Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antidopingasiantuntija ei usko Abdelrahmanin väitteisiin sabotaasista

Valmentaja Piironen: Jos B-näyte on positiivinen, pyydän käryä anteeksi.

Urheilu
 
Timo Aalto / Lehtikuva
Valmentaja Petteri Piironen (vas.) seurasi keihäänheittäjä Ihab Abdelrahmanin harjoittelua Kuortaneella 9. joulukuuta 2015.
Valmentaja Petteri Piironen (vas.) seurasi keihäänheittäjä Ihab Abdelrahmanin harjoittelua Kuortaneella 9. joulukuuta 2015. Kuva: Timo Aalto / Lehtikuva
Tästä on kyse

MM-hopeamitalisti antoi positiivisen dopingnäytteen

 Pekingin MM-kisojen keihäänheiton hopeamitalisti Ihab Abdelrahman antoi positiivisen dopingnäytteen 17. huhtikuuta.

 Kärystä kerrottiin sunnuntaina.

 Abdelrahman on väliaikaisesti hyllytetty Rion olympialaisista.

 Abdelrahmanin valmentaja on suomalainen Petteri Piironen ja manageri myös suomalainen Jukka Härkönen.

Dopingista kärynnyt Ihab Abdelrahman syytti positiivisesta testituloksesta Egyptin olympiakomiteaa. Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä ei usko, että Abdelrahmanin käry olisi lavastettu.

”Epäilen sitä suuresti. En tietysti tiedä yksityiskohtia siitä näytteestä”, Seppälä sanoo.

Viime kesänä MM-hopealle heittänyt Abdelrahman jäi kiinni testosteronin käytöstä tämän vuoden huhtikuussa.

Abdelrahman on ollut riidoissa Egyptin olympiakomitean kanssa. Hän epäili Ylen haastattelussa joutuneensa sabotaasin uhriksi.

”Testosteroni on erittäin vaikea lavastaa kenenkään saamaksi. Itse testi pitäisi olla väärennetty jollain tavalla, mihin en usko, vaikka Venäjän tapahtumat ovat tiedossa”, Seppälä toteaa.

Moni on ihmetellyt dopingkäryn julkistuksen ajankohtaa. Abdelrahman kritisoi maansa olympiakomiteaa julkisesti viime viikolla. Positiivisesta näytteestä tiedotettiin viisi päivää myöhemmin.

Itse dopingtesti tehtiin kuitenkin yli kolme kuukautta sitten.

”Tämä on tavanomaista useissa testosteronitapauksissa, koska testosteronin osoittaminen on kovin vaikeaa näissä positiivisissa testitapauksissa”, Seppälä kertoo.

Testosteronia käytetään voiteena, laastarina, lihaksen sisäisinä ruiskeina ja joskus myös suun kautta tablettina.

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen manageri Tero Heiska pohti HS:lle myös sitä, että miksi Abdelrahman on antanut vain yhden positiivisen dopingnäytteen, vaikka häntä on testattu jatkuvasti.

”Toki jos käyttö on lopetettu, niin aine on poistunut elimistöstä, eikä se näy seuraavassa näytteessä”, Seppälä vastaa.

Abdelrahmanin mukaan hänet on testattu myös helmikuussa ja toukokuussa – nämä testit ovat olleet puhtaita.

”Miksi tämä on ainoa positiivinen tulos? Olen miljoonan prosentin varmuudella syytön”, keihäänheittäjä vakuutti tv-haastattelussa.

Abdelrahmanin suomalainen valmentaja Petteri Piironen korostaa tiedotteessaan, että hän on aina vastustanut dopingia ja että valmennussuhde päättyy, jos B-näyte osoittautuu positiiviseksi.

”Omasta puolestani pyydän Abdelrahmanin käryä (jos B-näyte todetaan positiiviseksi) anteeksi kaikilta urheiluihmisiltä niin Suomessa kuin maailmalla. Samalla olen iloinen, että huijarit saadaan kiinni ja dopingvalvonta toimii.”

Abdelrahman antoi positiivisen dopingnäytteen 17. huhtikuuta. Ajankohta käy järkeen, sillä testosteronia käytetään yleensä peruskuntokaudella, kun voimaa pyritään lisäämään.

”Keihäänheitto vaatii paljon muutakin kuin voimaa. Testosteronin osuus tulokseen ei ole mikään täysin merkittävä, mutta kuitenkin sen verran merkittävä, että jotain sijoja saatetaan voida parantaa”, Seppälä muistuttaa.

Testosteronin käyttö on Seppälän mukaan yleistä.

”Se on anabolisista aineista yksi eniten positiivisia testituloksia tuottava aine.”

Abdelrahmanin B-näyte tutkitaan tällä viikolla. Alunperin se piti tutkia jo maanantaina, mutta Abdelrahmanin suomalainen manageri Jukka Härkönen kertoi Iltasanomille, että se siirtyy muutamilla päivillä, koska Egyptin yleisurheilumaajoukkueen lääkärille pitää hakea Schengen-viisumi.

Yleensä B-näyte tutkitaan samassa laboratoriossa kuin A-näyte. Tällä kertaa B-näytteen analysointi siirrettiin Espanjan Barcelonaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!