Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari-Matti Latvala hioo ajotyyliään – ”roiskiminen” vähentynyt, maailmanmestaruus tavoitteena

Suomalaiskuljettaja hakee kolmatta perättäistä voittoa torstaina alkavasta Jyväskylän MM-rallista.

Arno Seiro
Fakta

Suomen MM-ralli

  Kauden kahdeksas osakilpailu.

Torstaina Jyväskylässä ajetaan Harjun yleisöerikoiskoe, kuten myös perjantai-iltana.   Metsäerikoiskokeilla ajetaan perjantaista sunnuntaihin.

 Erikoiskokeiden määrä on 24, ja niillä on kilometrejä 333,99.

Kaikkiaan MM-sarjassa osakilpailuja on 14. Viimeisenä ajetaan Australian osakilpailu 17.–20.11.

Pistekärki ennen Suomen MM-rallia:

1) Sebastien Ogier 143

2) Andreas Mikkelsen 92

3) Hayden Paddon 72

4) Jari-Matti Latvala 68

5) Dani Sordo 68

6) Mads Östberg 62

Jari-Matti Latvala puolustaa yksin Suomen rallimainetta lajin terävimmällä huipulla. Aikoinaan moni uskoi hänen voittavan rallin maailmanmestaruuden tulevina vuosina, niin lupaava oli uran alku teini-ikäisenä.

Mutta joka kausi hänen edellään on ollut vähintään yksi kuljettaja. Kakkossijoja MM-pisteissä on tullut kolme kertaa, muun muassa viimeiseltä kahdelta vuodelta.

Tänäkään vuonna Latvala, 31, tuskin yltää kakkossijaa paremmaksi. Eroa kärjessä olevaan Sebastien Ogieriin on 75 pistettä, kun Suomen MM-ralli alkaa Jyväskylässä tänään torstaina.

Latvala ja hänen taustatiiminsä ovat pyrkineet tekemään kaiken mahdollisen, jotta suomalainen päihittäisi erityisesti kolme viime mestaruutta voittaneen tallitoverinsa Ogierin.

Latvalan ajotyyliä on saatu hiottua viime vuosien aikana suoraviivaisemmaksi, entisten reippaiden sivuluisujen sijaan.

Kehitystä on ollut auttamassa se, että viimeiset kolme vuotta Latvalan ajama Volkswagen Polo on hänen aiempia autojaan aliohjaavampi.

Ajotyyliä on suoristettu myös tietoisesti, ja siinä Toni Gardemeisterilla on ollut oma roolinsa.

Aikoinaan kuudesti MM-tasolla palkintopallille ajanut Gardemeister käy vuosittain lähes jokaisessa MM-rallissa katsomassa Latvalan ajoa.

”Jari-Matilla sellainen yliajaminen ja roiskiminen on vähentynyt selvästi. Nyt hän pysyy puhtaalla ajolinjalla aiempaa paremmin ja on sen takia nopeampi”, Gardemeister kertoi.

Tämän hetken nopein kuljettaja on Ogier. Gardemeister kuvailee ranskalaista inhimilliseksi luistonestoksi.

”Erityisesti hitailla, teknisillä osuuksilla hän pumppaa kaasua ja nostelee sekä vähän sitoo vasemman jalan jarrutuksilla eikä anna auton hirveästi luistaa mutkissa vaan optimoi koko ajan pitoa”, Gardemeister kertoi ranskalaisen nopeasta jalkatyöskentelystä.

Lisäksi Ogier on erittäin taitava jarrutuksissa.

”Hän on tosi pehmeä jarrulla. Ogierilla ei mene jarrutuksissa pyörät lukkoon. Jari-Matti taas on vieläkin raju jarrulla”, Gardemeister sanoi.

Erityisesti asfaltilla Latvala on kehittynyt. Se on Gardemeisterin mukaan Latvalan vahvempi alusta Ogieria vastaan, jos on kuiva keli. Märällä asfaltilla Latvalalla on vielä kehitettävää.

Latvala on tullut nopeammaksi asfaltilla, koska on oppinut malttamaan, ajamaan tavallaan hiljempaa.

”Asfaltilla pitää mennä pikkaisen aikaisemmin jarrulle. Silloin pääsee mutkasta ulos kovemmalla vauhdilla. Erityisen tärkeää se on mutkayhdistelmissä. Soralla pätee aivan sama asia, ei saa mennä mutkayhdistelmään sisään niin kovaa, että joutuu pois linjalta”, Gardemeister sanoi.

Ogier on aina ollut parempi soralla kuin asfaltilla, päinvastoin kuin yhdeksänkertainen maailmanmestari Sebastien Loeb oli. Loeb oli erittäin hyvä kuljettaja kaikilla alustoilla, mutta asfaltilla liki voittamaton.

Gardemeister kertoi, että Latvalan ajoa kestopäällysteellä onkin pyritty viemään kohti Loebin tyyliä.

”Siinä pysytään asfaltilla eikä leikata mutkia niin paljoa. Esimerkiksi Ogier oikoo asfaltilla paljon enemmän kuin Loeb teki.”

Osittain Ogierin leikkaaminen on Gardemeisterin mukaan tosin tarkoituksellista. Ranskalainen haluaa nostaa asfaltille soraa ja mutaa, joka hidastaa takana ajavien ajoa. MM-sarjaa johtava Ogier joutuu joka rallissa ajamaan kaksi ensimmäistä päivää ensimmäisenä autona tiellä.

Latvalan kartturi Miikka Anttila kertoo mielenkiintoisen ajokerran, jolloin Latvala oppi asfaltilla ajoa. Sekä Olli Haapalainen että Mika Salo olivat jo antaneet asfalttiopetusta, mutta Nürburgringin 24 tunnin kisassa viitisen vuotta sitten Latvalan silmät avautuivat.

”Autoja meni ohi, ja ne painuivat horisonttiin. Siitä käytännön kokemuksesta Jari-Matti oppi hirvittävän paljon asfaltilla ajosta, vaikka hän oli kuullut teorian aikaisemmin”, Anttila kertoi.

Kyseessä oli hyvin paljon juuri tarpeeksi aikaisin vauhdin ottaminen pois ennen mutkaa.

On Latvalan ajoa pyritty parantamaan monella muullakin tavalla kuin ajotyylillisillä asioilla. Ennen MM-tasolla kartturina toiminut Jakke Honkanen kuuluu Latvalan taustatiimiin.

”Olemme hioneet nuotteja yksinkertaisemmiksi vielä viime vuonna. Lisäksi käyn Jari-Matin kanssa keskusteluja esimerkiksi siitä, mihin asioihin kussakin rallissa pitää erityisesti keskittyä. Esimerkiksi puhtaalla linjalla pysyminen on joissakin soraralleissa vielä tärkeämpää kuin joissakin muissa”, Honkanen kertoi.

Lisäksi tiimi miettii tarkasti, mitä on realistista saavuttaa kussakin rallissa, kulloisissakin oloissa.

Latvalalla on ollut käytössään henkinen valmentaja jo pitemmän aikaa. Hänen managerinsa Timo Jouhki on nähnyt Latvalan kasvun yli kymmenen vuoden ajan.

”Hänen ajonsa on tullut harkitummaksi ja tarkemmaksi. Hänen parhaita puoliaan ei ole ollut yllättävien tilanteiden kohtaaminen, mutta viime aikoina hän on edistynyt sekä paineensietokyvyssä että kilpailustrategiassa”, Jouhki kertoi.

Suomen MM-rallin tapahtumia voi seurata Nelosella ja Ruutu+ -palvelusta.

Hannu Rainamo
Jari-Matti Latvala on ajanut Volkswagenilla vuodesta 2013 ja pyrkinyt suoristamaan ajolinjojaan.
Jari-Matti Latvala on ajanut Volkswagenilla vuodesta 2013 ja pyrkinyt suoristamaan ajolinjojaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!