Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija kritisoi urheilujärjestöjen toimintatapoja – helpon rahan aika loppuu urheilussa

Tutkija Kati Lehtosen mukaan urheilujärjestöjen rahoitus ja hallinto tarvitsevat perusteellista remonttia. ”Kyse on julkisten varojen käytöstä.”

Tero Hakola HS
Kuka?

Kati Lehtonen (os. Pulkkinen)

 Ikä: 41 vuotta

 Koulutus: Liikuntatieteiden maisteri

  Maajoukkuehiihtäjä 1993–1998. Useita hiihdon SM-mitaleja, voitti MM-pronssia Trondheimissa vuonna 1997 viestissä

  Tutkija vuodesta 2005. Tällä hetkellä tekee väitöskirjaa suomalaisen urheiluliikkeen muutoksesta osana LIKESin ja Nuorisotutkimusverkoston yhteishanketta Kentiltä kabinetteihin – Liikunnan kansalaistoiminnan läpileikkaus.

Harvoin kuulee urheilun rahoituksen ja hallinnon ongelmista puhuttavan näin selväsanaisesti.

”Voi miettiä, ovatko rahat urheilussa hukassa, kun katsotaan käyttöä ja kohteita”, LIKES-tutkimuskeskuksen tutkija Kati Lehtonen tokaisee.

Olympiakomitean huolta urheilun autonomian rapautumisesta hän ei ymmärrä lainkaan.

”Kysyisin, mikä on perusta heidän autonomialleen, kun eletään lähes kokonaan valtion avustuksilla. Olympiakomitean rahoista 70–80 prosenttia on valtiolta. Silloin eletään myös käytännössä valtion säännöillä.”

Tutkija Lehtonen on huolissaan urheilun puolesta. Opetusministeriön Olympiakomiteaan tekemä tarkastus paljasti epäkohtia urheilun kattojärjestön taloudenpidossa.

Ministeriö perii Olympiakomitealta takaisin 400 000 euroa. Olympiakomitea hakee oikaisua takaisinperintään 250 000 euron osalta.

Takaisinperinnän yhteydessä Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson oli huolissaan urheilun itsenäisyydestä ja byrokratian lisääntymisestä, jos valtiolta saatujen avustusten käytön valvonta tiukentuu.

Artikkeliin liittyvät

Olympiakomitean rahankäyttöä on käsitelty ministeriön tarkastusraportin julkitulon jälkeen mediassa laajasti. Tärkein asia on jäänyt Lehtosen mukaan kuitenkin kohinan alle.

Hänen mielestään urheilun koko valtionapujärjestelmä kaipaisi perinpohjaista remonttia. Vastaavasti urheilujärjestöjen on skarpattava ja kirkastettava toiminta-ajatustaan.

Urheilussa valitetaan yleisesti rahan puutetta. Osassa järjestöjä on kuitenkin opittu löysään rahankäyttöön.

”Osalla järjestöistä oman toiminnan tavoitteet ovat varsin abstrakteja. Rahaa on tullut aika helpolla, eikä [ministeriössä] ole välttämättä seurattu, mitä rahoilla on saatu aikaan.”

Lehtosen mukaan 70 lajiliiton kohdalla rahanjaon pohjana oleva kriteeristö on varsin selkeä. Lajiliitot saivat tänä vuonna toiminta-avustusta 21 miljoonaa euroa.

Liikuntaa edistävät, liikunnan palvelujärjestöt ja alueelliset yhteisöt saivat toiset 20 miljoonaa euroa. Näiden 50 järjestön osalta rahanjako ei Lehtosen mukaan nojaa ”oikein mihinkään.”

”Selvityksissä on ilmennyt, että kaikki järjestöt eivät ole kyenneet määrittämään edes omaa paikkaansa liikuntakulttuurin sisällä. Eikä siihen ole kyennyt ministeriökään.”

Näiden järjestöjen rahankäytön valvonnasta puuttuvat nyt indikaattorit, joiden perusteella avustusten vaikutuksia voitaisiin arvioida.

”On unohdettu, että resurssien ohjauksella on liikuntapoliittinen tavoite ja että tukirahoilla pitäisi olla joku vaikutus johonkin.”

Miksi avustusjärjestelmän uudistaminen on tärkeää?

”Kyse on julkisten varojen käytöstä”, Lehtonen kiteyttää.

”Järjestöt saavat veikkausvoittovaroista yli 40 miljoonaa euroa, se on merkittävä raha. Nykyisiä jakokäytäntöjä jatkamalla järjestöjen toiminnan kehittäminen ei onnistu parhaalla mahdollisella tavalla.”

Lehtonen huomauttaa urheilun oman edun vaativan, että rahan jakaminen ja käyttö muuttuu selkeämmäksi ja läpinäkyvämmäksi. Monessa järjestössä asia on hoidettu priimasti, mutta toisissa tehdään omia tulkintoja, kuten Olympiakomitean esimerkki osoittaa.

”Veikkauksen kautta tullut oma rahapussi on mahdollistanut monia asioita.”

”Toimiala on pieni ja on saatu elää omalla logiikalla. Ja kun omiin sovelluksiin ei ole puututtu, ihmiset ovat tottuneet toimimaan väljillä käytännöillä.”

Lisää urheilun maineen kannalta kielteisiä uutisia voi tulla syksyllä, jolloin Olympiakomiteaan liitettävän keskusjärjestö Valon taloustarkastus valmistuu.

”Liikunnalla on hyvä syy olla huolissaan rahoituksensa puolesta, jos sen käytössä ilmenee uusia epäkohtia”, Lehtonen sanoo.

”Rahoille on ottajia, jos toiminta näyttää huteralta.”

Hän ehdottaa, että veikkausvoittovarat siirrettäisiin jaettavaksi valtion budjetista.

”Se olisi pitkä prosessi, mutta yksi vaihtoehto, jos avustuspolitiikkaan ei saada selkeämpää prosessia.”

”Syytä pelkoon rahojen menettämisestä ei ole, jos urheilu ja liikunta pystyvät osoittamaan yhteiskunnallisen merkityksensä ja järjestelmän toimivuuden.”

Lehtonen painottaa valtion liikuntaneuvoston roolia valvonnassa. Lisäksi järjestöillä ja opetusministeriön liikuntayksiköllä pitää olla yhteinen näkemys toiminnan kehittämisestä.

”Kolmikannan on toimittava yhdessä samoin tavoittein, jos asiassa halutaan eteenpäin.”

JAAKKO JULKUNEN / HS
Kati Pulkkinen oli Trondheimin MM-hiihtojen takaa-ajokisassa vuonna 1997 parhaana suomalaisena 17:s. Viestissä hän sai MM-pronssia
Kati Pulkkinen oli Trondheimin MM-hiihtojen takaa-ajokisassa vuonna 1997 parhaana suomalaisena 17:s. Viestissä hän sai MM-pronssia
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!