Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HJK-tähdestä tuli johtaja myös Ruotsissa: ”Kun puhuin Rasmukselle, hän näytti kapteenilta”

Urheilu
 
Rasmus Schüller: Tällainen on jalkapallokaupunki Göteborg
Rasmus Schüller: Tällainen on jalkapallokaupunki Göteborg
Ruotsalaisseura BK Häckeniä edustavan Rasmus Schüllerin mukaan jalkapallokaupunki Göteborgissa näkee hyvin, miten jalkapallo on iso osa ihmisten elämää Ruotsissa. Entisen HJK-pelaajan mukaan jalkapallolla on merkittävämpi osa yhteiskuntaa Ruotsissa kuin Suomessa. Toimittaja: Ari Virtanen, kuvaus: Ville-Veikko Kaakinen, leikkaus: Kristiina Marttinen

Göteborg.

Miksi ihmeessä kukaan jalkapalloilija vaihtaisi ehdoin tahdoin paremman seuran heikompaan? Sitä sopi kysyä talvella, kun HJK:n entiset pelaajat Rasmus Schüller, 25, ja Demba Savage, 28, siirtyivät Klubista Ruotsin Allsvenskanin BK Häckeniin.

Yksi vastaus kysymykseen tuli jo harjoituskaudella, kun Schüller sai kapteenin nauhan käteensä.

Häcken ei ole Allsvenskanin ykkösjoukkueita, eikä edes Göteborgin ykkösseura. Häcken on Ruotsin mittapuulla historialtaan nuori seura, perustettu vuonna 1940, ja ennemminkin pieni, kasvava seura.

Silti sillä on todella hienot puitteet Hisingenissä, melko lähellä Göteborgin keskustaa. Harjoituskeskuksen rakentaminen maksoi 40 miljoonaa kruunua. Vuonna 2009 avatun modernissa harjoituskeskuksessa on seuratalo, kolme luonnonnurmikenttää ja yksi tekonurmikenttä, jolla joukkue harjoitteli keskiviikkona.

Harjoitusten jälkeen Schüller kertoi, että viime kauden jälkeen aika oli kypsä siirrolle. Hän oli pelannut siirtoa ennen koko ammattilaisuransa kotona, Espoossa ja Helsingissä.

”On todella mielenkiintoista ja kivaa pelata uusia joukkueita vastaan viikoittain. Pelasin Veikkausliigaa niin pitkään, että pelaajat ja stadionit tulivat tutuiksi. Nyt on joka viikko edessä uusi kaupunki, uusi vastustaja ja uudet pelaajat”, Schüller kertoi.

Samaa mieltä oli Veikkausliigan tehokkaimpiin pelaajiin vuosia lukeutunut Demba Savage.

”Jos olen rehellinen, tämä on erilainen seura verrattuna HJK:hon. Europelejä säännöllisesti pelaava HJK on vaativampi seura, ja siellä on paineet aina läsnä. Häcken on hieno seura, mutta ei sitä voi verrata HJK:hon. Siirryin tänne, koska halusin kokea jotain uutta”, Savage sanoi.

Kumpikin pelaaja on päässyt hyvin sisään uuteen seuraansa, vaikka loukkaantumiset ovatkin varjostaneet alkukautta. Sopeutumisessa on auttanut seurassa vuodesta 2010 pelannut Kari Arkivuo, 33.

Savage on tehnyt seitsemässä liigapelissä kolme maalia. Schüllerin johtajaominaisuuksista kertoo se, että hän on pitänyt kapteenin nauhaa kädessään.

Päävalmentaja Peter Gerhardsson näki nopeasti Schüllerin hyvät ominaisuudet johtajaksi.

”Rasmuksessa näimme box-to-box-pelaajan, jota voisimme käyttää myös tasapainottavana, puolustavana pelaajana. Harjoituskaudella hän oli kapteenimme. Kun puhuin Rasmukselle, hän näytti kapteenilta. Hänellä on siihen ominaisuuksia”, Gerhardsson kehui.

Gerhardsson tunsi pelaajat jo FC Hongasta, kun Häcken pelasi espoolaisia vastaan. Hän tiesi, että voisi käyttää heitä molempia monissa rooleissa.

Schüllerin paikka on ylempänä kentällä kuin HJK:ssa.

”Maalintekopaineet tulevat luonnollisesti kuvaan mukaan. Mitä korkeammalla olet kentällä, sitä enemmän sinulta odotetaan tehoja”, Schüller sanoi.

Schüllerin kohdalla puhuttiin vuosia sitten mahdollisista siirroista Belgiaan tai kakkosbundesliigaan. Kauden 2014 loukkaantuminen vaikutti suunnitelmiin.

Schüller pitää nyt Allsvenskania hyvänä kehitysaskeleena. Liigan keskivertopelaaja on hänen mielestään teknisesti ja fyysisesti edellä Veikkausliigapelaajaa.

”Luulen, että se johtuu jalkapallokoulutuksesta ja jalkapallokulttuurista. Täällä panostetaan enemmän rahaa sekä juniori- että edustustoimintaan, ja olosuhteet ovat olleet pidempään hyvällä tasolla. Junioripolku tuottaa valmiimpia pelaajia edustusjoukkueisiin, kuten täälläkin juniorit ovat heti osa joukkuetta. Näin ei ollut Suomessa”, Schüller kertoi.

Schüller uskoo, että pelipaikka Allsvenskanissa parantaa hänen mahdollisuuksiaan maajoukkueessa.

”Uskon, että se edesauttaa. Ruotsalainen päävalmentaja Hans Backe arvostaa ruotsalaista pääsarjaa. Edelleen Keski-Euroopassa pelaavat pelaajat ovat nokkimisjärjestyksessä edellä, koska ovathan ne sarjat kovempia kuin Pohjoismaiset sarjat”, Schüller sanoi.

Rasmus Schüller kertoo, millainen jalkapallokaupunki Göteborg on.
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Entinen HJK-pelaaja Rasmus Schüller on Ruotsin Allsvenskan -seuran BK Häckenin toinen kapteeni.
Entinen HJK-pelaaja Rasmus Schüller on Ruotsin Allsvenskan -seuran BK Häckenin toinen kapteeni.
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Entinen HJK-pelaaja Rasmus Schüller on Ruotsin Allsvenskan -seuran BK Häckenin toinen kapteeni.
Entinen HJK-pelaaja Rasmus Schüller on Ruotsin Allsvenskan -seuran BK Häckenin toinen kapteeni.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!