Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eetu Rantala palasi kotiradalleen kahden vuoden jälkeen – tiet erosivat, kun seuralta loppuivat rahat

Pikajuoksija tekee paluuta vaikean loukkaantumisen jälkeen.

Urheilu
 
Vesa Ranta
Oulun Raatin stadion on tuttu paikka Eetu Rantalalle. Suunnitteluvirheen takia katsomosta on lähes mahdotonta nähdä kahdeksannen radan juoksijaa.
Oulun Raatin stadion on tuttu paikka Eetu Rantalalle. Suunnitteluvirheen takia katsomosta on lähes mahdotonta nähdä kahdeksannen radan juoksijaa. Kuva: Vesa Ranta
Poiminta

Kuka on kolmas keihäsmies Riossa?

 Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki ovat jo varmoja, mutta kuka on kolmas keihäänheittäjä Rion olympialaisissa?

 Asia ratkeaa viimeistään sunnuntaina Kalevan kisoissa Oulussa. Kolmas keihäsmies on joko Ari Mannio tai Teemu Wirkkala. Kumpikaan ei ole vakuuttanut tällä kaudella, mutta parempiakaan vaihtoehtoja ei ole tarjolla.

 Keihään karsinta on lauantaina. Jos Mannio tai Wirkkala putoaa loppukilpailusta, valinta on selvä ennen finaalia. Niin huonosti tuskin sentään kumpikaan heittää.

 Kolmannen paikan jakamisesta on sovittu heittäjien kanssa. Näin tilanteen ei pitäisi mutkistua, vaikka Oulussa nähtäisiin yllättäjä.

 Muita olympianäyttöjä Oulussa ei enää voi tehdä. Kylkivaivainen Ruuskanen ei heitä Oulussa.

Oulu

Eetu Rantala palasi torstaina kahden vuoden jälkeen tutulle kentälle.

Hän on tehnyt suurimman osan uransa juoksuharjoituksista Oulun Raatin stadionilla. Sen jälkeen välit entiseen seuraan Oulun Pyrintöön viilenivät. Seuran talous oli tiukalla.

Kaikkiaan kahdeksan Pyrinnön yleisurheilijaa vaihtoi seuraa. Rantala suuntasi Pudasjärven Urheilijoihin.

”Meillä ei ole mitään vihanpitoa. Äänestimme asiasta urheilijoiden kanssa ja päätimme lähteä. Uusi seura oli luonnollinen valinta, ja välit vanhaan ovat neutraalit”, Rantala sanoo diplomaattisesti.

Valmentaja Jukka Vähäkangas on jyrkempi. ”Käytännössä Eetu söi joka päivä minun luonani ja kulki minun kanssani kilpailuissa. Seuralla ei ollut enää varaa.”

Pyrintö on tämän vuoden Kalevan kisojen järjestävä seura. Edellisen kerran Oulussa kilpailtiin yleisurheilun SM-mitaleista vuonna 1998.

Kaksi vuotta sitten Rantala oli Suomen nopein mies, jonka haaveena oli juosta ensimmäisenä suomalaisena satanen alle kymmenen sekunnin.

Haave on yhä elossa, mutta sairastelut ovat hidastuttaneet sen toteutumista. Toissa talvena häneltä ilmeni kesken SM-hallien mykoplasma. ”Oli paikallaan polkemista ja voimaton olo.”

Alkukeväästä selän välilevyyn tuli vaurioita, kun hän roikkui rekkitangosta alaspäin ja teki selällään kiertoliikettä.

Täydellinen parantuminen kesti yhdeksän kuukautta. ”Sen jälkeen en ole riippukenkiä käyttänyt.”

Rantalalla on ollut aina kova kilpailutahto. Se auttoi häntä osaltaan palaamaan huipulle. ”Hallikauden jälkeen huomasin, ettei enää tunnu kipua selässä. Oli hieno tunne, nostatti motivaatiota ja alkoi tulla tulosta.”

Hän oli mukana Suomen pikaviestijoukkueessa toissa viikolla EM-kisoissa Amsterdamissa. Tänään perjantaina hän tavoittelee toista Suomen mestaruuttaan sadalla metrillä. Viime vuonna hän ei ollut mukana.

Kauden tilastoissa Rantala on seitsemäntenä ajallaan 10,57. Tilastokärkenä on Ville Myllymäki, 10,41.

”Tähän kauteen oli hankala asettaa tavoitteita. Peruskiven rakentaminen alkoi vasta keväällä. Olen tyytyväinen näihinkin tuloksiin”, sanoo Rantala, jonka ennätys 10,30 on 22-vuotiaiden SE.

Oulussa hän juoksee vielä haastajana. ”Viestijoukkueen jäsenistä voitot ovat menneet ristiin. Ikinä ennen ei ole ollut, että kuka tahansa meistä voi voittaa.”

Nuoren miehen elämä on muuttunut myös muuten. Hän opiskelee toista vuotta Jyväskylän liikuntatieteellisessä tiedekunnassa liikuntabiologiaa. Silmissä siintää ammattivalmennus.

”En tiedä mihin tarkemmin. Ehkä pikajuoksun lajivalmentaja Suomessa”, Rantala sanoo. ”Paljon on itsellä jo pohjatietoa, ja koulussa on mukava täydentää asioita.”

Liikunnalla opiskelee myös muita maajoukkueen urheilijoita, kuten aitajuoksija Elmo Lakka ja kestävyysjuoksija Oona Kettunen.

Vielä kaksi vuotta sitten Rantala haaveili pääsystä kohta alkaviin Rion kesäkisoihin. Nyt tavoite on siirretty vuoden 2020 kisoihin. ”Joka vuosi on arvokisoja.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!