Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palaako hiihdon maailmancup Ylelle?

Tv-urheilu on jälleen muutosten kourissa. Englannin Valioliiga siirtyy Viasatille, hiihdon kohtalosta neuvotellaan yhä.

Urheilu
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Millä kanavalla näkyy ensi talvena hiihdon maailmancup? Krista Pärmäkoski vauhdissa Tour de Ski-kiertueen osakilpailussa Saksan Oberstdorfissa.
Millä kanavalla näkyy ensi talvena hiihdon maailmancup? Krista Pärmäkoski vauhdissa Tour de Ski-kiertueen osakilpailussa Saksan Oberstdorfissa. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Urheilun tv-katsoja on jälleen uuden edessä. Lähiviikkojen suurin muutos on se, että Englannin Valioliiga näkyy Viasatin kanavilla, kun se vuosikaudet oli MTV:n maksukanavilla.

Toinen mahdollinen muutos vielä odottaa ratkaisua: pohjoismaisten hiihtolajien, alppilajien, lautailun ja freestylen Suomen tv-oikeudet ovat yhä kaupan. Näitä oikeuksia myy Infront Sports & Media -yritys. Sen pääomistaja on kiinalainen Wanda Group.

Suomen Hiihtoliitto on jo omalta osaltaan myynyt maailmancupin Suomen osakilpailujen, SM-hiihtojen ja Suomen hiihtocupin oikeudet Infrontille, jolla on edelleen myös muut maailmancupit hallussaan.

Näin asia meni vielä viime talvena: oikeudet jakautuivat siten, että MTV:llä oli oikeudet ulkomailla järjestettyihin hiihdon, yhdistetyn, mäkihypyn ja alppilajien maailmancupeihin. Ylellä oli oikeudet hiihdon, yhdistetyn ja mäkihypyn maailmancupin Suomen osakilpailuihin, SM-hiihtoihin ja hiihdon Suomen cupiin.

Yle ei enää halua pelkkiä Suomessa järjestettäviä kilpailuja vaan myös muut maailmancupin osakilpailut.

”Neuvotteluita on käyty, mutta valmista ei vielä ole. Paketissa on runsaasti oikeuksia”, vahvistaa Ylen urheiluoikeuksista vastaava päällikkö Robert Portman.

”Neuvotteluja käydään. Olemme kiinnostuneita maailmancupin osakilpailuista, myös Suomessa järjestettävistä”, sanoo myös MTV:n urheiluoikeuksista vastaava Jukka Raatikainen.

Sen sijaan Nelonen ja Viasat eivät ole aktiivisesti mukana hiihtolajien tv-sopimusneuvotteluissa.

Portmanin mukaan mahdollinen sopimuksen tekeminen venyy jo nyt myöhään, sillä Suomessa järjestetään ensimmäiset kilpailut jo marraskuussa.

Neuvottelut ovat olleet hankalia, koska alkuperäiset Infrontin hintapyynnöt olivat tv-yhtiöille liian kalliita. Hinnasta on väännetty pitkin kevättä ja kesää – tietysti myös siitä, mikä tv-yhtiö oikeudet lopulta saa.

MTV:n Raatikaisen mukaan mutkia on myös tuonut sopimukseen sisältyvät ”rakenteelliset muutokset”. Raatikainen ei lähde tarkemmin avaamaan, mitä ne ovat.

Jos oikeudet menevät Ylelle, suurin osa muun muassa hiihdon ja mäkihypyn maailmancupien osakilpailuista palaavat vapaasti katsoville kanaville. Jos jokin kilpailu ei mahdu Ylen ohjelmakarttaan, sekin näkyy maksuttomasti verkkopalvelu Areenasta.

MTV lähettäisi kilpailut pääosin maksukanavillaan. Joka tapauksessa Eurosport näyttää maailmancupeja Suomessa myös alkavalla kaudella, sillä Yle tai MTV tuskin ostaa yksinoikeutta.

Palataan vielä Viasatiin ja Valioliigaan. Yhtiö perusti Valioliiga-sopimuksen myötä uuden maksu-tv-kanavan, Viasat jalkapallon. Myös jääkiekolle tuli oma kanava. Lisäksi Viasat alkaa näyttää Suomessa Ruotsin Viasatin urheilukanavia – kaapeli- ja satelliittitalouksiin hiukan enemmän ja antennitalouksiin vähemmän.

Kaiken tämän seurauksena Viasat paketoi kanavat uudelleen elokuun alusta alkaen – ja tämä iskee urheilukatsojan kukkaroon: kun tähän asti Viasatin urheilupaketti on maksanut 24,95 euroa kuukaudessa, uudet hinnat ovat, paketista riippuen, 29,95–34,95 euroa.

Eli jos on äärimmäisen innokas urheilufani, kuukausihinta lähentelee jo sataa euroa: Viasat Sport, MTV Total Sport, Nelosen Ruutu+, Istv...

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!