Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi mukana antidopingtoimistojen vetoomuksessa

Urheilu
 
Sergei Karpukhin / Reuters
Venäläinen voimistelija Daria Spiridonova harjoitteli Moskovassa kesäkuussa. Hän kuuluu Venäjän olympiajoukkueeseen.
Venäläinen voimistelija Daria Spiridonova harjoitteli Moskovassa kesäkuussa. Hän kuuluu Venäjän olympiajoukkueeseen. Kuva: Sergei Karpukhin / Reuters

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK on mukana 14 kansallisen antidopingtoimiston vetoomuksessa sulkea Venäjä kansallinen olympiakomitea kokonaan Rion olympialaisista ja paralympialaisista. Vetoomuksen taustalla on Maailman antidopingtoimisto Wadan maanantaina julkaisema kanadalaisen oikeustieteen professorin Richard McLarenin raportti Venäjän antidopingrikkomuksista.

Raportti paljasti Venäjän manipuloineen dopingnäytteitä valtiojohtoisesti Sotšin olympialaisissa vuonna 2014. Siitä selvisi myös, että dopingin käyttö on ollut Venäjällä laajamittaista ja systemaattista.

Kansainväliselle olympiakomitealle osoitetun kirjeen allekirjoittajat toivovat kuitenkin, että KOK ja Wada yhdessä perustaisivat työryhmän selvittämään yksittäisten venäläisurheilijoiden kilpailukelpoisuuden dopingtestihistorian avulla. Työryhmältä luvan saaneet venäläisurheilijat kilpailisivat tällöin neutraalin lipun alla.

Suomen lisäksi kirjeen ovat allekirjoittaneet Egypti, Espanja, Hollanti, Itävalta, Japani, Kanada, Norja, Ruotsi, Saksa, Sveitsi, Tanska, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat.

”McLarenin raportti Venäjän antidopingrikkomuksista paljasti räikeän, laajan ja järjestelmällisen dopingkulttuurin. Tilanne vaatii äärimmäisiä toimenpiteitä, jotta voimme suojella niin puhtaiden urheilijoiden oikeuksia kuin koko urheilun ydintä”, SUEKin pääsihteeri Harri Syväsalmi sanoo tiedotteessa.

”Täydellistä mallia ei tässä tilanteessa ole valmiina, mutta ehdotuksemme Venäjän sulkemisesta koko kilpailuista on mielestämme paras. Puhtaille venäläisurheilijoille pitää silti löytää väylä päästä mukaan kilpailuihin.”

KOK tekee päätöksen asiasta tänään sunnuntaina. Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC on myös käynnistänyt toimenpiteet Venäjän sulkemiseksi paralympialaisista.

Viime tiistaina KOK päätti jo, ettei se myönnä Venäjälle oikeutta järjestää mitään urheilutapahtumaa kuten vuoden 2019 Euroopan kisoja. Kaikki McLarenin raportissa mainitut urheiluministeriön virkamiehet suljettiin Rion olympialaisista. Lisäksi KOK käynnisti laajamittaiset tutkimukset liittyen Sotšin talvikisojen venäläisurheilijoihin.

Komitea myös pyysi lajiliittoja keskeyttämään valmistelut Venäjällä järjestettäviin kisoihin, tutkimaan mahdolliset dopingrikkomukset ja antamaan tarvittaessa Venäjän kansallisille lajiliitoille sanktioita.

KOK:n päätös venäläisurheilijoiden sulkemisesta Rion kesäkisoista siirtyi sunnuntaille, koska komitea halusi selvittää rauhassa, rikkooko sulkeminen yksilön oikeusturvaa.

Komitea halusi myös odottaa urheilun kansainvälisen välitystuomioistuimen CAS:n päätöstä Venäjän yleisurheilijoiden sulkemisesta olympiakisoista. CAS päätti torstaina, etteivät venäläiset yleisurheilijat saa osallistua Rion olympialaisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!