Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kollektiivinen rangaistus ja tuplarangaistus ovat KOK-päätöksen erikoiset kohdat, arvioi urheiluoikeuden asiantuntija

Urheilu
 

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste pitää Kansainvälisen olympiakomitean sunnuntain päätöstä hyvänä.

KOK päätti, että venäläisurheilijoiden sulkemisesta päättävät kansainväliset lajiliitot. Urheilijoiden pitää kuitenkin täyttää tiukat ehdot ja mikäli valintakynnys ylittyy, valinta vahvistetaan Urheilun kansainvälisessä välitystuomioistuimessa CASissa.

”Minusta tämä on hyvä käytäntö. Koko joukkueen sulkemalla olisi suljettu myös puhtaita. KOK ei tunne urheilijoiden testihistoriaa niin hyvin kuin kansainväliset lajiliitot”, Rauste sanoo.

”Se oli erityistä, että vaaditaan CASin vahvistus. Varmaan ajateltu, että tapaukset menevät joka tapauksessa CASiin.”

Rauste kiinnitti päätöksessä huomionsa muutamaan asiaan. Ensinnäkin päätöstä kollektiivisen vastuun maininnasta Rauste pitää erikoisena, sillä säännöt eivät tunne käytäntöä. Se jättää mielikuvan, että oikeuskäytäntöjä luodaan jälkikäteen tarpeen mukaan.

”Uskon, että KOK ehdottaa Wadalle, että ensi vuonna järjestetään kongressi, jossa linjataan uudet erikoissäännöt siihen, milloin kollektiivista rangaistusta voi käyttää.”

Kun Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n päätöstä sulkea Venäjä käsiteltiin CASissa, päätöksenteon yhteydessä kritisoitiin sitä, että poikkeuslupamenettely oli taannehtiva. Urheilijoilla ei ollut päätöksen jälkeen mahdollisuutta ehtiä kansainvälisiin dopingtesteihin.

”Nyt KOK teki samanlaisen päätöksen”, Rauste huomauttaa.

Rauste ei kuitenkaan usko, että Venäjän olympiakomitea lähtisi valittamaan KOK:n tämänpäiväisestä linjauksesta, kun osallistumisoikeutta ei viety kokonaan. Poikkeuslupamenettelyssä kielteisen päätöksen saavat sen sijaan voivat valituksia tehdä.

Kymmenen päivää ennen kisojen alkua CAS aloittaa toiminnan Riossa ja tekee päätöksiä esimerkiksi osallistumisoikeuksista pikakäsittelynä. Asiat ratkaistaan 24 tunnissa. Asiat siis ehditään varmuudella käsitellä.

Myös dopingista kertaalleen kärähtäneiden sulkemista automaattisesti Rauste pitää kyseenalaisena, sillä kyseessä on tuplarangaistus. Kun annettu rangaistus on kertaalleen kärsitty, tuomion pitäisi oikeusperiaatteiden mukaan olla ohi.

”On erikoista, että rangaistukset jatkuvat ja se pätee vain venäläisiin urheilijoihin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!