Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän kohtalo lajiliittojen käsiin – näin urheilijat pääsevät Rioon

Asiantuntijat Harri Syväsalmi ja Olli Rauste erimielisiä KOK:n päätöksen onnistumisesta.

Urheilu
 
Michael Kooren / Reuters
Julia Stepanova ei pääsekään olympialaisiin, koska kaikilta dopingista kiinni jääneiltä vietiin osallistumisoikeus.
Julia Stepanova ei pääsekään olympialaisiin, koska kaikilta dopingista kiinni jääneiltä vietiin osallistumisoikeus. Kuva: Michael Kooren / Reuters

Suomen urheilun eettisen keskuksen johtaja Harri Syväsalmi sanoo, että Kansainvälinen olympiakomitea vaikuttaa halunneen Venäjän pois Rion olympialaisista, mutta ei uskaltanut tehdä päätöstä itse.

Urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste puolestaan pitää KOK:n linjausta hyvänä. Hänestä lajiliitoilla on parempi tieto urheilijoiden antamista dopingtesteistä, minkä vuoksi sunnuntaina kerrottu käytäntö on toimiva.

KOK ilmoitti sunnuntaina, ettei järjestö sulje kaikkia Venäjän urheilijoita pois Rion olympialaisista. Valta on lajiliitoilla ja Urheilun välitystuomioistuimella CASilla. Ehdot ovat hyvin tiukat, mikä Syväsalmen mielestä kielii siitä, että halua venäläisten sulkemiselle olisi ollut.

Venäläisurheilijoiden pitää osoittaa puhtautensa kansainvälisissä kilpailuissa tehdyillä testeillä. Jos urheilija läpäisee lajiliiton vaatimustason, valinta menee eteenpäin Urheilun kansainväliseen välitystuomioistumeen CASiin.

Jos CAS näyttää vihreää valoa, urheilija pääsee Rioon.

Syväsalmen mielestä KOK:n linjaukset osoittavat, että Venäjän systeemiin ei luoteta.

”Kansalliset puhtaat testitulokset eivät riitä. Ehdot ovat kovat”, Syväsalmi sanoo.

”KOK välttelee omaa vastuutaan ja siirtää sitä lajiliitoille”, Syväsalmi sanoo.

Syväsalmi ihmettelee, miksi KOK kohtelee Venäjän olympiakomiteaa silkkihansikkain.

”Kuka uskoo, että Venäjän olympiakomitea ei ole tietoinen dopingista? Olympiakomiteaa käsitellään erikoisella tavalla systeemi huomioiden. Ei voi olla niin, että urheilusta vastaava järjestö ei ole tietoinen. Ja jos ei ole, niin silloinkin on laiminlyönyt tehtävänsä”, Syväsalmi sanoo.

Syväsalmi pitää päätöksen hyvänä puolena sitä, että puhtaille venäläisurheilijoille jätetään mahdollisuus osallistua, kunhan puhtaus pystytään osoittamaan toteen dopinghistorialla.

Hän kuitenkin muistuttaa, että yleisurheilussa osallistumisoikeutta tarkasteltiin juuri dopingtestihistorian perusteella, jonka jälkeen erikoisluvan sai yksi urheilija.

Rauste pitää KOK:n päätöksessä erikoisena mainintaa kollektiivisesta vastuusta. Rausteen mukaan urheilun säännöt eivät tunne kollektiivista vastuuta.

”Uskon, että KOK ehdottaa Wadalle, että ensi vuonna järjestetään kongressi, jossa määritellään erikoissäännöt sille, milloin kollektiivista rangaistusta voi käyttää”, Rauste sanoo.

Kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto teki päätöksen sulkea venäläiset yleisurheilijat pois Riosta, päätös keräsi myös kritiikkiä CASissa. Järjestö piti ongelmallisena sitä, että poikkeuslupamenettely oli taannehtiva. Urheilijoilla ei ollut aikataulun rajoissa mahdollisuutta käydä riittävästi testattavana kansainvälisten kilpailuiden yhteydessä.

”Nyt KOK teki samanlaisen päätöksen”, Rauste huomauttaa.

Rauste ei kuitenkaan usko, että Venäjän olympiakomitea lähtisi valittamaan CASiin nyt tehdystä KOK:n päätöksestä, koska kaikkia venäläisiä ei suljettu.

Sen sijaan valituksia voi tulla juuri poikkeuslupamenettelyn päätöksistä niiltä urheilijoilta, joille lajiliitot eivät paikkaa myönnä.

Ongelmallinen on Rausteesta myös kohta, jonka mukaan kertaalleen dopingista kiinni jäänyt urheilija ei saa osallistua olympialaisiin. Se vei myös dopingpaljastuksia tehneeltä Julia Stepanovalta oikeuden osallistua.

”On erikoista, että kilpailukiellon kärsimisen jälkeen rangaistukset jatkuvat, ja se pätee vain venäläisiin urheilijoihin kansalaisuuden perusteella”, Rauste sanoo.

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen sanoo päätöksen siirtävän dopinginvastaisen taistelun toiselle tasolle. Hän sanoo, että olisi yllättynyt vain sellaisesta päätöksestä, joka olisi vapauttanut Venäjän yleisurheilijat.

”Nyt vastuuta tulee yksittäisten urheilijoiden lisäksi instituutioille ja järjestöille”, Nieminen sanoo lajiliittojen roolista.

Nieminenkin kiinnitti huomiota siihen, että Venäjän olympiakomiteaa ei syyllistetä.

”Luultavasti lasketaan, että Venäjän olympiakomitea on tärkeä yhteistyökumppani, jolla on vilpitön halua olla mukana.”

Michael Kooren / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!