvu sitten johtuu?

”Varmasti pääsyy on tälle kaudelle uutuutena lanseerattu kolmen erilaisen kumiseoksen rengasvalikoima aiemman kahden sijasta. Nyt lähes jokaisessa kisassa tulee tilanteita, että ajamme vastakkain erilaisilla seoksilla erilaisen kierrosmäärän tehneillä renkailla. Siinä vauhtierot korostuvat”, Ricciardo aprikoi.

Samaan aikaan 2011 Pirellin aloittaessa rengastoimittajana uutena sääntönä tuli liikkuvan DRS-takasiiven käyttö ohituksia helpottamaan.

Ilmanvastusta vähentävä Drag Reduction System lisää siiven auetessa auton vauhtia 10–12 kilometriä tunnissa DRS-alueen lopussa. Kun siiven sulkee, downforcevoimaa tulee taas lisää mutkaan.

Tietenkin tämä ohitusapu rengasvalikoiman runsauden ohella on merkittävä syy ohitusmäärien komeaan kasvuun.

1990-luvulla paras keskiarvo kisaa kohti oli 30,9 ohitusta. 2000-luvulla paras kausi oli 2003, jolloin kirjattiin 18,9 ohitusta per kisa.

2010 Bridgestonen viimeisellä kaudella silloin omaksutulla erittäin kovien renkaiden aikana 19 kisassa nähtiin yhteensä 452 ohitusta.

Pirellin pehmennyslinjan myötä ohitusmäärä harppasi heti 80,4 prosenttia ylöspäin. Yhteensä 19 kisassa kirjattiin 804 ohitusta. 2012 keskiarvo oli korkein tähän asti eli 43,5 kisaa kohti.

2013 ohitusmäärä edelliseen vuoteen verrattuna laski kahdeksan prosenttia, 2014 laskua tuli 16,3 ja viime vuonna pudotus oli 20 prosenttia. 2015 ohituksia oli yhteensä 509 19 kisassa eli keskiarvo oli 26,8.

Nyt kymmenessä kisassa on plakkarissa jo 471 ohitusta. Kiinassa syntyi kaikkien aikojen ennätys, kun erityisesti Lewis Hamiltonin (18), Ricciardon (14), Kimi Räikkösen (12), Sebastian Vettelin (12), Max Verstappenin (11), Carlos Sainz Juniorin (10) ja Felipe Massan (10) ilotulituksessa ynnättiin peräti 128 ohitusta.

Kaikkien aikojen seitsemästä eniten ohituksia tuottaneesta kisasta kuusi on ajettu nykyisellä Pirellin rengasmonopolilla.

Viime kisa Silverstonessa teki poikkeuksen tämän kauden ennätystahtiin, kun ohitusmääräksi jäi kymmenen. Se on alhaisin ns. normiradoilla tällä vuosikymmenellä.

Hungaroring on syheröinen rata, jolla ohittamista pidetään hankalana.

”Tällä radalla voi hyvinkin tulla taas yksi hullu kisa lisää”, Ricciardo muistuttaa.

Hän voitti kaksi vuotta Unkarin GP:n. Silloin nähtiin 49 ohitusta. Viime vuonna määrä oli 32.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!