Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapaus Abdelrahman: Ristiriitaisia väitteitä ja outoja selityksiä – ketä dopingsotkussa pitäisi oikein uskoa?

Urheilija on puhdas, kunnes B-näyte todetaan positiiviseksi, kirjoittaa Joska Saarinen kolumnissaan.

Urheilu
 
Joska Saarinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Keihäänheittäjä Ihab Abdelrahmanin dopingtapaus on kieltämättä omituinen. Sotkussa on mukana monta osapuolta, joista jokainen kertoo omaa tarinaansa.

Egyptiläinen Abdelrahman jäi viime huhtikuussa kiinni testosteronin käytöstä. MM-hopeamitalistin B-näyte on vielä analysoimatta.

Ennen kuin Abdelrahmania on edes todistettu virallisesti syylliseksi, tapauksesta on kerrottu salaliittoteorioita ja selityksiä, jotka ovat pahasti ristiriidassa keskenään.

Keskiviikkona Egyptin olympiakomitea ilmoitti, että Abdelrahman on hyllytetty Rion olympiajoukkueesta. Keihäänheittäjän suomalaismanagerin Jukka Härkösen mukaan uutinen ei pidä paikkaansa.

Olympiakomitea väittää, että Abdelrahman on kieltäytynyt matkustamasta Barcelonaan, jossa hänen B-näytteensä analysoidaan. Härkönen kuitenkin kertoo, ettei Barcelonan laboratoriossa ole tällä hetkellä edes ketään töissä.

Abdelrahman taas on väittänyt joutuneensa sabotaasin uhriksi. Keihäänheittäjä on ollut riidoissa olympiakomitean kanssa ja kritisoinut sitä julkisesti. Hän epäilee, että dopingkäry on rangaistus siitä.

Egyptin yleisurheiluliitto on kompannut Abdelrahmanin sabotaasiväitteitä.

Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä tyrmää väitteet, sillä hänen mukaansa testosteronia on erittäin vaikea lavastaa kenenkään saamaksi.

Näytteen täytyy siis olla vaihdettu, jos Abdelrahman on oikeasti joutunut salaliiton uhriksi.

Jos Venäjällä keksittiin keino suljettujen näytepullojen avaamiseen huomaamattomasti, lienee sellaisen onnistuminen mahdollista muuallakin maailmassa. Epätodennäköistä se on silti.

Sabotaasiväitteitä on perusteltu käryn ajankohdalla. Abdelrahman, Härkönen ja heittäjän suomalaisvalmentaja Petteri Piironen ovat ihmetelleet, miksi 17. huhtikuuta annetusta positiivisesta dopingnäytteestä kerrottiin julkisesti vasta heinäkuussa.

”Normaalisti asia olisi ollut esillä jo huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa”, Härkönen väittää Ylen haastattelussa.

Antidopingasiantuntija Seppälä on asiasta täysin toista mieltä.

Seppälän mukaan lisätyn testosteronin ja elimistön tuottaman testosteronin eroa on hankala selvittää. Siksi tällaisten näytteiden analysoiminen kestää tavanomaista pidempään.

Abdelrahmanin dopingsotku on täynnä väitteitä ja vastaväitteitä, jotka kumoavat toisensa. Ketä tässä oikein pitäisi uskoa?

Urheilijalla, manageri Härkösellä, valmentaja Piirosella, Egyptin yleisurheiluliitolla ja maan olympiakomitealla on kaikilla omat intressinsä. He puhuvat oman etunsa puolesta.

Ainoa puolueeton kommentoija Suomessa käydyssä keskustelussa on Seppälä. Jos hänen sanaansa luottaa, Abdelrahmanin tilanne näyttää pahalta.

Täytyy kuitenkin muistaa, että länsimaisessa oikeusperiaatteessa syytetty on syytön, kunnes toisin todistetaan.

Dopingtapauksissa periaatetta voi soveltaa niin, että urheilija on puhdas, kunnes B-näyte todetaan positiiviseksi.

Kaikki Abdelrahmanin tapauksen osapuolet voisivat siis vetää hetken happea – ja odottaa lopullisia testituloksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!