Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Norjalaiset rökittänyt Matti Heikkinen harjoituskaverinsa Sundbyn kärystä: ”Minulle on tullut paksu nahka”

Urheilu
 
Antti Hämäläinen
Matti Heikkinen voitti Norjan kovan ylämäkikilpailun toisen kerran peräkkäin.
Matti Heikkinen voitti Norjan kovan ylämäkikilpailun toisen kerran peräkkäin. Kuva: Antti Hämäläinen

Hiihtäjä Matti Heikkisen valmistautuminen kohti ensi talven Lahden MM-kotikisoja sujuu ainakin tässä vaiheessa kesää samoilla askelmerkeillä kuin vuosi sitten.

Silloin Heikkinen voitti reittiennätyksellä ylämäkikilpailun Norjan kovatasoisessa rullahiihtotapahtumassa Blink-festivaalissa.

Sama toistui torstaina, kun Heikkinen oli Lysebotn Opp -kilpailussa ylivoimainen. Toiseksi sijoittunut Norjan huippuampumahiihtäjä Tarjei Bø jäi 53 sekunnin päähän. Mukana olivat lähes kaikki Norjan parhaat hiihtäjät.

Voittajana Heikkinen oli huomion keskipisteessä ja sai myös kommentoida paikalliselle medialle viime kauden menestyneimmän mieshiihtäjän Martin Johnsrud Sundbyn kohuttua dopingkäryä, joka johtui sääntöjen vastaisesta astmalääkkeen käytöstä.

”Sanoin heille, että siinä on yksi relevantti näkökohta. Tässä on hyvin selkeät säännöt, eikä niitä ole noudatettu”, Heikkinen sanoi perjantaina puhelimitse HS:lle.

Sundby ei ole Heikkiselle kuka tahansa kilpakumppani, vaan he ovat myös jonkinasteisia kavereita keskenään. Esimerkiksi kun Heikkinen asui perheineen ja harjoitteli toukokuussa kuukauden ajan Oslossa, Sundby toimi paikallisoppaana esitellen parhaat harjoituspaikat. Yhdessä he vetivät useita harjoituksia.

Heikkinen on ollut Sundbyn kanssa yhteydessä dopingtapauksen tultua julki.

”Mutta ne ovat henkilökohtaisia keskusteluja. En tuomitse ketään ihmistä urheilussa tapahtuneitten tekojen mukaan. Meillä on eri organisaatiot, jotka päättävät, mikä on oikein ja mikä väärin. Mutta onhan tämä omalaatuinen tapaus kaikkinensa.”

Miltä tuntui, kun kuulit asiasta? Olitko pettynyt?

”Olen hiihtänyt kilpaa 9-vuotiaasta lähtien ja halunnut kokeilla aina omia rajojani puhtain keinoin. Se on edelleen tärkein motivaationi. Minulle on tullut paksu nahka vuoden 2001 jälkeen, eikä mikään dopingiin liittyvä asia oikeastaan enää hetkauta. Mutta uskon omaan tekemiseeni ja nautin siitä.”

Sateisessa säässä Heikkinen karkasi muilta jo parin kilometrin jälkeen. Kilpailussa noustaan 7,5 km:n matkalla merenpinnan tasolta yli 600 metrin korkeudelle.

Viime vuoden reittiennätyksestään Heikkinen jäi kymmenkunta sekuntia.

”Tämä oli keskiverto suoritus. Pystyin ratkaisemaan hyvissä ajoin. Oli yllätys, että pääsin niin helposti karkuun”, Heikkinen sanoi.

Tunnetuimmista hiihtäjistä Heikkisen takana parhaat olivat Venäjän Aleksandr Legkov (neljäs) ja Sveitsin Dario Cologna (viides).

Edellisen päivän 60 km:n (p) kisan voittanut Petter Northug jäi Heikkisestä lähes kuusi minuuttia sijalle 77. Tosin Northug ei ole koskaan ollut parhaimmillaan ylämäkikisoissa, kuten Tour de Skin loppunousussa on nähty.

Heikkinen on Stavangerin lähistöllä mukana myös perjantai-illan 15 km:n yhteislähdössä.

Norjaan Heikkinen saapui suoraan kahdeksan päivän omalta leiriltään Itävallan Ramsausta.

Hän ei ole ihan tyytyväinen harjoituskauteensa tähän mennessä.

”Viime vuonna harjoittelu meni tasapainoisemmin kuin nyt. Laatu on ollut nyt astetta kovempaa. Se on heijastunut yleiseen vireystilaan ja suoritustasoon ailahtelevalla tavalla. Olen ollut aika väsynyt viime aikoina. Enemmän on ollut huonoja päiviä.”

Ylivoimainen voitto antoi Heikkiselle varmuutta, että tämän jälkeen on varaa hetkeksi keventää harjoittelua.

”Elokuussa on sitten tarkoitus tehdä hyvä määrällinen jakso.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!