Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

KOK:hon ei mennä kävellen – uuden jäsenen Sari Essayahin taustat tutkittiin tarkasti

”Jäsenyys on suuri kunnia, mutta myös mahdollisuus vaikuttaa niihin asioihin, joita pidän tärkeinä urheilussa” Sari Essayah sanoo.

Ari Pusa HS
Kuka?

Sari Essayah

 Syntynyt 21.2.1967 Haukivuoressa.

 Entinen kilpakävelijä.

 MM-kultaa 1993 ja MM-pronssia 1991.

 EM-kultaa 1994 Helsingissä.

 Kansanedustaja ja kristillisten puheenjohtaja.

 Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäsen elokuusta 2016.

 Naimisissa, 15- ja 18-vuotiaat tyttäret.

Oulu

Ensi viikolla alkavissa Rion olympialaisissa on varmuudella yksi suomalainen voittaja.

Kansanedustaja Sari Essayah (kd) valitaan Riossa Kansainvälisen olympiakomitean uudeksi jäseneksi. Hän perii paikan viime vuonna kuolleelta Peter Tallbergilta, vaikkei KOK:ssa ole erikseen nimettyjä maapaikkoja.

”Jäsenyys on suuri kunnia, mutta myös mahdollisuus vaikuttaa niihin asioihin, joita pidän tärkeinä urheilussa. Urheilu ei elä omassa kuplassaan”, Essayah sanoo.

KOK:ssa voi olla kerralla korkeintaan 115 jäsentä. Essayahin valinnan jälkeen paikkoja jää vielä täyttämättä. KOK täydentää itse itseään, joten sinne ei voi hakea.

Essayahin ehdokkuus tuli lopulta yllätyksenä. Vuoden 1993 kävelyn maailmanmestari vaikutti urheilussa jo oman uransa aikana. Hän oli Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kävelykomiteassa.

Kilpakävely loppui Atlantan olympialaisten jälkeen 1996. Sen jälkeen hän on ollut mukana myös Suomen Urheiluliiton hallituksessa ja valiokunnissa.

KOK:ssa hänen ehdokkuuttaan ajoi Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen. ”Hän kysyi, ja minä suostuin”, Essayah sanoo Kalevan kisojen katsomossa Oulussa.

KOK:n eettinen valiokunta tutki tarkkaan kaikkien ehdokkaiden taustat, ja saksalainen puheenjohtaja Thomas Bach teki lopullisen päätöksen.

”Erilaisia papereita piti täytellä pitkin kevättä. Oma urheilutausta ja sukupuoli eivät varmaan haitanneet valintaa”, Essayah sanoo.

Edesmennyt Peter Tallberg oli KOK:n toiseksi pitkäaikaisin jäsen. Hänet valittiin olympiaurheilun kattojärjestön jäseneksi Montrealin kesäkisoissa 1976.

Tallberg kuului siihen jäsenryhmään, joka olisi voinut pysyä tehtävässään aina 80-vuotiaaksi asti eli vuoteen 2017 asti.

Uutena jäsenenä 49-vuotias Essayah saa olla toimessa korkeintaan 70-vuotiaaksi. ”Jos en pysty jostain syystä hoitamaan tehtävää, pitää osata myös luopua”, hän sanoo.

Essayah sanoo ottavansa jäsenyyden vastaan innoissaan. Bach haluaa, että KOK on avoin ja läpinäkyvä järjestö, ei pöhöttynyt herraklubi, kuten joskus ennen vanhaan.

”Myös olympiakisojen hakuprosesseja pitää kehittää. Ajatussuunta on, että kisojen pitää sopeutua kaupunkiin. Lontoon 2012 kesäkisat olivat tästä hyvä esimerkki.”

Essayahin mukaan KOK alkaa noudattaa myös kansainvälisiä tilinpäätöskäytännön standardeja (IFRS). Se koskee järjestön kuluja, kuten matkoja ja tilaisuuksia.

”Se on oikea suunta”, sanoo Essayah, joka itse lentää ensi lauantaina Rioon turistiluokassa. ”Hyvin kelpaa.”

Venäjän tilanteen takia valtiojohtoinen doping on noussut isoksi huoleksi myös KOK:ssa. Puheenjohtaja Bach on kommentoinut asiaa närkästyneesti.

”Puhdas urheilu on KOK:ssa keskiössä. Uudet tuulet puhaltavat. Poikkeukselliset rikkomukset vaativat poikkeuksellisia rangaistuksia”, Essayah sanoo.

Hänen mukaansa KOK:ssa pitää miettiä keinoja, miten olympiamitaleille kärynneiden tilalle nousevat puhtaat urheilijat palkitaan jälkikäteen.

Suomessa on tästä hyvänä esimerkkinä moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen, joka sai vuoden 2006 EM-kultansa toissa vuonna Suomi–Ruotsi-maaottelussa Helsingin Olympiastadionilla.

”Doping ei ole urheilun ainoa ongelma. Sopupelit, match fixing ja muut huijaukset murentavat urheilun pohjaa.”

Suomessa on aika ajoin viritelty keskustelua olympialaisten kisaisännyydestä. Helsinki haki vuoden 2006 olympialaisia yhdessä Lahden ja Lillehammerin kanssa. KOK ei innostunut ajatuksesta. Kisat sai Torino.

”Se oli koepallo. Talvikisojen hakeminen Suomeen voi tulla joskus ajankohtaiseksi”, sanoo Essayah, joka on jo joutunut ottamaan kantaa asiaan, vaikkei ole vielä virallisesti KOK:ssa.

”Uusi teknologia, uudet tavat liikkua ja ilmastonmuutos voivat olla ratkaisevia asioita, kun KOK päättää tulevista kisapaikoista.”

Tuleva työ pitää Essayahin kiireisenä. Matka- ja kokouspäivät lisääntyvät, mutta se ei ole uutta entiselle mepille ja kristillisten nykyiselle puheenjohtajalle. Europarlamentissa Essayah oli mukana järjestämässä aamurukouksia. Jatkuuko perinne KOK:ssa?

”Urheilu on yhteinen kieli. Se edustaa rauhaa ja yhteisymmärrystä, vaikka se voi kuulostaa naiivilta. Monissa joukkueissa on kisapappeja. Osallistuin rukoushetkiin jo Barcelonan olympialaisissa 1992.”

Entä tuleeko sinusta nyt Suomen tärkein urheiluvaikuttaja?

”Ääh, olen KOK:n edustaja Suomessa, en Suomen edustaja KOK:ssa. Olen käytettävissä.”

Jaakko Julkunen / HS
Sari Essayah matkalla 10 kilometrin kävelyn Euroopan mestaruuteen Helsingissä vuonna 1994.
Sari Essayah matkalla 10 kilometrin kävelyn Euroopan mestaruuteen Helsingissä vuonna 1994.
Jukka Gröndahl / HS
Sari Essayah ja vuoden 1993 maa ilmanmestarin palkinto-Mersu.
Sari Essayah ja vuoden 1993 maa ilmanmestarin palkinto-Mersu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?