Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seuraavaa suomalaista Ranskan ympäriajoon on odotettu jo seitsemän vuotta – ”Kyse on vain tekemisestä ja sen tasosta”

Suomalaista maantiepyöräilyä vaivaa junioripula ja lajikulttuuri laahaa esimerkiksi Viron jäljessä. Kyvykkäiden junioreiden täytyy jättää maa nuorena.

Joonas Kuisma HS

Ranskan ympäriajo päättyy tänään sunnuntaina. Vaikka Suomen lippu on vilahdellut reitillä, ei suomalaispyöräilijöitä ole nähty Tourilla tänäkään vuonna.

Huippuluokan miesammattilaisia ei maassamme enää ole. Kun Jussi Veikkanen lopetti viime vuonna, ei kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n WorldTour-tasolle jäänyt yhtään suomalaista. Joonas Henttala pääsi sentään polkemaan maaliskuussa Milano–San Remo -kevätklassikkon, kun hänen edustamansa yhdysvaltalainen, kakkostason Novo Nordisk -talli kutsuttiin Italiaan.

Artikkeliin liittyvät

Veikkanen ajoi vielä viimeisellä kaudellaan ranskalaisessa FDJ-tallissa Italian ja Espanjan ympäriajoissa, kahdessa kolmesta grand tourista. Hän on edellinen suomalainen, joka on kilpaillut Tourissa – vuonna 2009. Myös Joona Laukka (1997–1998) ja Kjell Carlström (2005–2007) ovat osallistuneet kilpailuun.

”Tour on kaikki kaikessa. Siellä voi rakentaa tai tuhota uransa yhdessä päivässä”, FDJ:n urheilupäällikkönä uraansa jatkava Veikkanen selittää kisan arvoa.

Vuonna 2009 hän sai jopa pitää yllään mäkikirikilpailun johtajan punapallopaitaa.

”Sain arvopaidan perheeni edessä, sillä he olivat katsomassa. Se on hetki, jota en unohda.”

Seuraavaa suomalaista Tourissa joudutaan odottamaan ainakin muutama vuosi. Henttalan ohella vain hänen veljensä Niklas Henttala sekä Matti Manninen ja Hiski Kanerva ajavat ammattilaistallissa. Kolmikko polkee ruotsalaisessa kolmosluokkan joukkueessa. Lisäksi Oskari Vainionpää ajaa belgialaisessa amatööritiimissä.

Mistä huippuammattilaisten puute johtuu? Sekä Veikkanen että Pyöräilyunionin maantielajivastaava Ilpo Kyllönen antavat saman vastauksen. Junioreita ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi, jotta jyviä voitaisiin seuloa akanoista.

”Juniorimäärät viimeisen 20 vuoden aikana ovat pienentyneet koko ajan. Huippuyksilöitä kuten Veikkanen tai Carlström ei voi niin pienestä massasta kovin usein nousta”, Kyllönen sanoo.

Juniorikato on ristiriidassa pyöräilyharrastuksen suosion nousun kanssa. Lenkkiporukat ja kuntoajot keräävät paljon osallistujia, mutta uudet harrastajat ovat lähinnä aikuisia.

Kyllösen mukaan nuorten välinpitämättömyys kestävyysurheilua kohtaan on trendi myös hiihdossa ja yleisurheilussa.

”Maantiepyöräily on laji, joka vaatii 16–17-vuotiailta paljon aikaa, koska harjoitukset ovat pitkiä. Se on yksinäistä puurtamista”, Kyllönen toteaa ja huomauttaa, että palloilulajit vievät valtaosan lahjakkaista urheilijoista.

Jos maantiepyöräily saa kyvykkään juniorin pauloihinsa, saattaa esimerkiksi opiskelu hidastaa kehitystä. Eurooppalaisiin joukkueisiin pitäisi lähteä rohkeasti jo nuorena. Veikkanen lähti heti lukion jälkeen Ruotsiin. Naisten ykköstykki Lotta Lepistö muutti 17-vuotiaana yksin Belgiaan.

”Se on iso askel. Suomessa on kiva harrastaa ja puuhastella. Kun pitäisi ottaa vähän riskiä ja lähteä Eurooppaan asumaan, siitä homma saattaa monella jäädä kiinni”, Veikkanen sanoo.

Hän muistuttaa, että nykyään lähteminen on helpompaa kuin vaikkapa Laukalla 1990-luvulla.

”Silloin Suomi oli tosi, tosi kaukana pyöräily-Euroopasta. Nyt Suomi ei ole enää kuin tosi kaukana.”

Eurooppaan lähtö on tärkeää, koska hyvät tallit ajavat ja seuraavat kisoja Suomenlahden toisella puolella. Suomessa vain uskotaan yhä, ettei Euroopassa voi pärjätä, koska kotimaassa ei ole mäkiä ja talvi vaikeuttaa olosuhteita. Veikkasesta se on tekosyy, jonka on osoittanut epätodeksi esimerkiksi Viro. Tanel Kangertilta ja Rein Taaramäeltä nähtiin loistosuorituksia Italian ympäriajossa.

”Kaikista muista pohjois- ja Baltian maista löytyy ajajia, mutta ei Suomesta. Kyse on vain tekemisestä ja sen tasosta. Pyöräilykulttuurimme on monta vuotta jäljessä vaikkapa Eestiä.”

Kyllönen on samoilla linjoilla. Virossa pyöräily on iso ja arvostettu laji. Nousevia nuoria tähtiä ajaa Ranskassa ja Belgiassa.

”Naisten pyöräilyn taso on Suomessa tosin paljon Viroa edellä”, Kyllönen muistuttaa.

Suomessa pyritään parempaan. Veikkanen ja Kyllönen nostavat hattua toimijoille kuten Fincycling-yhdistys tai kovatasoinen TWD-Länken-joukkue. Fincyclingille unioni on viimeisen kolmen vuoden aikana ulkoistanut nuorisomaajoukkueiden pyörityksen.

Yhteistä visiota ei Suomesta vain ole tahtonut löytyä. Yksi sellainen on Pyöräilyunionin uusi Tokio 2020 -strategia. Sen puitteissa testataan alle 25-vuotiaita potentiaalisia olympiapyöräilijöitä, seurataan heidän harjoitustuloksiaan ja järjestetään leirityksiä sekä maajoukkuetoimintaa. Lisäksi alue- ja seuravalmennusta pyritään kehittämään. Vuoteen 2024 ulottuva projekti on vasta alkutekijöissään.

Jos strategia tuottaa tuloksia, Pyöräilyunioni odottaa uusia miehiä huipulle muutamassa vuodessa. Kuka on seuraava suomalainen Tourissa? Kyllönen listaa kolme ehdokasta.

”Matti Manninen, ja jos menee viisi vuotta eteenpäin niin TWD-Länkenin Jaakko Hänninen tai Korson Kaiun Antti-Jussi Juntunen.”

Juttua muutettu 24.7. kello 13.34: TWD-Länkenin nimi korjattu oikeaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?