Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki kärynneet ulos olympialaisista – nyt Riossa on mukana kahdesti dopingista kiinni jäänyt urheilija

Sääntö olisi selkeä ja yksinkertainen, kirjoittaa Tero Hakola kolumnissaan.

Urheilu
 
Tero Hakola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on urheilutoimituksen toimittaja.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n päätös Venäjän urheilijoiden olympiakelpoisuudesta sai kehujen lisäksi rajua kritiikkiä.

KOK:ta on syytetty vastuun pakoilusta, kun se ei sulkenut koko Venäjän joukkuetta pois Riosta, vaan työnsi päätöksen lajiliittojen pöydälle.

Nyt lajiliitot ovat joutuneet päättämään pikavauhtia, ketkä venäläisurheilijat ovat dopinghistoriansa puolesta kisakelpoisia ja ketkä pysyvät kotona.

Puhtautensa venäläiset pystyvät osoittamaan kansainvälisissä kisoissa tehdyillä dopingtesteillä. Lopullisen olympiakelpoisuuden antaa ehkä vasta Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS.

Systeemi on monimutkainen ja antaa epäilemättä tilaa tulkinnoille.

Venäjän dopinghuijauksen selvittely poiki myös sellaista hyvää, jonka soisi jäävän käytännöksi. KOK nimittäin linjasi, että dopingista kerran kärynneillä venäläisurheilijoilla ei ole asiaa olympialaisiin.

Näin tehdessään KOK loi tehokkaan välineen dopingin vastaiseen taisteluun, kunhan sitä sovelletaan kaikkiin urheilijoihin, ei vain venäläisiin. Käryn vaikutus kilpailuoikeuteen ei saa riippua passin väristä.

Useimmille yksilöurheilijoille olympiakulta on uran päätavoite. Moni urheilija pohtisi dopingin käyttöä uudestaan, jos uhkana olisi ikuinen porttikielto olympialaisiin jo ensimmäisestä kärystä.

Sääntö olisi selkeä ja yksinkertainen.

Nyt Riossa ovat mukana muun muassa Yhdysvaltain sprintterit Tyson Gay ja Justin Gatlin. Gay on kärynnyt kertaalleen ja Gatlin kahdesti, mutta silti hänkin saa kilvoitella kullasta ja kunniasta.

Yhden käryn porttikielto muuttaisi myös talvikisojen osallistujalistaa. Esimerkiksi ylen määrin astmalääkettä käyttänyt Norjan hiihtokuningas Martin Johnsrud Sundby jäisi ulos Pyeongchangin vuoden 2018 kisoista.

Sääntö herättäisi joidenkin urheilijoiden keskuudessa varmasti vastustusta, mutta julkista kritiikkiä tuskin pahemmin kuultaisiin.

Dopingille ei riitä nykyurheilussa ymmärrystä, eikä dopingtuomio tule vahingossa. Myös urheilijan mahdollisuudet valittaa tuomiostaan ovat kunnossa. Viattomia ei dopingista tuomita.

Urheilussa viimeisimpänä valtaa käyttää välitystuomioistuin CAS. Seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva on puolestaan uhannut viedä Venäjän yleisurheilulle määrätyn kollektiivisen dopingrangaistuksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!