Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Manageri Timo Jouhki haluaa Teemu Sunisen WRC-auton rattiin 2017

Urheilu
 
Emilia Kangasluoma / HS
Teemu Suninen lähtee luottavaisena Jyväskylän MM-ralliin. Tavoitteena on ajaa kovaa. Suninen istui autonsa ohjaamossa torstaina MM-rallin huoltoalueella.
Teemu Suninen lähtee luottavaisena Jyväskylän MM-ralliin. Tavoitteena on ajaa kovaa. Suninen istui autonsa ohjaamossa torstaina MM-rallin huoltoalueella. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Teemu Sunisen nimi on noussut viime aikoina esiin, kun on puhuttu suomalaisen ralliperinteen jatkajasta.

Perjantaina varsinaisesti alkavassa Suomen MM-rallissa 22-vuotias jokelalainen lähtee hyvistä asemista, kun hän on WRC2-luokan MM-taistossa toisella sijalla.

”Autoon vain pienet viimeistelyt ja sitten lähdetään ajamaan kovaa”, Suninen sanoi Jyväskylän huoltoalueella.

Vaikka Sunisesta povataan jopa seuraavaa suomalaista WRC-kuljettajaa, hänen taustansa on kuitenkin rata-autoilun puolelta.

”Ajoin kartingissa ensimmäisen kisani 6-vuotiaana. Menopelit ovat aina kiinnostaneet”, Suninen kertoi.

Teini-ikäisenä Suninen saavutti kartingin KF2-luokassa EM-pronssia. Sitten loppuivat rahat.

”Olin testaamassa Formula Renault –autoa, mutta ei ollut taloudellista mahdollisuutta laittaa kauteen vaadittavia 200 000 euroa.”

Se oli ikävä tosiasia Suniselle, mutta saattoi olla pelastus suomalaiselle rallimenestykselle. Hän ponnisti yhden vuoden rallicross-uran kautta varsinaisen rallin puolelle, ja menestys seurasi Sunista heti. Hän voitti esimerkiksi vasta toisena rallivuotenaan 2014 Suomen MM-rallin WRC3-luokan.

Ralliauton käyttäytymistä Suninen on harjoitellut talvisin järven jäällä ja Hyvinkäällä rallicross-radalla. Rallissa eteen tulee koko ajan uusia olosuhteita, mutkia ja erilaisia pintoja.

”Autolla pitää pystyä tekemään mitä vain. Se on rallin hienous, on niin paljon erilaisia ajotyylejä.”

Suomalainen rallimanageri Timo Jouhki oli ottanut Sunisen tarkempaan syyniin ja allekirjoitti tämän kanssa sopimuksen kauden 2014 lopulla.

Suninen on kuulunut ralliin palaavan Toyotan junioritiimiin vuodesta 2015 alkaen.

”Nyt minulla on taloudellisella puolella onnellinen tilanne”, Suninen sanoi.

Tällä kaudella Suninen ajaa Skoda Fabialla.

Suniselle on rakennettu hyvä taustatiimi, joka tukee hänen kehittymistään joka osa-alueella. Esimerkiksi fysiikkaharjoittelua vetää entinen skicrossin MM-mitalisti Jouni Pellinen.

Sunisen kartanlukijana toimii kokenut Mikko Markkula, joka on ajanut muun muassa Andreas Mikkelsenin ja Juho Hännisen kanssa MM-sarjan kisoja.

”Nuotituskieli oli alkuun hankalaa. Jouduin keskittymään kuuntelemiseen niin paljon, että keskittyminen ajamiseen jäi vähemmälle”, Suninen kertoi.

Nyt nuotti on luonnollinen osa ajamista.

”Parhaiten ajaminen sujuu niin, että nuottia ei huomaakaan”, Suninen sanoi.

Suninen on voittanut tänä vuonna jo kolme MM-osakilpailua WRC2-luokassa. Jouhkille on selvää, mitä hän haluaa Suniselle kaudelle 2017.

”Ilman muuta WRC on tavoitteena ensi vuonna. Olen laskenut vapaana olevan todennäköisesti kolme tallipaikkaa”, Jouhki sanoi ja viittasi Citroëniin, Hyundaihin ja Toyotaan, joka palaa MM-sarjaan Yaris-autollaan.

Jouhki ei halua laittaa kolmea tallia mihinkään suosikkijärjestykseen.

”Suosikkitiimi olisi VW, mutta siellä kaikilla kolmella kuljettajalla on jatkosopimus”, Jouhki sanoi.

Emilia Kangasluoma / HS
Teemu Suninen lähtee luottavaisena Jyväskylän MM-ralliin. Tavoitteena on ajaa kovaa. Suninen istui autonsa ohjaamossa torstaina MM-rallin huoltoalueella.
Teemu Suninen lähtee luottavaisena Jyväskylän MM-ralliin. Tavoitteena on ajaa kovaa. Suninen istui autonsa ohjaamossa torstaina MM-rallin huoltoalueella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!