Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sudenpentujen puhti loppui kesken – hehkutettiinko kahta voittoa liikaa?

EM-kisojen ottelurytmistä ja tasosta muodostui Suomelle lopulta liian raaka.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Tomas Murphy (oikealla) yritti joukkuetovereineen parhaansa, mutta Suomi ei pystynyt pitämään paikkaansa A-sarjassa.
Tomas Murphy (oikealla) yritti joukkuetovereineen parhaansa, mutta Suomi ei pystynyt pitämään paikkaansa A-sarjassa. Kuva: Vesa Koivunen
Fakta

Suomen parhaat tehopelaajat EM-kisoissa

1) Lauri Markkanen: 24,9 pistettä, 8,6 levypalloa, 2,3 riistoa 1,3 torjuntaa.

2) Joonas Tahvanainen: 7,7/4,3.

3) Fiifi Aidoo: 6,3/2,1/2,3 syöttöä.

4) Tuomas Hirvonen: 5,4/2,4/6,1 syöttöä.

5) Okko Järvi: 5,0/1,7.

Luvut ovat ottelukohtaisia keskiarvoja. Ryhmä pelasi joukkueen aloitusviisikkona.

Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen historian ensimmäinen vierailu EM-kisojen A-sarjaan jäi lyhyeksi. Viime vuonna B-sarjan voittaneet korisnuoret jäivät kotiturnauksessaan toiseksi viimeiseksi ja putosivat takaisin B-sarjaan.

Vaikka turnaus päättyi hienoon Unkari-voittoon, oli Suomen kisatrendi jyrkästi laskeva. Alkulohkonsa kakkonen oli ensimmäisen kolmen pelin jälkeen vielä kahdeksan parhaan joukossa. Alkusarjan peräkkäiset voitot Espanjasta ja Ranskasta olivat historiallisia, mutta turnauksen lopputuleman kannalta niillä ei valitettavasti ollut merkitystä.

Sudenpennut törmäsivät EM-turnauksen rajutahtiseen ohjelmaan ja kovaan tasoon. Pelejä kertyi yhdeksässä päivässä seitsemän, ja joukkueelta loppui energia. Suomen maajoukkueiden niin kutsuttu susipelitapa vaatii urheilijoilta paljon voimia ottelusta toiseen.

Alkulohkon jälkeen vastaan marssivat vahvat Liettua, Slovenia ja Ranska. Kaikkia vastaan tuli kaksinumeroisesti takkiin, ja jokaisessa ottelussa olisi vaadittu nuorilta pelaajilta elämänsä ottelua. Se oli tällä kertaa henkisesti ja fyysisesti liian kova vaatimus.

Hehkutettiinko kahta voittoa liikaa? Ei. Turnaus osoitti, että Suomi voi myös nuorissa lyödä Euroopan huippumaat yksittäisissä otteluissa. Turnauskestävyyttä ja -kokemusta ei 1996-syntyneellä ikäluokalla vain vielä ollut tarpeeksi. Kisoista muodostui oppimatka.

Suomen suurin onnistuja oli joukkueen tähti Lauri Markkanen. Arizonan yliopistoon syksyksi siirtyvä iso laitahyökkääjä tuli kisoihin suurennuslasin alla. Kykyjenetsijät halusivat nähdä, miten pelaaja pystyy johtamaan joukkuettaan sen ykkösaseena. Siihen Markkanen pystyi. Draftexpress-sivusto veikkaa nyt hänen menevän ensimmäisellä kierroksella ensi kesän NBA-varaustilaisuudessa.

Markkanen täytti tilastosarakkeet kuin kalkkunan jouluna. Hän heitti 24,9 pistettä, repi 8,6 levypalloa ja teki 2,3 riistoa sekä 1,3 torjuntaa ottelua kohden.

Kisat olivat muiden joukkueiden erikoisvartiointiin joutuneelle Markkaselle fyysisesti kovat. Häntä kolattiin ja rikottiin jatkuvasti. Markkanen heitti peräti 54 vapaaheittoa – eniten koko turnauksessa. 19-vuotiaan hartioille asetettiin myös enemmän paineita kuin koskaan aiemmin mediahuomion myötä. Ne hän kesti varsin hyvin niin kuin pitikin. Ensi syksynä NCAA:ssa kukaan ei silittele päätä. Yhdysvaltojen koripallomaailma on karu.

Kaiken järjen mukaan Markkanen pelaa ensi vuonna miesten maajoukkueessa EM-kotikisoissa. Siinä tapauksessa juniorimaajoukkueuraa ei voisi paremmin lopettaa. Markkanen voitti korikuninkuuden ensin alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa viime vuonna ja toisti tempun ylivoimaisesti kaksikymppisten turnauksessa tänä kesänä.

Markkasen tilastojen erinomaisuutta korostaa vertailu Suomen muihin pelaajiin. Esimerkiksi hänen kolmostarkkuutensa oli 39,7 %, muun joukkueen vain 24,2 %. Toiseksi paras pistemies Joonas Tahvanainen teki 7,7 pistettä peliä kohden.

Kouvojen riveissä Suomen mestaruuden voittanut pelintekijä Tuomas Hirvonen ei pystynyt nousemaan Markkasen rinnalle kakkostähdeksi. Viime vuonna B-sarjassa Hirvonen upotti heittonsa 31,5 prosentin tarkkuudella, teki 10,4 pistettä ja antoi 6,9 syöttöä ottelua kohden. Vuotta vanhempana ja sarjatasoa korkeammalla luvut olivat 21,8 %, 5,4 ja 6,1.

Roolipelaajista Lassi Nikkarinen ja Tomas Murphy ilahduttivat asenteellaan. Vasta 18-vuotiaan Murphyn oletettiin pelaavan vain vähän, mutta hän toikin kentälle kovaa yritystä tärkeillä hetkillä läpi turnauksen. Hänestä on iloa sudenpennuille myös tulevina vuosina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?