Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Upea yhden käden rysty taistelee tenniksen muotivirtausta vastaan: ”Joskus jään vain ihailemaan sitä lyöntiä”

Dominic Thiem tuo toivoa, että upea lyönti ei häviä.

Arno Seiro
Fakta

Miesten parhaat yhden käden rystylyöjät 50 parhaan joukossa

3. Roger Federer

5. Stan Wawrinka

9. Dominic Thiem

14. Richard Gasquet

20. Pablo Cuevas

21. Feliciano Lopez

23. Philipp Kohlschreiber

35. Ivo Karlovic

40. Grigor Dimitrov

44. Nicolas Mahut

45. Nicolas Almagro

Naiset, yhden käden rystylyöjät 50 parhaan joukossa

8. Roberta Vinci

9. Carla Suarez Navarro

Yhden käden yläkierteinen rystylyönti hakee upeudessa vertaistaan tenniksessä. Mutta kahden käden lyöjät ovat vallanneet viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana markkinat.

Nykyään maailman 50 parhaasta miespelaajasta käyttää yhden käden rystyä enää 11 pelaajaa, kun vielä 1970-luvulla Jimmy Connorsin ja Björn Borgin kahden käden rystyt olivat outoja harvinaisuuksia.

Naisissa kehitys on ollut vielä dramaattisempaa. Nykyään vain kaksi pelaajaa top 50:ssä käyttää yhden käden rystyä.

Helsingin Sanomat kysyi vastikään päättyneessä Wimbledonin turnauksessa parilta huippuvalmentajalta näkemyksiä yhden käden rystyn tulevaisuudesta.

Magnus Norman on valmentanut Stan Wawrinkaa liki kolmen vuoden ajan ja seurannut tämän nousua kaksinkertaiseksi grand slam -voittajaksi. Wawrinka tunnetaan tämän hetken parhaana yhden käden rystylyöjänä.

”On surullista, että yhden käden rysty on häviämässä. Kun valmennan Stania, valmennan myös hänen rystyään, mutta joskus vain jään ihailemaan sitä lyöntiä”, Norman kertoi.

Miksi yhden käden rysty on jäänyt kahden käden jalkoihin? Koska tennis on muuttunut. Moderneilla välineillä ja kentillä on helpompaa pärjätä takakentältä kovalla yläkierrepelillä, kun taas ennen nousu verkolle oli tapa hallita tilannetta.

Rystyvolley on usein helpompi oppia, jos pelaaja lyö rystyperuslyöntinsä yhdellä kädellä. Sellainen pelaaja osaa usein lyödä sekä ylä- että alakierrettä, ja alakierrerysty on suoraa sukua lentolyönnille.

Mutta nykyajan tenniksen takakenttävoittoisuus painottaa enemmän hyviä perus- kuin lentolyöntejä.

Ja takakentältä kahden käden lyöjä on etulyöntiasemassa. Näin uskoo myös valmentajakuuluisuus Nick Bollettieri.

”Mitä pitempään palloralli kestää, sitä vähemmän yhden käden lyöjällä on mahdollisuuksia voittaa piste”, Bollettieri sanoi.

Kahden käden rysty antaa lyöjälleen enemmän kontrollia kuin yhden käden rysty. Se on myös helpompi oppia, joten moni valmentaja ei halua opettaa yhden käden rystyä.

”Opetamme lapset käyttämään kahta kättä, koska maila on raskas, mutta joillekin pelaajille yksi käsi voisi toimia paremmin. Emme kyseenalaista tarpeeksi sitä, mitä teemme”, Norman sanoi.

Esimerkiksi maailman ykkösen Novak Djokovicin lapsuusajan valmentaja Jelena Gencic halusi Novakin pelaavan yhden käden rystyä. Djokovic on kertonut, että hän vaihtoi kahteen käteen, kun muut lapset löivät hänen rystylleen korkeita roikkuja.

Oikeakätinen kahden käden lyöjä hyötyy vasemmasta kädestään erityisesti juuri korkeissa palloissa, sekä palloralleissa että syötönpalautuksissa.

”Ja samoin hyötyy, jos joutuu kurottamaan ja haluaa silti lyödä hyökkäävästi. Silloin kaksi kättä on parempi”, Norman sanoi.

Mutta yhden käden rystyssä on omat etunsa.

”Yhden käden pelaajat osaavat yleensä lyödä hyviä alakierteisiä puolustuslyöntejä, kun he joutuvat venyttämään palloon. He lyövät myös matalista palloista todella hyvin, koska voivat mennä jaloista voimakkaasti alas ja todella antaa pallolle vauhtia. Kahden käden lyönnissä alas meneminen on hankalampaa”, Norman kertoi.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että kahden käden rysty on ottanut niskalenkin yhden käden rystystä. Sanoihan yhden käden rystyä lyövä Roger Federerkin muutama vuosi sitten, että hän uskoo tulevaisuuden kuuluvan kahden käden rystylle.

Viime aikoina miehissä on esiin noussut muutama kapinallinen.

Dominic Thiem, 22, on noussut maailmanhuipulle tämän vuoden aikana. Yksi hänen tavaramerkeistään on komea yhden käden rysty.

Wimbledonin juniorisarjan voitti hienosti lyövä Denis Shapovalov, joka hänkin käyttää yhden käden rystyä.

”Yhden käden rysty on ottanut askelia eteenpäin viime vuosina. Jos sitä käyttää, pitää pyrkiä pelityyliin, jossa piste päätetään nopeasti”, Bollettieri sanoi.

Hän on auttanut grand slam -voittajiksi tukun pelaajia, jotka käyttävät kahden käden rystyä.

”Uskon, että kahden käden rystyllä on enemmän etuja verrattuna yhteen käteen, ja sen takia kaksi kättä säilyttää etulyöntiasemansa”, Bollettieri sanoi.

Yhden käden rystyä vastassa on myös malttamattomuus. Tuloksia voi joutua odottamaan pidempään. Niin teki esimerkiksi Thiem, ja nyt hän nauttii maltin hedelmistä.

Itävaltalainen vaihtoi kahdesta kädestä yhteen käteen teini-ikäisenä.

Andrew Couldridge / Livepic
Espanjan Carla Suzarez Navarro on harvoja naisia, jotka käyttävät yhden käden rystylyöntiä.
Espanjan Carla Suzarez Navarro on harvoja naisia, jotka käyttävät yhden käden rystylyöntiä.
TONY O’BRIEN / Reuters
Kahden käden rystylyöjä pystyy kurotuksissa ylemmällä kädellä koukkimaan palloa tehokkaasti. Mallia näyttää tuore Wimbledonin mestari Andy Murray.
Kahden käden rystylyöjä pystyy kurotuksissa ylemmällä kädellä koukkimaan palloa tehokkaasti. Mallia näyttää tuore Wimbledonin mestari Andy Murray.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!