Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän yleisurheilijoiden tie Rioon lopullisesti tukossa

Urheilun kansainvälinen välimiestuomioistuin katsoi sulkemisen tapahtuneen IAAF:n sääntöjä noudattaen.

Anna von Hertzen HS
Tästä on kyse

IAAF:n säännöt ratkaisivat

 Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF sulki Venäjän yleisurheiluliiton toiminnastaan marraskuussa 2015, koska Venäjä oli rikkonut dopingsääntöjä. Kieltoa jatkettiin kesäkuussa, mikä merkiksi venäläisten yleisurheilijoiden sulkemista myös Rion olympialaisista.

 Venäjän olympiakomitea ja 68 urheilijaa hakivat kiellon kumoamista urheilun kansainvälisestä välitystuomioistuimesta (CAS).

 CAS hylkäsi valituksen. Päätöksen mukaan urheilijat, joiden kansallinen liitto on suljettu IAAF:n toiminnasta eivät voi osallistua kilpailuihin jotka järjestetään IAAF:n sääntöjen alaisuudessa. Tämä koskee myös olympiayleisurheilua.

Urheilun kansainvälinen välimiestuomioistuin CAS hylkäsi torstaina Venäjän olympiakomitean ja 68 venäläisen yleisurheilijan valituksen. Päätös merkitsee sitä, etteivät Venäjän yleisurheilijat saa osallistua Rion olympialaisiin.

CAS:n päätöksen mukaan IAAF on toiminut omien sääntöjensä rajoissa. IAAF:n säännöissä sanotaan, etteivät urheilijat, joiden kansallinen liitto on suljettu pois IAAF:n toiminnassa, voi osallistua kilpailuihin, jotka järjestetään IAAF:n sääntöjen alaisuudessa. Tämä koskee myös olympialaisten yleisurheilukilpailuja.

CAS ei kertonut päätökselleen tarkempia perusteluja. Poikkeuksellisesti ensin julkaistiin vain päätös, koska asialla oli kova kiire. Tarkemmat perustelut ovat luvasta niin nopeasti kuin mahdollista.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF päätti kesäkuussa jatkaa Venäjän sulkemista kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Jo silloin oli selvillä, että Venäjällä on jätetty tänä vuonna antamatta satoja testinäytteitä ja uhkailtu viranomaisia säännöllisesti.

IAAF linjasi, että yksittäiset urheilijat saavat osallistua olympialaisiin, jos he voivat osoittaa puhtautensa. He eivät saa kuitenkaan kisata Venäjän lipun alla, vaan ”neutraaleina urheilijoina.”

CAS ei ottanut kantaa siihen, millä perusteilla urheilijat voidaan hyväksyä olympialaisiin. Kesäkuussa hyväksytty sääntö on uusi, eikä siitä ole syntynyt vielä minkäänlaisia yleisiä käytäntöjä.

IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe oli tyytyväinen CAS:n päätökseen.

”Samalla kun olemme kiitollisia siitä, että oikeutemme pitää kiinni omista säännöistämme ja antidopinginsäännöistä on hyväksytty, tämä ei ole päivä jolloin voisi antaa voitokkaita lausuntoja. En ole tullut tähän lajiin mukaan estääkseni urheilijoita kilpailemasta”, Coe sanoi.

CAS:n välimiehenä useissa tapauksissa toiminut varatuomari Olli Rauste pitää Venäjän yleisurheilijoiden sulkemista olympialaisista erittäin merkittävänä ratkaisuna.

”CAS ei antanut vielä perusteluja päätökselleen. Olisin toivonut perusteluja, jotta olisi nähty, mihin punninta perustui, mutta CAS:n aikataulu oli hyvin kiireinen”, Rauste sanoo.

Venäjän yleisurheiluliiton johto vakuuttaa, että se tekee kaikkensa, jotta maan yleisurheilijat voisivat kilpailla Riossa.

”Venäjän on käytännössä mahdotonta valittaa päätöksestä. Lopullinen päätösvalta asiassa on Kansainvälisellä Olympiakomitealla”, Rauste sanoo.

KOK on kuitenkin jo aiemmin ilmoittanut hyväksyvänsä IAAF:n päätöksen, joka koskee venäläisiä yleisurheilijoita.

KOK ilmoitti tiistaina, että CAS:n päätös auttaa sitä tekemään ratkaisunsa Venäjän koko joukkueen mahdollisesta sulkemisesta olympialaisista. KOK tehnee päätöstä asiasta myöhemmin tällä viikolla.

Koko Venäjän joukkueen kisoista sulkemisen taustalla on Kansainvälisen antidopingtoimisto Wadan maanantaina julkaisema raportti, joka vahvisti, että Venäjän valtio osallistui dopingnäytteiden manipulointiin Sotšin olympialaisissa talvella 2014.

Maailman Antidopingtoimisto Wada on vaatinut Venäjän sulkemista kisoista systemaattisen dopinginkäytön takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?