Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin” – KOK:n urheilusponsoreilta kieltämät sanat herättävät hämmästystä

Urheilu
 
Helsingin Sanomat
IVAN ALVARADO
Soutajien kengät odottelivat omistajiaan takaisin harjoituksista Rion olympiavesillä 26. heinäkuuta.
Soutajien kengät odottelivat omistajiaan takaisin harjoituksista Rion olympiavesillä 26. heinäkuuta. Kuva: IVAN ALVARADO

Olympialaisten sääntö numero 40 on aiheuttanut hämmennystä urheilumaailmassa torstaina. Eilen voimaan astuneen säännön mukaan olympiaurheilijoiden täytyy katkaista suhteensa henkilökohtaisiin sponsoreihinsa kisojen ajaksi. Suhteiden pitää olla jäissä vielä kolme päivää kisojen päättymisen jälkeenkin.

Sosiaalisen median aikakaudella säännön toimeenpano voi saada koomiset mittasuhteet. Jos sponsori lähettää Twitterissä tsemppiviestin urheilijalleen tai edes uudelleentwiittaa tämän viestin, voi urheilija BBC:n mukaan jopa menettää mitalinsa. Todennäköisempää on kuitenkin pelkkä nuhtelu.

Olympialaisten ulkopuoliset sponsorit eivät myöskään saa käyttää sanoja kuten ”2016” tai ”olympiaurheilija” mainonnassaan. Yritykset eivät saa edes esittää mitalien kuvia viestinnässään.

Kiellettyjen listalle kuuluvat myös esimerkiksi sanat ”kulta”, ”hopea”, ”pronssi”, ”Rio”, ”yritys”, ”suoritus”, ”haaste”, ”voitto” sekä kisamotto ”Citius, Altius, Fortius” (nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin) ja kaikki sen käännökset. Kaikki listan sanat löytyvät BBC:n verkkosivuilta.

Heinäkuun 27:nen ja elokuun 24. päivän välisenä aikana olympialaisiin liittyvää sanastoa ja kuvastoa saavat hyödyntää vain Kansainvälisen olympiakomitean hyväksymät, viralliset sponsorit.

Brittiläisestä seitsenottelijasta Kelly Sothertonista KOK on kiinnostuneempi rankaisemaan urheilijoita sponsoririkkeistä kuin dopingin käytöstä.

”Jos sponsorisi lähettää sinulle hyvän onnen toivotuksen olympialaisten aikana, sinut potkitaan ulos kisoista, mutta dopinghuijareita ei?”, hän twiittasi.

Säännöt eivät tosin ole uusia. Ne on luotu turvaamaan virallisten kisasponsorien taloudellisia sijoituksia olympialaisiin.

Sääntöjä höllennettiin jo Lontoon olympialaisiin vuonna 2012. Nyt urheilijat voivat esiintyä kisojen aikana henkilökohtaisten sponsoriensa markkinoinnissa, jos he ovat saaneet erikoisluvan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!