Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IS: Suomalaiset olympia-ampujat eivät saaneet aseitaan Rioon – Olympiakomitea tyri lupien kanssa

Urheilu
 
Roni Rekomaa
Satu Mäkelä-Nummela ja Vesa Törnroos Rion olympialaisten urheiluampujien tiedotustilaisuudessa Lahdessa 10. kesäkuuta 2016.
Satu Mäkelä-Nummela ja Vesa Törnroos Rion olympialaisten urheiluampujien tiedotustilaisuudessa Lahdessa 10. kesäkuuta 2016. Kuva: Roni Rekomaa

Rio de Janeiron olympialaisiin matkustavien ampujien Satu Mäkelä-Nummelan ja Vesa Törnroosin kisareissu katkesi heti alkuunsa keskiviikkona. Ilta-Sanomien mukaan kaksikon piti lentää Rioon Amsterdamin kautta, mutta heitä ei päästetty nousemaan Helsinki-Vantaan lentokentällä koneeseen.

Alankomaat vaatii erillisen luvan aseiden kuljettamiseen, vaikka kyseessä olisi vain välilasku. Ampujilta ei lupaa löytynyt, eivätkä he voineet ottaa haulikoitaan mukaan matkatavaroihin. Urheilijat joutuivat palaamaan lentokentältä kotiin.

Luvan hankkiminen oli Suomen olympiakomitean vastuulla. Se ei kuitenkaan ollut hankkinut aseiden kuljettamiseen tarvittavaa asiakirjaa.

”Tämä tuli täytenä yllätyksenä kaikille. En koskaan edes omalla ampumaurallani törmännyt siihen, että tällainen lupa tarvittaisiin välilaskun vuoksi”, olympiajoukkueen varajohtaja Leena Paavolainen kommentoi Ilta-Sanomille Riosta.

”Lupa olisi pitänyt hankkia jo kahdeksan viikkoa sitten.”

Paavolaisen mukaan aseet ilmoitettiin lentolippuja varatessa, mutta siinä vaiheessa lupa-asia ei tullut esille.

Ampujilla tulee kiire, sillä he aloittavat trap-urakkansa jo olympialaisten toisena päivänä, 6. elokuuta. Mäkelä-Nummelan ja Törnroosin kisamatka viivästyi sotkun takia vuorokaudella.

”Heille saatiin hankittua heti korvaava lento, ja he saapuvat Rioon paikallista aikaa perjantaina”, Paavolainen kertoi.

”Aiomme selvittää asian tarkkaan, jotta jatkossa ei enää kävisi näin.”

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski kuuli tapauksesta ensimmäistä kertaa torstai-iltapäivällä.

”Onhan tämä aikamoinen lapsus. Tällaista ei pitäisi todellakaan tapahtua”, Kojonkoski kommentoi Ilta-Sanomille.

Kojonkosken mukaan olympiakomitean projektipäällikkö Peter Brüll vastaa kaikkien olympiaurheilijoiden matkajärjestelyistä.

”Hän on yleensä erittäin perusteellinen ja tekee hyvää työtä. Hänellä on kuitenkin iso ruutu, ja hän on välillä vähän vauhdikas”, Kojonkoski totesi.

Brüllin mukaan kyseessä oli inhimillinen unohdus.

”Tässä on hankittu monenlaisia lupia sekä Rion päähän että lentoyhtiöön. Se jäi jostain syystä hoitamatta”, hän pahoitteli.

Brüll mukaan uusien lentolippujen kustannukset jäävät alle kymppitonnin.

”Ihan tarkkaa summaa ei ole vielä tiedossa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!