Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emma Tallberg tekee hyppyä kohti esteratsastuksen kärkeä

Urheilu
 
Heidi Lammi / SRL
Emma Tallbergin luottohevonen on Dolce Vita Crosby.
Emma Tallbergin luottohevonen on Dolce Vita Crosby. Kuva: Heidi Lammi / SRL
Kuka?

Emma Tallberg

 20-vuotias kirkkonummelainen esteratsastaja.

 Hevoset 14-vuotias Dolce Vita Crosby ja 8-vuotias perheen oma kasvatti Arven.

 2014 junioreiden EM-kilpailujen 13., SM-pronssi 2013, sijoituksia kansainvälisissä luokissa.

”Nyt ratsastustani voi kutsua ratsastukseksi”, esteratsastaja Emma Tallberg pyörittelee päätään.

Takana on uskomaton vuosi, joka vain jatkuu. Puolitoista vuotta sitten ylioppilaskirjoitusten jälkeen edessä oli välivuosi opiskelusta. Tallberg halusi keskittyä vain ratsastukseen.

Hän oli tavannut hieman aiemmin tämän hetken menestyneimmän esteratsastajan Anna-Julia Kontion Ranskassa kilpailuissa. Kontio lupasi, että jos Tallberg tarvitsisi apua, tämä voisi ottaa yhteyttä. Viime syksynä Tallberg pakkasi kaksi hevostaan autoon ja muutti Sveitsiin Kontion ja tämän puolison Martin Fuchsin tallille. Siitä alkoi nopea tason nousu.

Kukaan ei uskonut, että Tallbergin ykköshevonen, 14-vuotias Dolce Vita Crosby pystyisi hyppäämään nuorten ratsastajien kansainvälisellä tasolla.

Kontion valmennuksen jälkeen Tallberg hyppäsi Dolcella toukokuussa Münchenissä kansainväliset 150- ja 160-senttimetrin luokat ja menestyi.

”Paluumatkalla autossa Martin [Fuchs] sanoi, että ymmärräthän, että sinun täytyy valmistautua EM-kilpailuihin.”

Sen ei pitänyt olla mahdollista.

Mikä Sveitsissä muuttui? Tallbergin mukaan ennen kaikkea kouluratsastus. Hän on joutunut hiomaan sitä Anna-Julia Kontion haukansilmien alla päivittäin. Dolce on lähes 180-senttinen jättiläisruuna, Tallberg 162-senttinen poniratsastajakokoinen ratsastaja.

”Juuli on opettanut, kuinka hevosen on oltava todella herkillä avuilla koko ajan. Esteratsastus on kouluratsastusta esteiden välissä. Kun välit ovat kunnossa, hyppyä ennen ja sen aikana ei tarvitse tehdä mitään”, Tallberg selittää.

Emma Tallberg saa ratsastaa 4–6 tallin hevosta päivässä, myös Fuchsin ja Kontion ykköshevosia.

”Kun ratsastan hienoja ja vaikeita hevosia, opin aivan älyttömän paljon.”

Hän on oppinut paljon myös siitä, kuinka huippuhevosia valmistellaan kilpailuihin. Tallberg arvostaa pitkään ratsastusammattilaisena työskennelleen Fuchsin perheen hevosmiestaitoa. Hevoset työskentelevät kunnolla, eikä niitä suojella turhaan. Ratsastajat ratsastavat erilaisissa maastoissa, eikä hevosilla ole jaloissaan suojia tarhoissa eikä kävelykoneessa.

”Periaate on, että jos hevonen ei osaa tarhassa olla loukkaantumatta, miten se voi hypätä 160-senttimetrin esteitä.”

Nuorten EM-kilpailuihin Irlantiin kokoontuvat Euroopan nuoret tähdet. Monet ovat ratsastusammattilaisia, joilla on talli täynnä huippuhevosia. Tallberg on hypännyt EM-tasoisia kilpailuja vasta muutaman.

“Totta kai heillä on etulyöntiasema, mutta en keskity siihen. Olen Euroopan kilpailuissa kohdannut heitä ja pystyn kilpailemaan samalla tasolla.”

Tallbergin perheessä huippu-urheilu tulee verenperintönä. Emma Tallbergin äidinäiti Tuulikki Sohlberg ratsasti Kyra Kyrklundin kanssa Soulin olympialaisten kouluratsastusjoukkueessa. Isänisä oli moninkertainen olympiapurjehtija Peter Tallberg. Kaksossisko Anna Tallberg on hallitseva kouluratsastuksen nuorten Suomen mestari, ja isosisko Julia Tallberg ratsastaa työkseen Saksassa.

”Olemme kilpailuhenkinen suku. Olen kilpailijana erittäin määrätietoinen ja haluan, että asiat tehdään kuten haluan.”

Kaksossisko Anna Tallbergin piti osallistua itse kouluratsastuksen nuorten EM-kilpailuihin, mutta hevosen loukkaantumisen takia kilpailu peruuntui. Sisko saapuu Emmalle hevosenhoitajaksi ja henkiseksi tueksi tämän EM-kilpailuihin.

”Kukaan tässä maailmassa ei tunne minua niin hyvin kuin Anna. Se auttaa hirveästi. Hän osaa lukea minua täydellisesti, mitä sanoa tai milloin tulla vain viereen hiljaa tueksi.”

26.–31. 7. Esteratsastuksen nuorten ratsastajien EM-kilpailut Irlannissa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?