Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dopingasiantuntija ampuu alas Abdelrahmanin sabotaasiväitteet: ”Testosteroni on erittäin vaikea lavastaa kenenkään saamaksi”

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä sanoo, että Abdelrahmanin dopingkäryn julkistuksen ajankohdalle on luonnollinen selitys.

Urheilu
 
Kai Pfaffenbach / Reuters
Egyptin Ihab Abdelrahman antoi positiivisen dopingnäytteen viime huhtikuussa.
Egyptin Ihab Abdelrahman antoi positiivisen dopingnäytteen viime huhtikuussa. Kuva: Kai Pfaffenbach / Reuters
Fakta

Miesten keihään kesän 2016 maailmanlista

1. Thomas Röhler, Saksa, 91,28 metriä

2. Johannes Vetter, Saksa, 88,23

2. Antti Ruuskanen, Suomi, 88,23

4. Julian Weber, Saksa, 88,04

5. Ihab Abdelrahman, Egypti, 87,37

6. Jakub Vadlejch, Tšekki, 86,76

7. Zigismunds Sirmais, Latvia, 86,66

8. Neeraj Chopra, Intia, 86,48

9. Keshorn Walcott, Trinidad ja Tobago, 86,35

10. Lars Hamann, Saksa, 85,67

...

11. Tero Pitkämäki, Suomi, 85,35

48. Ari Mannio, Suomi, 81,21

Dopingista kärynnyt Ihab Abdelrahman syytti positiivisesta testituloksesta Egyptin olympiakomiteaa. Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä ei usko, että Abdelrahmanin käry olisi lavastettu.

”Epäilen sitä suuresti. En tietysti tiedä yksityiskohtia siitä näytteestä”, Seppälä sanoo.

Viime kesänä MM-hopealle heittänyt Abdelrahman jäi kiinni testosteronin käytöstä tämän vuoden huhtikuussa.

Abdelrahman on ollut riidoissa Egyptin olympiakomitean kanssa. Hän epäili Ylen haastattelussa joutuneensa sabotaasin uhriksi.

”Testosteroni on erittäin vaikea lavastaa kenenkään saamaksi. Itse testi pitäisi olla väärennetty jollain tavalla, mihin en usko, vaikka Venäjän tapahtumat ovat tiedossa”, Seppälä toteaa.

Moni on ihmetellyt dopingkäryn julkistuksen ajankohtaa. Abdelrahman kritisoi maansa olympiakomiteaa julkisesti viime viikolla. Positiivisesta näytteestä tiedotettiin viisi päivää myöhemmin.

Itse dopingtesti tehtiin kuitenkin yli kolme kuukautta sitten.

”Tämä on tavanomaista useissa testosteronitapauksissa, koska testosteronin osoittaminen on kovin vaikeaa näissä positiivisissa testitapauksissa”, Seppälä kertoo.

Testosteronia käytetään voiteena, laastarina, lihaksen sisäisinä ruiskeina ja joskus myös suun kautta tablettina. Koska elimistö tuottaa testosteronia myös itse, on haastavaa selvittää, onko kyseessä lisätty testosteroni. Siski näytteiden analysoiminen vie aikaa.

”Sitä voi arvioida testosteronin ja epitestosteronin suhteesta. Tämä suhde ei nouse kovin nopeasti. Se voi nousta yhden kerta-annoksen jälkeen, mutta usein se vaatii pidempiaikaisen käytön”, Seppälä sanoo.

”On olemassa myös IRMS-analyysi, mikä tarkoittaa sitä, että selvitetään sisältääkö näyte eri suhteessa hiili-isotooppeja kuin elimistön oma testosteroni.”

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen manageri Tero Heiska pohti HS:n haastattelussa myös sitä, että miksi Abdelrahman on antanut vain yhden positiivisen dopingnäytteen, vaikka häntä on testattu jatkuvasti.

”En osaa sanoa, mikä aikaväli on ollut positiivisesta näytteestä seuraavaan testiin. Toki jos käyttö on lopetettu, niin aine on poistunut elimistöstä, eikä se näy seuraavassa näytteessä”, Seppälä vastaa.

Abdelrahman antoi positiivisen dopingnäytteen 17. huhtikuuta. Se ajankohta käy järkeen, sillä testosteronia käytetään yleensä peruskuntokaudella, kun voimaa pyritään lisäämään.

”Keihäänheitto vaatii paljon muutakin kuin voimaa. Testosteronin osuus tulokseen ei ole mikään täysin merkittävä, mutta kuitenkin sen verran merkittävä, että jotain sijoja saatetaan voida parantaa”, Seppälä muistuttaa.

Testosteronin käyttö on Seppälän mukaan yleistä.

”Se on anabolisista aineista yksi eniten positiivisia testituloksia tuottava aine.”

Abdelrahmanin B-näyte tutkitaan nopealla aikataululla – tänään maanantaina. Seppälä haluaa ampua alas puheet siitä, että Abdelrahman olisi saanut tiedon kärystä sunnuntaina ja B-näyte analysoitaisiin heti seuraavana päivänä.

”Dopingsääntöjen mukaan urheilijalla on seitsemän päivää aikaa antaa selitys ja vaatia B-näytteen analyysiä. Näin on varmasti menetelty tässäkin tapauksessa.”

Yleensä B-näyte tutkitaan samassa laboratoriossa kuin A-näyte. Tällä kertaa B-näytteen analysointi siirrettiin Espanjan Barcelonaan.

”Silloin kun tulee epäselvyyksiä ja pieniä kiistoja, miksi sitä B-näytettä ei tutkittaisi puolueettomassa laboratoriossa”, Seppälä toteaa.

Pekka Sakki / Lehtikuva
Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä.
Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!