Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräkisoissa virtsaaminen vaatii taiteilua miehiltä ja naisilta – ”Toinen käsi tangossa, toinen käsi housuissa”

Vessassa käyminen ei ole helppoa pitkissä maantiepyöräkilpailuissa. Jussi Veikkanen ja Lotta Lepistö kertoivat HS:lle, miten luonnolliset tarpeet saadaan täytettyä.

Joonas Kuisma HS

Maantiepyöräilyn kilpailut ovat pitkiä suorituksia niin suurissa etappikisoissa kuin Rion olympialaisissakin. Päivän aikana poljetaan useita tunteja ja satoja kilometrejä.

Satulassa syödään ja juodaan runsaasti. Se puolestaan herättää pyöräilijän luonnollisen elintoiminnon: virtsaamistarpeen.

Yksinäistä ja rauhallista pissataukoa ei pyöräkisassa kuitenkaan kannata pitää. Jos pääjoukko etenee esimerkiksi 40 kilometrin tuntivauhtia, ehtii se minuutin pysähdyksen aikana jo yli 600 metrin päähän puskassa touhuavasta kilpakumppanistaan.

Miten luonnolliset tarpeet sitten kisoissa tyydytetään? 10 vuoden mittaisen ammattilaisuran ajaneella Jussi Veikkasella on aiheesta paljon kokemusta.

”Kisoissa kaikki yrittävät ennakoida mahdollisimman paljon. Vessassa käydään joukkueen bussissa tai neutraalistartin aikana”, Veikkanen kertoo.

”Esimerkiksi Ranskan ympäriajossa suurin ongelma on, että siellä on niin perhanasti yleisöä. Luonnolliset tarpeet voivat olla vähän hankalampia suorittaa.”

Veikkasen mukaan pääjoukko pitää yhteisiä vessataukoja. Ensimmäisen kerran pysähdytään tien sivuun, kun irtiotto lähtee pelotonista. Jos hatka ei ole uhkaava, jopa puolet pääjoukosta tyhjentää rakkonsa.

Toinen paussi voi tulla pienemmässä mittakaavassa 60–70 kilometriä ennen maalia.

Joinakin päivinä kisoissa kuitenkin ajetaan niin tukka putkella, ettei pysähtyminen ole mahdollista.

”Silloin virtsataan pyörän päältä”, Veikkanen sanoo.

Anteeksi, siis miten?

”Toinen käsi tangossa, toinen käsi housuissa. Siitä sitten yritetään taiteilla.”

Brittipyöräilijä Ian Bibby twiittasi taannoin, että satulasta virtsaamisessa onnistuminen vaati häneltä 29 vuotta ja yli sata yritystä. Monelle tuttu jännäpissaongelma voi vaikeuttaa lajissa pärjäämistä.

”Se on ongelma. On kavereita, jotka eivät pysty pyörän päältä tarpeitaan toimittamaan ainakaan siten, että jälki olisi siistiä”, Veikkanen kertoo. Sympatiaa ei jännittäjälle vastustajilta heru.

”Se on oma vika, jos on joutuu kärsimään. Sitten se on vain kärsittävä. Siihen ei kukaan muu voi auttaa.”

Supertähtisprintterit Mark Cavendish ja Marcel Kittel ovat tosin kertoneet, etteivät he aina viitsi kaivaa sukupuolielintään esiin. Molemmat ovat julkisesti myöntäneet virtsaavansa housuihin alkukauden kylmissä kisoissa, jotta heille tulisi lämpimämpi olo.

Veikkanen ei ole housujaan kastellut, mutta tuntee käytännön.

”Aina on valitettavasti joku, joka joutuu laskemaan alleen. He ovat yleensä sen verran fiksuja, että pistävät itsensä sivuun tien reunaan ja rullailevat hiljakseen”, hän harmittelee.

”Olen nähnyt, kun puntista valuu vettä normaalia enemmän. Silloin tietää, mitä poika tekee. Sen verran pidetään kuitenkin huolta, ettei kaverin päälle lasketa.”

Suomen kovimmalla naispyöräilijällä Lotta Lepistöllä ei aina ole ollut yhtä hyvä tuuri. Tämän vuoden Flèche Wallonne -kisassa Lepistö oli syöksymässä alamäkeen, kun hän alkoi ihmetellä, miksi kirkkaalta taivaalta oli alkanut sataa vettä.

”Edessäni ajanut Italian mestari oli päästänyt housuihin. Ajattelin, että apua. Sanoin kyllä hänelle, että come on.”

Naisten maailmankiertueella etapit ovat lyhyempiä kuin miehillä, joten vessatarpeiden ennakointi on helpompaa. Aina se ei naisiltakaan silti onnistu. Satulasta virtsaaminen on kuitenkin fyysisesti mahdotonta eikä kyykkimiselle ole aikaa.

”Olen käynyt pari kertaa tien sivussa virtsaamassa seisten ihan niin kuin miehetkin. Venytän shortsinpunttia sen verran, että se onnistuu. Mutta housuihin en sentään päästä.”

Miessprinttereiden alleenlaskeminen tuntuu Lepistöstä kuitenkin järkeenkäyvältä.

”Kai siitä tulee lämmin olo, jos sataa vettä. Hetkeksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!